Venäläiset ravintolat katoavat Helsingistä – Kuka pelastaisi lähes 100-vuotiaan Bellevuen?

Šašlik sijaitsee Ullanlinnan Neitsytpolulla. Saslik

Sakari Nupponen

Viime viikolla tuli kuluneeksi 102 vuotta lokakuun vallankumouksen alkamisesta Venäjällä. Se nujersi klassisen venäläisen keittiön, paitsi Helsingistä.

Maailman vanhin venäläinen ravintola on Helsingin Katajanokan Bellevue. Sen perusti jo tsaarinaikaan Setumaalta tullut liikemies Grigori Paulow. Kulttuuripiirit tuntevat hänet nimellä Reko Paulo ja hänen nimeään kantavasta kansainvälisestä Paulon sellokilpailusta.

Samassa osoitteessa vuodesta toiminut 1922 Bellevue sulki ovensa lokakuun lopussa.

Helsingin Uutisten tietojen mukaan paikalla olisi ottajia, ja neuvotteluja käydään nyt tiiviisti, jotta ainoalaatuinen sisustus ja kulttuuriperintö ei tuhoudu.

Vanhat helsinkiläiset muistelevat myös Ryssän Baaria. Se sijaitsi Caloniuksenkadulla nykyisen Troikan paikalla. Viralliselta nimeltään se oli Ruoka Baari, ja sen oli perustanut tiettävästi Venäjän armeijasta eläköitynyt eversti Alex Barring. Alkuperäiseltä nimeltään hän oli Alexander Belostotsky. Hovimestarin ja liikemiehen titteliä käyttänyt Barring kuoli 1965.

Ruokabaari oli töölöläisten parissa erittäin suosittu. Jonoa oli usein ulos asti, ja saatavana oli myös ”takeaway-annoksia”.

1960- ja 1970-luvulla Suomi veljeili itänaapurin kanssa myös kulinarian puolella. Kekkonen kestitsi ja Kekkosta kestittiin. Katukuvaan ilmestyi oman aikansa kohujulkkiksen Timo T. Kaukosen troikka: Troikka 1968 Töölöön, sittemmin Šašlik Ullanlinnaan ja Kruununhakaan Kasakka, joka lopetti 2015.

Kaukonen tunnettiin muun muassa siitä, että hän rakensi amerikanraudoilleen tallin Troikan alle ja lahjoitti minkkiturkkeja tarjoilijattarilleen.

Olympia-hotellin (nyk. Scandic Kallio) kivijalassa toimi pitkään Kazbek ja Hotelli Hesperiassa (nyk. Crowne Plaza) Russian Room. Ruusulankadulta löytyi pikkuinen Kaukasus. Alkon tytäryhtiö perusti Esplanadille elitistisen Alexander Nevskin 1986. Sittemmin alalle tuli vielä Hariton Tuukkasen Galleria Hariton, joka väistyi ensimmäisen Olon tieltä 2006.

Näitä ravintoloita ei kutsuttu etnisiksi – etenkään, koska omistajat ja työntekijät olivat supisuomalaisia.

1990-luku avasi ovet maahanmuuttajille. Se toi Suomeen virolaiset ruokakaupat, jotka palvelevat kaikkia neuvostomaan lapsia nostalgian nälässä. Samoihin aikoihin syntyi myös muutamia venäläisiä ruokabaareja. Tällä ilmiölle kävi kuitenkin kuin taannoiselle irkkubaarivillitykselle. Hiljaa liudentui muiden trendien jalkoihin.

Uudenmaankadun Babushka Ira oli juuri tuollainen tyypillinen 1990-luvun yritys. Asiakkaikseen se sai niin idänkaupan veteraaneja kuin kulttuuriväkeä. Iran vehnästen maku hurmasi myös jokaisen karjalaisen ruokakulttuurin ystävän.

Kustaankadun Pelmenit-ravintola pani lapun luukulle pari vuotta sitten. Se tarjoili ukrainalaista kotiruokaa kohtuuhintaan. Isäntä liputti vankasti isänmaansa puolesta. Hän lopetti terveydellisistä syistä.

Sturenkadun Blinit tarjoilee yhä aitoja venäläisiä – siis ohuita – räiskäleitä. Suomalainen tapa nostattaa blinit hiivalla on vieras suurelle Venäjän maalle.

Blinit on leimallisesti pikaruokapaikka, ja aukeaa arkisin illalla ja viikonloppuisin puolilta päivin. Jos naapurimaan makumaailma tuntuu vieraalta, niin tässäpä on matalan kynnyksen paikka tutustua keittiön kulmakiviin: blineihin, pelmeneihin ja keittoihin.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Helsinkiläisellä asuinalueella on myynnissä peräti 20 hulppeaa luksusasuntoa – Tämä kohde poikkeaa täysin muista
 2. Säilyykö ostari vai ei? – Kontulan kehitykselle haetaan uutta vauhtia arkkitehtuurikilpailusta
 3. Helsinkiläinen Sampsa hankki jäsenyyden yhteisveneeseen: "Koronataloustilanteessa tämä on hyvä vaihtoehto"
 4. Muumien syntymästä 75 vuotta: Kansallismuseo juhlistaa näyttelyllä – katso tärpit helsinkiläisten museoiden tarjonnasta kesällä
 5. Liikkuva lomakoti kiinnostaa – uusi asiakaskunta innostui matkailuautoista
 6. Lukijalta: Finnairin kriisissä pitäisi harkita myös säästöjä
 7. Lukijalta: Korona-aika on hankala ilman älylaitteita
 8. Mehumyynti ei tänä vuonna kannattanut, joten töölöläistytöt siirtyivät pullobisnekseen – Lyylillä, 5, on selkeä tavoite
 9. Elinkeinojohtaja Marja-Leena Rinkineva: Koronan vaikutukset osuvat kaikkein pahiten Helsinkiin
 10. Kolumni: Sinnikkäästi parempaan tulevaisuuteen
 11. Päätoimittaja Karri Kannala: Tallinna-tunneli on tervetullut, mutta hankkeella on liian utopistiset tavoitteet
 12. Mari Holopainen torjuu kritiikin Helsingin toimista Tallinna-tunnelin kanssa: "Se kannattaa rakentaa sinne, missä on ihmisiä"
 13. Mistä Tallinna-tunneli kulkee? – Linjauksesta syntyi tiukka vääntö
 14. Päätoimittaja Kannala: Tallinna-tunneli kerää kannatusta, mutta hankkeen esittelytapa ampuu itseään jalkaan
 15. Ilkivalta, varkaudet ja luvaton yöpyminen piinaavat helsinkiläistä senioritaloa – 85-vuotias asukas: "Talon varasto on kuin ilmainen kirpputori"

Näytä lisää

Luetuimmat

 1. Teetkö sinäkin tämän virheen kauppareissulla? – käsidesiäkin voi käyttää väärin
 2. Helsinkiläisellä asuinalueella on myynnissä peräti 20 hulppeaa luksusasuntoa – Tämä kohde poikkeaa täysin muista
 3. Helsingistä risteillään kesällä joka toinen päivä Riikaan – alus otetaan Tukholman-reitiltä
 4. Ilkivalta, varkaudet ja luvaton yöpyminen piinaavat helsinkiläistä senioritaloa – 85-vuotias asukas: "Talon varasto on kuin ilmainen kirpputori"
 5. Nyt on kuumottavaa liikkua! – Korkeasaaressa on 150 valkoposkihanhen pesää, eläintarha joutui rajaamaan niille omia alueita
 6. Liikkuva lomakoti kiinnostaa – uusi asiakaskunta innostui matkailuautoista
 7. Mies tunkeutui aamuyöllä Triplaan – ehti mellastaa kauppakeskuksessa 3 minuutissa järjettömät vahingot
 8. Helsingin vanhin etninen ravintola päihitti epäilijät – avajaisten jälkeen 1980 tokaistiin: "Poika, sulla on puoli vuotta aikaa"
 9. Mehumyynti ei tänä vuonna kannattanut, joten töölöläistytöt siirtyivät pullobisnekseen – Lyylillä, 5, on selkeä tavoite
 10. Helsinkiläinen Sampsa hankki jäsenyyden yhteisveneeseen: "Koronataloustilanteessa tämä on hyvä vaihtoehto"
 11. Mari Holopainen torjuu kritiikin Helsingin toimista Tallinna-tunnelin kanssa: "Se kannattaa rakentaa sinne, missä on ihmisiä"
 12. Mistä Tallinna-tunneli kulkee? – Linjauksesta syntyi tiukka vääntö
 13. T24: Viro avasi rajat ja laivayhtiöt lisäsivät laivavuoroja Helsinki-Tallinna-reitille – Matkustajamäärät ovat kuitenkin vielä vähäisiä
 14. Missä on Anna? Edes some-profiileissa ei ole näkynyt kuulumisia, poliisi julkaisi kuvan
 15. Malmin kentällä aloitetaan maaperätutkimukset – Alueella tehdään myös luontoselvityksiä

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.