Harvinainen liha houkuttelee asiakkaita helsinkiläisravintolaan – "Iivanan miekkaa osataan kysyä nimellä"

Saslikin Zakuska-tarjoilu pitää sisällään venäläisiä herkkuja. Saslik

Sakari Nupponen

– Tässä on sellaista historian lehtien havinaa. Vuosien saatossa ei ole muuttunut juuri mikään, paitsi henkilökunta, joka sekin on melko pitkäaikaista, sanoo Troikassa 13 vuotta työskennellyt ravintolapäällikkö Pekka Pellikka

Troikka on yksityishenkilöiden omistama osakeyhtiö, jonka pääosakkaaksi on vuosien saatossa jäänyt Alf Dernajatin. Rooliaan hän kuvaa pullopojaksi ja varastomieheksi. Keittiön ja salin hoitavat ammattilaiset.

– Asiakkaat tietävät jo tullessaan, mitä syövät. Me tunnemme heidät, ravintolapäällikkö Pellikka luonnehtii.

Troikan pippurifile, stroganoff, blinit ja pelmenit ovat suosikkien kärjessä.

– Trendejä ei tule, mutta on vuosittain toistuvia sesonkeja, kuten hiljakkoin sorsaviikot.

Pellikan mukaan kasvisyöjät huomioidaan borschilla ja sienillä, kuten tattijuliennellä. Venäläinen keittiö ei ole pelkkää lihaa.

– Troikka on elämys. Esineistö on kokonaisuus. Tunnelma on erilainen kuin muissa ravintoloissa.

Lisäksi paikkaan liittyy legendoja, kuten tarina venäläisen maalarin Ilja Repinin veljenpojasta. Hän on kuulemma maalannut tapettien alle jääneitä freskoja.

Šašlik ei ole vain turistien ravintola. Suurin osa asiakkaista on suomalaisia. He haluavat usein näyttää vierailleen, että tämä on idän ja lännen kohtauspaikka

Näin luonnehtii A&S ravintoloiden myynti- ja markkinointijohtaja Johanna Haataja

A&S Ravintolat on saanut nimensä omistajiensa Anne ja Sakari Tainion etukirjaimista.

– Nuorempi asiakaskunta tulee tänne, koska he ovat käyneet vanhempiensa tai isovanhempiensa kanssa, Haataja kertoo.

Ulkomaalaisia asiakkaita saapuu Euroopasta ja Amerikasta sekä Aasiasta, joka ei ole uusi asia Šašlikissa. He ovat tulleet nimenomaan karhunlihan takia.

– Myös norjalaisia houkuttaa karhu. Lisäksi juomatarjonta on heille sopiva.

– Iivanan miekkaa osataan kysyä nimeltä. Maustehärkä on ollut listoilla alusta alkaen. Pietari Suuren härkätournedosin kaivoimme arkistojen kätköistä.

Muut suosikit ovat borschkeitto, zakuska ja tattijulienne sekä uunijäätelö Katariina Suurelle. Kavissyöjiä hemmotellaan näyttävällä vartaalla, jossa on vegaanista kolbasa-makkaraa, portobelloa ja sipulia.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

  1. Kuva: Uimastadionille muodostui heti jono, kävijämäärää voi seurata verkossa – saunat pidetään toistaiseksi kiinni
  2. Koronarajoitukset purettiin vihdoin! – Suosittu kaupunkikeidas otti käyttöön jopa yhteisögrillin
  3. Maailman ensimmäinen Muumi-teemainen sisäpuisto tulossa pk-seudulle – lentoaseman läheisyys voisi tuoda ulkomaalaisia turisteja
  4. Keskuskortteleiden suunnittelu etenee – tavoitteena muodostaa Jätkäsaaren maamerkki
  5. SDP ja vihreät nokittelevat liikuntahallista – hankkeen vetäjä pitää Pirkkola-äläkkää erikoisena: "Mielipiteensä olisi voinut esittää monessa kohtaa, eikä vasta kun ollaan laittamassa lapiota maahan"
  6. T24: Viron koronavirustilanne: 1 870 tartuntaa, 26 sairaalahoidossa ja 68 kuolemantapausta
  7. Miehen auto takavarikoitiin – poliisi syystä: "Rikoskierteen katkaisemiseksi"
  8. T24: Raparperikuohuviinistään tunnettu virolainen Nudist avaa Telliskiveen vierailukeskuksen ja ravintolan
  9. Terveydenhuollossa laitettiin laskuihin asiakkaiden henkilötunnukset, tietosuojavaltuutettu ärähti
  10. Tutkimus: iso osa suomalaisista uskoo uutisten koronavirusasiantuntijoita
  11. Helsinki International Horse Show'ta ei järjestetä tänä vuonna – "Koko maailmancup-sarja on vaakalaudalla"
  12. Helsingin herkkupaikalle avataan jättimäinen irkkupubi – koronavirus sotki avaamisaikataulun
  13. T24: Koronakriisi romahdutti suomalaisten tekemien kiinteistökauppojen määrän Virossa
  14. Matkustajat: Helsinki-Vantaa on paras lentoasema Pohjois-Euroopassa
  15. Ravintolat, kahvilat ja monet muut paikat aukeavat taas – listasimme kesäkuun alun höllennykset koronarajoituksissa

Näytä lisää

Luetuimmat

  1. Vierustoveri lentokoneessa yski tauotta – perusterve Eva sai maaliskuun lopussa koronan ja kävi kahden tunnin päässä kuolemasta, kuntoutuminen jatkuu yhä
  2. Janne Kilpinen rakennutti minitalon Helsinkiin, neliöitä piti lisätä viranomaisen vaatimuksesta – hirret veistetty käsityönä Vienan Karjalassa
  3. Trendiravintola joutui yllättävien ongelmien eteen Helsingissä – "Kaikki tiskaavat nyt"
  4. Sandro lopettaa Espoon Tapiolassa – tilalle Thermanien omistama Hietalahdenrannasta tuttu sporttibaari
  5. Helsingin herkkupaikalle avataan jättimäinen irkkupubi – koronavirus sotki avaamisaikataulun
  6. SDP ja vihreät nokittelevat liikuntahallista – hankkeen vetäjä pitää Pirkkola-äläkkää erikoisena: "Mielipiteensä olisi voinut esittää monessa kohtaa, eikä vasta kun ollaan laittamassa lapiota maahan"
  7. Maan alta paljastui karu yllätys Konepajalla: 1500-paikkaiseksi suunniteltu terassi kutistuu murto-osaan – "Saa nähdä miten porukka löytää tänne"
  8. Koronarajoitukset purettiin vihdoin! – Suosittu kaupunkikeidas otti käyttöön jopa yhteisögrillin
  9. Maailman ensimmäinen Muumi-teemainen sisäpuisto tulossa pk-seudulle – lentoaseman läheisyys voisi tuoda ulkomaalaisia turisteja
  10. Karu päätös lähiöriidalle: miehen epäillään sytyttäneen asunnon tuleen tahallaan Kontulassa – poliisi tutkii murhan yrityksenä
  11. Hurja ryntäys julkkiskokin ravintolaan: Kaikki pöydät varattiin kuukaudeksi eteenpäin – näissä paikoissa on vielä tilaa Helsingissä
  12. Seppo Fränti, 70, lahjoitti taidekokoelmansa Kiasmaan – "Hankin vain töitä, jotka sytyttävät minua ja osoittavat elämän merkkejä"
  13. Puistoruokailu leikkipuistoissa alkaa maanantaina - nämä puistot auki
  14. Viimeinen silmäys yli 100-vuotiaaseen ravintolaan? – Helsingin klassikko etsii uutta omistajaa
  15. Keskuskortteleiden suunnittelu etenee – tavoitteena muodostaa Jätkäsaaren maamerkki

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.