Kiusaamiseen nollatoleranssi – Helsinki aloitti kiusaamisen vastaisen kampanjan, jossa on 13 eri keinoa

Näkymätön-kampanjan materiaalit on tehty yhteistyössä Helsingin kuvataidelukion opiskelijoiden kanssa. Kuvat ovat heidän tulkintansa näkymättömästä lapsesta. Mukana-ohjelma

Kaisa Paastela

Helsinki on käynnistänyt tänä syksynä kunnianhimoisen kiusaamisen vastaisen ohjelman, jossa tavoitteena on kitkeä kiusaaminen alkaen päiväkodeista ja ulottuen lukioihin ja ammattikoulutukseen.

Ohjelmassa on listattu 13 toimenpidettä, joilla kiusaaminen aiotaan kitkeä kouluista.

Aloitustapahtuma järjestettiin hiljattain Jätkäsaaren peruskoulussa.

– Kiusaamisen vastainen ohjelma tulee tammikuussa laajaan tiedotukseen. Jätkäsaaren peruskoulun tilaisuus nauhoitettiin ja se on kohta muiden koulujen ja päiväkotien käytössä. Nettisivut (www.hel.fi/kvo) on avattu, ja sinne tulee tavaraa pikkuhiljaa, kertoo kaupungin oppilashuollon päällikkö Vesa Nevalainen

Kiusaamisen vastainen ohjelma sisältää 13-kohtaisen työkalupakin kiusaamisen ennaltaehkäisyyn, puuttumiseen ja jälkihoitoon.

Kouluissa ja oppilaitoksissa muun muassa seurataan lasten ja nuorten hyvinvointia jatkuvasti kouluterveyskyselyn ja hyvinvointiprofiilin avulla.

Ryhmät ja luokat laativat yhdessä säännöt, jotka auttavat sekä ennaltaehkäisemään kiusaamista että puuttumaan siihen jämäkästi.

Seiskaluokkalaisille ja toisen asteen aloittaville järjestetään lukuvuoden alussa opiskeluhuollon henkilöstön vetämä pienryhmäkeskustelu mielenterveydestä ja sitä vaarantavista asioista, kuten kiusaamisesta.

Kouluille luodaan sähköinen palautekanava, minkä kautta voi kertoa kiusaamisesta, joka tapahtuu esimerkiksi sosiaalisessa mediassa.

Kiusaamistilanteiden selvittämiset tullaan jatkossa kirjaamaan ylös, ja syksyn aikana Wilmaan tulee erillinen paikka tätä varten.

Kouluissa valitaan kokeluluonteisesti vastuuhenkilöt, jotka huolehtivat kiusaamiseen puuttumiseen liittyvien toimien edistämisestä. Kun kyseessä on paljon kiusattu lapsi, hänelle nimetään nimikkoaikuinen, joka auttaa ja tukee eteenpäin.

Vaikeimpia kiusaamistapauksia ratkova, Aseman lasten kehittämä K-0-malli ulotetaan koko kaupunkiin. Helsingin Uutiset kertoi mallista ja sen tuloksista viime keväänä

Lisäksi Helsinkiin perustetaan Mannerheimin Lastensuojeluliiton tuella vertaistukiryhmä, jossa kiusatut voivat turvallisesti jakaa kokemuksiaan.

Helsingissä alkoi maanantaina myös Näkymätön-kampanja, jonka kuvilla kiinnitetään huomiota lasten ja nuorten syrjäytymiseen.

Projektipäällikkö Katja Rajaniemi sanoo, että tavoitteena on herätellä aikuisia olemaan turvallinen aikuinen nuorelle, jolta sellainen puuttuu.

– Tutkimusten mukaan peräti joka kolmas helsinkiläinen yläasteikäinen on ollut huolissaan mielialastaan. Joka kymmenennellä ei ole yhtään läheistä kaveria. Viidesosa 20-29-vuotiaista on ilman peruskoulun jälkeistä tutkintoa. Näiden asioiden pitää muuttua, Rajaniemi toteaa.

Sekä Näkymätön-kampanja että kiusaamisen vastainen ohjelma ovat osa Helsingin Mukana-ohjelmaa, jonka tavoitteena on ehkäistä syrjäytymistä ja vähentää eriarvoisuutta.

Kokeilualueilla Kannelmäessä, Malminkartanossa, Kontulassa ja Mellunmäessä muun muassa koulut päättyvät keskiviikkoisin aiemmin, jotta lapset ja nuoret pääsevät heille tarjottuihin maksuttomiin harrastuksiin.

Mitä kuka tahansa voi tehdä?

Kaupunki tarjoaa erilaisia mahdollisuuksia vapaaehtoistoimintaan, jossa kuka tahansa voi auttaa nuoria. Esimerkiksi nuorisotalojen iltoihin kaivataan vapaaehtoisia, valittavana on yli 60 toimipaikkaa Helsingissä.

Nuorille etsitään myös tukihenkilöksi turvallisia aikuisia.

Kaupunki tarjoaa monenlaista vapaaehtoistoimintaa kaikenikäisille. Lisätietoja voi kysyä sähköpostilla vapaaehtoistoiminta@hel.fi.

Kommentoi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut