Venäläiset ravintolat katoavat Helsingistä – Kuka pelastaisi lähes 100-vuotiaan Bellevuen?

Šašlik sijaitsee Ullanlinnan Neitsytpolulla. Saslik

Sakari Nupponen

Viime viikolla tuli kuluneeksi 102 vuotta lokakuun vallankumouksen alkamisesta Venäjällä. Se nujersi klassisen venäläisen keittiön, paitsi Helsingistä.

Maailman vanhin venäläinen ravintola on Helsingin Katajanokan Bellevue. Sen perusti jo tsaarinaikaan Setumaalta tullut liikemies Grigori Paulow. Kulttuuripiirit tuntevat hänet nimellä Reko Paulo ja hänen nimeään kantavasta kansainvälisestä Paulon sellokilpailusta.

Samassa osoitteessa vuodesta toiminut 1922 Bellevue sulki ovensa lokakuun lopussa.

Helsingin Uutisten tietojen mukaan paikalla olisi ottajia, ja neuvotteluja käydään nyt tiiviisti, jotta ainoalaatuinen sisustus ja kulttuuriperintö ei tuhoudu.

Vanhat helsinkiläiset muistelevat myös Ryssän Baaria. Se sijaitsi Caloniuksenkadulla nykyisen Troikan paikalla. Viralliselta nimeltään se oli Ruoka Baari, ja sen oli perustanut tiettävästi Venäjän armeijasta eläköitynyt eversti Alex Barring. Alkuperäiseltä nimeltään hän oli Alexander Belostotsky. Hovimestarin ja liikemiehen titteliä käyttänyt Barring kuoli 1965.

Ruokabaari oli töölöläisten parissa erittäin suosittu. Jonoa oli usein ulos asti, ja saatavana oli myös ”takeaway-annoksia”.

1960- ja 1970-luvulla Suomi veljeili itänaapurin kanssa myös kulinarian puolella. Kekkonen kestitsi ja Kekkosta kestittiin. Katukuvaan ilmestyi oman aikansa kohujulkkiksen Timo T. Kaukosen troikka: Troikka 1968 Töölöön, sittemmin Šašlik Ullanlinnaan ja Kruununhakaan Kasakka, joka lopetti 2015.

Kaukonen tunnettiin muun muassa siitä, että hän rakensi amerikanraudoilleen tallin Troikan alle ja lahjoitti minkkiturkkeja tarjoilijattarilleen.

Olympia-hotellin (nyk. Scandic Kallio) kivijalassa toimi pitkään Kazbek ja Hotelli Hesperiassa (nyk. Crowne Plaza) Russian Room. Ruusulankadulta löytyi pikkuinen Kaukasus. Alkon tytäryhtiö perusti Esplanadille elitistisen Alexander Nevskin 1986. Sittemmin alalle tuli vielä Hariton Tuukkasen Galleria Hariton, joka väistyi ensimmäisen Olon tieltä 2006.

Näitä ravintoloita ei kutsuttu etnisiksi – etenkään, koska omistajat ja työntekijät olivat supisuomalaisia.

1990-luku avasi ovet maahanmuuttajille. Se toi Suomeen virolaiset ruokakaupat, jotka palvelevat kaikkia neuvostomaan lapsia nostalgian nälässä. Samoihin aikoihin syntyi myös muutamia venäläisiä ruokabaareja. Tällä ilmiölle kävi kuitenkin kuin taannoiselle irkkubaarivillitykselle. Hiljaa liudentui muiden trendien jalkoihin.

Uudenmaankadun Babushka Ira oli juuri tuollainen tyypillinen 1990-luvun yritys. Asiakkaikseen se sai niin idänkaupan veteraaneja kuin kulttuuriväkeä. Iran vehnästen maku hurmasi myös jokaisen karjalaisen ruokakulttuurin ystävän.

Kustaankadun Pelmenit-ravintola pani lapun luukulle pari vuotta sitten. Se tarjoili ukrainalaista kotiruokaa kohtuuhintaan. Isäntä liputti vankasti isänmaansa puolesta. Hän lopetti terveydellisistä syistä.

Sturenkadun Blinit tarjoilee yhä aitoja venäläisiä – siis ohuita – räiskäleitä. Suomalainen tapa nostattaa blinit hiivalla on vieras suurelle Venäjän maalle.

Blinit on leimallisesti pikaruokapaikka, ja aukeaa arkisin illalla ja viikonloppuisin puolilta päivin. Jos naapurimaan makumaailma tuntuu vieraalta, niin tässäpä on matalan kynnyksen paikka tutustua keittiön kulmakiviin: blineihin, pelmeneihin ja keittoihin.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Koululaisten kulkureittien turvallisuuteen kiinnitetään huomiota katutyömaalla – viimeistelyt Pohjois-Haagassa käynnissä
 2. Kaivopuiston ajoestekokeilu keskeytetään – "Hyvistä tavoitteista huolimatta ei ollut onnistunut"
 3. "Puuveneen ylläpito on kulttuuriteko” – perinnetapahtuma tuo nämä kaunottaret taas Helsingin edustalle
 4. Salkkarirooli voi joskus olla taakka – Hekan hallituksen uusi puheenjohtaja Jasmin Hamid oli politiikassa mukana jo ennen näyttelijän uraa
 5. Aatos Erkon penkki sai lähteä kun asemahallissa suitsittiin järjestyshäiriöitä – "Tilanne on selkeästi parantunut"
 6. Kasvomaskeista tuli nyt virallinen suositus – suojaus on tarpeen esimerkiksi joukkoliikenteessä, katso muistilista maskin käytöstä
 7. Yrittäjägallup: Moni yritys aikoo jatkaa etätöitä pysyvästi – "Työtyytyväisyys on etätyön myötä selvästi enemmän lisääntynyt kuin vähentynyt"
 8. THL: Tartuntojen määrät ovat nousseet selvästi heinäkuusta, erityisesti Helsingissä ja Uudellamaalla
 9. Raidejokeri sulki katuja töiden nopeuttamiseksi – nyt niitä avataan taas liikenteelle, Ravitielle pääsee jo ensi viikolla
 10. Poliisi: Varo tuntemattomia halaajia – anastavat vikkelästi koruja, rahaa ja pankkikortteja, useita tapauksia pääkaupunkiseudulla
 11. Fortum aloitti YVA-menettelyn Loviisan ydinvoimalaitoksen jatkoluvasta - päätökset jatkosta parin vuoden kuluessa
 12. Helsinkiläinen kauppakeskus saa tänään peräti 6 uutta ravintolaa – katso lista tästä
 13. T24: Tallinnan lentokenttä kolminkertaisti matkustajamääränsä heinäkuussa
 14. Oma raha: Juha Hyötyläinen, 54, on kerännyt arvokkaan 38 000 rahan kokoelman – Suomen sisällissodan aikaiset tilapäisrahat ovat hänen ylpeydenaiheensa: "Niissä olen varmaan suurin mahdollinen asiantuntija"
 15. Helsinkiläiset polttavat luvattomia nuotioita ulkoilualueella – puunoksatkin revitään polttopuiksi

Näytä lisää

Luetuimmat

 1. Pyöräilijä kaahannut Mechelininkadulla jo kaksi kertaa yli 50 km/h – Poliisi epäilee menopelin laillisuutta: "Melkoiset muskelit saa olla jaloissa..."
 2. T24: Kolme Tallinnan keskustahotellia menee remonttiin – Luvassa myös lisää irtisanomisia
 3. "Onpa jäätävän kolkko bunkkeri" – Helsinkiin avautui uusi 335 lapsen päiväkoti, jonka harmaat betoniseinät herättävät kummastelua
 4. Asukkaat vastustivat ruokakauppaa, ovat saamassa nyt tilalle Mäkkärin
 5. Isä ja yrittäjä Kristian, 22, keksi automaatin, joka otetaan käyttöön nyt monissa kauppakeskuksissa: "Ajatus lähti täysin omista tarpeista"
 6. Helsinkiläinen kauppakeskus saa tänään peräti 6 uutta ravintolaa – katso lista tästä
 7. Kaivopuiston ajoestekokeilu keskeytetään – "Hyvistä tavoitteista huolimatta ei ollut onnistunut"
 8. Helsinki pelastui pelätyltä rottainvaasiolta – nämä asuinalueet ovat poikkeus
 9. Aatos Erkon penkki sai lähteä kun asemahallissa suitsittiin järjestyshäiriöitä – "Tilanne on selkeästi parantunut"
 10. Päätomittaja Kannala: Koronan toinen aalto yllätti Helsingin kuin lumi autoilijan
 11. Pauli, 28, huijaa nettihuijareita – vastasi älyttömällä tavalla +44-numeroon
 12. Lukijalta: Kasvomaskit ilmaiseksi eläkeläisille
 13. Kontulalainen kerrostalopiha poikkeaa täysin totutusta – "Ihmisiä näkee kesäisin lukemassa, juttelemassa tai vaikka mansikoita poimimassa"
 14. Outo asuntoilmoitus herätti valtavan kiinnostuksen Helsingissä – asiantuntija: ”En ole koskaan nähnyt mitään vastaavaa”
 15. Ilpo Kuronen tuntee Koillis-Helsingin helmet ja kertoo nyt, miksi Malmin kentän pusikkoon kannattaa mennä tunneiksi

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.