Venäläiset ravintolat katoavat Helsingistä – Kuka pelastaisi lähes 100-vuotiaan Bellevuen?

Šašlik sijaitsee Ullanlinnan Neitsytpolulla. Saslik

Sakari Nupponen

Viime viikolla tuli kuluneeksi 102 vuotta lokakuun vallankumouksen alkamisesta Venäjällä. Se nujersi klassisen venäläisen keittiön, paitsi Helsingistä.

Maailman vanhin venäläinen ravintola on Helsingin Katajanokan Bellevue. Sen perusti jo tsaarinaikaan Setumaalta tullut liikemies Grigori Paulow. Kulttuuripiirit tuntevat hänet nimellä Reko Paulo ja hänen nimeään kantavasta kansainvälisestä Paulon sellokilpailusta.

Samassa osoitteessa vuodesta toiminut 1922 Bellevue sulki ovensa lokakuun lopussa.

Helsingin Uutisten tietojen mukaan paikalla olisi ottajia, ja neuvotteluja käydään nyt tiiviisti, jotta ainoalaatuinen sisustus ja kulttuuriperintö ei tuhoudu.

Vanhat helsinkiläiset muistelevat myös Ryssän Baaria. Se sijaitsi Caloniuksenkadulla nykyisen Troikan paikalla. Viralliselta nimeltään se oli Ruoka Baari, ja sen oli perustanut tiettävästi Venäjän armeijasta eläköitynyt eversti Alex Barring. Alkuperäiseltä nimeltään hän oli Alexander Belostotsky. Hovimestarin ja liikemiehen titteliä käyttänyt Barring kuoli 1965.

Ruokabaari oli töölöläisten parissa erittäin suosittu. Jonoa oli usein ulos asti, ja saatavana oli myös ”takeaway-annoksia”.

1960- ja 1970-luvulla Suomi veljeili itänaapurin kanssa myös kulinarian puolella. Kekkonen kestitsi ja Kekkosta kestittiin. Katukuvaan ilmestyi oman aikansa kohujulkkiksen Timo T. Kaukosen troikka: Troikka 1968 Töölöön, sittemmin Šašlik Ullanlinnaan ja Kruununhakaan Kasakka, joka lopetti 2015.

Kaukonen tunnettiin muun muassa siitä, että hän rakensi amerikanraudoilleen tallin Troikan alle ja lahjoitti minkkiturkkeja tarjoilijattarilleen.

Olympia-hotellin (nyk. Scandic Kallio) kivijalassa toimi pitkään Kazbek ja Hotelli Hesperiassa (nyk. Crowne Plaza) Russian Room. Ruusulankadulta löytyi pikkuinen Kaukasus. Alkon tytäryhtiö perusti Esplanadille elitistisen Alexander Nevskin 1986. Sittemmin alalle tuli vielä Hariton Tuukkasen Galleria Hariton, joka väistyi ensimmäisen Olon tieltä 2006.

Näitä ravintoloita ei kutsuttu etnisiksi – etenkään, koska omistajat ja työntekijät olivat supisuomalaisia.

1990-luku avasi ovet maahanmuuttajille. Se toi Suomeen virolaiset ruokakaupat, jotka palvelevat kaikkia neuvostomaan lapsia nostalgian nälässä. Samoihin aikoihin syntyi myös muutamia venäläisiä ruokabaareja. Tällä ilmiölle kävi kuitenkin kuin taannoiselle irkkubaarivillitykselle. Hiljaa liudentui muiden trendien jalkoihin.

Uudenmaankadun Babushka Ira oli juuri tuollainen tyypillinen 1990-luvun yritys. Asiakkaikseen se sai niin idänkaupan veteraaneja kuin kulttuuriväkeä. Iran vehnästen maku hurmasi myös jokaisen karjalaisen ruokakulttuurin ystävän.

Kustaankadun Pelmenit-ravintola pani lapun luukulle pari vuotta sitten. Se tarjoili ukrainalaista kotiruokaa kohtuuhintaan. Isäntä liputti vankasti isänmaansa puolesta. Hän lopetti terveydellisistä syistä.

Sturenkadun Blinit tarjoilee yhä aitoja venäläisiä – siis ohuita – räiskäleitä. Suomalainen tapa nostattaa blinit hiivalla on vieras suurelle Venäjän maalle.

Blinit on leimallisesti pikaruokapaikka, ja aukeaa arkisin illalla ja viikonloppuisin puolilta päivin. Jos naapurimaan makumaailma tuntuu vieraalta, niin tässäpä on matalan kynnyksen paikka tutustua keittiön kulmakiviin: blineihin, pelmeneihin ja keittoihin.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Liikkuva lomakoti kiinnostaa – uusi asiakaskunta innostui matkailuautoista
 2. Mehumyynti ei tänä vuonna kannattanut, joten töölöläistytöt siirtyivät pullobisnekseen – Lyylillä, 5, on selkeä tavoite
 3. Mari Holopainen torjuu kritiikin Helsingin toimista Tallinna-tunnelin kanssa: "Se kannattaa rakentaa sinne, missä on ihmisiä"
 4. Mistä Tallinna-tunneli kulkee? – Linjauksesta syntyi tiukka vääntö
 5. Ilkivalta, varkaudet ja luvaton yöpyminen piinaavat helsinkiläistä senioritaloa – 85-vuotias asukas: "Talon varasto on kuin ilmainen kirpputori"
 6. Elinkeinojohtaja Marja-Leena Rinkineva: Koronan vaikutukset osuvat kaikkein pahiten Helsinkiin
 7. Kolumni: Sinnikkäästi parempaan tulevaisuuteen
 8. Päätoimittaja Karri Kannala: Tallinna-tunneli on tervetullut, mutta hankkeella on liian utopistiset tavoitteet
 9. Päätoimittaja Kannala: Tallinna-tunneli kerää kannatusta, mutta hankkeen esittelytapa ampuu itseään jalkaan
 10. Parkkipaikkoja ja uusi baana Viikkiin – Hienot havainnekuvat kertovat: Tällaista on luvassa
 11. Malmin kentällä aloitetaan maaperätutkimukset – Alueella tehdään myös luontoselvityksiä
 12. Mies tunkeutui aamuyöllä Triplaan – ehti mellastaa kauppakeskuksessa 3 minuutissa järjettömät vahingot
 13. T24: Korona romahdutti Virossa yöpyneiden turistien määrän huhtikuussa – Laskua oli 95 prosenttia
 14. "Unelma omistusasumisesta istuu suomalaisissa tiukassa" – Asuntolainoja haetaan enemmän kuin vuosi sitten
 15. Missä on Anna? Edes some-profiileissa ei ole näkynyt kuulumisia, poliisi julkaisi kuvan

Näytä lisää

Luetuimmat

 1. Teetkö sinäkin tämän virheen kauppareissulla? – käsidesiäkin voi käyttää väärin
 2. Mies tunkeutui aamuyöllä Triplaan – ehti mellastaa kauppakeskuksessa 3 minuutissa järjettömät vahingot
 3. Helsingistä risteillään kesällä joka toinen päivä Riikaan – alus otetaan Tukholman-reitiltä
 4. Ilkivalta, varkaudet ja luvaton yöpyminen piinaavat helsinkiläistä senioritaloa – 85-vuotias asukas: "Talon varasto on kuin ilmainen kirpputori"
 5. Nyt on kuumottavaa liikkua! – Korkeasaaressa on 150 valkoposkihanhen pesää, eläintarha joutui rajaamaan niille omia alueita
 6. T24: Tallink sulkee City-hotellinsa Tallinnan keskustassa syksyllä – Luvassa on myös lisää irtisanomisia
 7. Missä on Anna? Edes some-profiileissa ei ole näkynyt kuulumisia, poliisi julkaisi kuvan
 8. Helsingin vanhin etninen ravintola päihitti epäilijät – avajaisten jälkeen 1980 tokaistiin: "Poika, sulla on puoli vuotta aikaa"
 9. T24: Viro avasi rajat ja laivayhtiöt lisäsivät laivavuoroja Helsinki-Tallinna-reitille – Matkustajamäärät ovat kuitenkin vielä vähäisiä
 10. Yksi huume pk-seudulla nousee nyt ylitse muiden – "Käytetään ennätyksellisen paljon"
 11. Palkkasurman uhriksi joutunut Volkan surmattiin Vuosaaressa vuonna 2003 – Jari Aarnio joutuu jälleen vastaamaan syytteisiin
 12. Mistä Tallinna-tunneli kulkee? – Linjauksesta syntyi tiukka vääntö
 13. Tätä on odotettu: HSL lupaa matkakortin nettilatauksen viimein käyttöön maanantaina
 14. Parkkipaikkoja ja uusi baana Viikkiin – Hienot havainnekuvat kertovat: Tällaista on luvassa
 15. Malmin kentällä aloitetaan maaperätutkimukset – Alueella tehdään myös luontoselvityksiä

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.