Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Venäläiset ravintolat katoavat Helsingistä – Kuka pelastaisi lähes 100-vuotiaan Bellevuen?

Viime viikolla tuli kuluneeksi 102 vuotta lokakuun vallankumouksen alkamisesta Venäjällä. Se nujersi klassisen venäläisen keittiön, paitsi Helsingistä.

Maailman vanhin venäläinen ravintola on Helsingin Katajanokan Bellevue. Sen perusti jo tsaarinaikaan Setumaalta tullut liikemies Grigori Paulow. Kulttuuripiirit tuntevat hänet nimellä Reko Paulo ja hänen nimeään kantavasta kansainvälisestä Paulon sellokilpailusta.

Samassa osoitteessa vuodesta toiminut 1922 Bellevue sulki ovensa lokakuun lopussa.

Helsingin Uutisten tietojen mukaan paikalla olisi ottajia, ja neuvotteluja käydään nyt tiiviisti, jotta ainoalaatuinen sisustus ja kulttuuriperintö ei tuhoudu.

Vanhat helsinkiläiset muistelevat myös Ryssän Baaria. Se sijaitsi Caloniuksenkadulla nykyisen Troikan paikalla. Viralliselta nimeltään se oli Ruoka Baari, ja sen oli perustanut tiettävästi Venäjän armeijasta eläköitynyt eversti Alex Barring. Alkuperäiseltä nimeltään hän oli Alexander Belostotsky. Hovimestarin ja liikemiehen titteliä käyttänyt Barring kuoli 1965.

Ruokabaari oli töölöläisten parissa erittäin suosittu. Jonoa oli usein ulos asti, ja saatavana oli myös ”takeaway-annoksia”.

1960- ja 1970-luvulla Suomi veljeili itänaapurin kanssa myös kulinarian puolella. Kekkonen kestitsi ja Kekkosta kestittiin. Katukuvaan ilmestyi oman aikansa kohujulkkiksen Timo T. Kaukosen troikka: Troikka 1968 Töölöön, sittemmin Šašlik Ullanlinnaan ja Kruununhakaan Kasakka, joka lopetti 2015.

Kaukonen tunnettiin muun muassa siitä, että hän rakensi amerikanraudoilleen tallin Troikan alle ja lahjoitti minkkiturkkeja tarjoilijattarilleen.

Olympia-hotellin (nyk. Scandic Kallio) kivijalassa toimi pitkään Kazbek ja Hotelli Hesperiassa (nyk. Crowne Plaza) Russian Room. Ruusulankadulta löytyi pikkuinen Kaukasus. Alkon tytäryhtiö perusti Esplanadille elitistisen Alexander Nevskin 1986. Sittemmin alalle tuli vielä Hariton Tuukkasen Galleria Hariton, joka väistyi ensimmäisen Olon tieltä 2006.

Näitä ravintoloita ei kutsuttu etnisiksi – etenkään, koska omistajat ja työntekijät olivat supisuomalaisia.

1990-luku avasi ovet maahanmuuttajille. Se toi Suomeen virolaiset ruokakaupat, jotka palvelevat kaikkia neuvostomaan lapsia nostalgian nälässä. Samoihin aikoihin syntyi myös muutamia venäläisiä ruokabaareja. Tällä ilmiölle kävi kuitenkin kuin taannoiselle irkkubaarivillitykselle. Hiljaa liudentui muiden trendien jalkoihin.

Uudenmaankadun Babushka Ira oli juuri tuollainen tyypillinen 1990-luvun yritys. Asiakkaikseen se sai niin idänkaupan veteraaneja kuin kulttuuriväkeä. Iran vehnästen maku hurmasi myös jokaisen karjalaisen ruokakulttuurin ystävän.

Kustaankadun Pelmenit-ravintola pani lapun luukulle pari vuotta sitten. Se tarjoili ukrainalaista kotiruokaa kohtuuhintaan. Isäntä liputti vankasti isänmaansa puolesta. Hän lopetti terveydellisistä syistä.

Sturenkadun Blinit tarjoilee yhä aitoja venäläisiä – siis ohuita – räiskäleitä. Suomalainen tapa nostattaa blinit hiivalla on vieras suurelle Venäjän maalle.

Blinit on leimallisesti pikaruokapaikka, ja aukeaa arkisin illalla ja viikonloppuisin puolilta päivin. Jos naapurimaan makumaailma tuntuu vieraalta, niin tässäpä on matalan kynnyksen paikka tutustua keittiön kulmakiviin: blineihin, pelmeneihin ja keittoihin.