Kannabiksen kokeilu jo ysiluokalla lisääntyi – "Kannabis ei ole korvannut alkoholia, vaan on tullut sen rinnalle"

Tuoreen tutkimustiedon mukaan Suomessa ysiluokkalaisista pojista 13 prosenttia ja tytöistä 9 prosenttia oli joskus elinaikanaan kokeillut kannabista. Arkisto/ Johanna Erjonsalo

toimitus

Peruskoulun yhdeksäsluokkalaisille tehdyn tutkimuksen mukaan kannabiskokeilut ovat lisääntyneet etenkin ysiluokkalaisilla pojilla Suomessa. Tuoreen tutkimustiedon mukaan ysiluokkalaisista pojista 13 prosenttia ja tytöistä 9 prosenttia oli joskus elinaikanaan kokeillut kannabista. Vuonna 2015 vastaavat luvut olivat 10 ja 7 prosenttia.

Nuoret myös uskovat aiempaa useammin, että kannabiksen käyttöön liittyy vain vähän tai ei lainkaan riskejä ja kannabiksen hankinta on aiempaa useamman mielestä helppoa.

– Usein esitetty näkemys, että lisääntynyt kannabiksen käyttö voisi johtua alkoholinkäytön vähenemisestä, ei näytä pitävän paikkaansa ainakaan alaikäisillä nuorilla, sanoo erikoistutkija Kirsimarja Raitasalo Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) tiedotteessa.

– Kannabiksen käyttö on koko seurantajakson ajan ollut yleisempää alkoholia käyttävillä ja erityisesti säännöllisesti humalaan juovilla kuin raittiilla. Näyttää siis siltä, ettei kannabis ole korvannut alkoholia, vaan on tullut sen rinnalle, Raitasalo jatkaa.

Tiedot käyvät ilmi nuorten päihteiden käyttöä käsittelevästä eurooppalaisesta koululaistutkimuksesta, European School Survey Project on Alcohol and Other Drugs (ESPAD). Tutkimus on tehty vuodesta 1995 alkaen neljän vuoden välein 23–39 Euroopan maassa. Kyselyyn osallistuvat tutkimusvuonna 16 vuotta täyttävät koululaiset, jotka ovat Suomessa peruskoulun yhdeksännellä luokalla.

Tiedotteen mukaan muiden laittomien huumeiden käyttö on 15–16-vuotiailla harvinaista. Kolme prosenttia nuorista ilmoitti joskus kokeilleensa jotain muuta huumetta kuin kannabista.

Nuorten asenteet kannabista kohtaan ovat lieventyneet jo pidemmän aikaa. Käyttö on lisääntynyt pitkään nuorilla aikuisilla, erityisesti miehillä. Vuoteen 2015 asti alaikäisten kannabiskokeilut eivät lisääntyneet, mutta viime vuosien aikana myös he ovat kokeilleet kannabista aiempaa useammin.

Tutkimuksen perusteella nuorten kaikkinainen raitistuminen kuitenkin jatkuu: 31 prosenttia vastanneista ilmoitti, että ei käytä alkoholia lainkaan ja yhä harvempi tupakoi. Raittiiden osuus peruskoulun yhdeksäsluokkalaisista on lisääntynyt noin 10 prosentista 31 prosenttiin vuosina 1995−2019.

Myös viime vuosina voimakkaasti pojilla lisääntynyt nuuskan käyttö on vähentynyt – tytöt tosin käyttävät nuuskaa aiempaa enemmän. Nuoret myös pelaavat rahapeliautomaateilla vähemmän kuin ennen.

Pojilla myös humalajuominen on vähentynyt edelleen, mutta tytöillä humalajuomisen väheneminen näyttää pysähtyneen. Vuosituhannen vaihteessa noin puolet nuorista oli juonut vähintään kuusi annosta alkoholia kerralla ainakin kerran viimeisen 30 päivän aikana. Vuonna 2019 näin teki enää 22 prosenttia nuorista. Tyttöjen ja poikien väliset erot humalajuomisessa ovat vähäisiä.

Nuoret ajattelevat myös entistä useammin, että sekä runsaaseen kertajuomiseen että säännölliseen pienten annosmäärien juomiseen liittyy suuria riskejä.

Kansalaisaloite lakimuutoksesta, joka poistaisi rankaisemisen kannabiksen käytöstä, omaa käyttöä varten tapahtuvasta pienen määrän hallussapidosta ja muutaman kannabiskasvin kasvattamisesta omaan käyttöön, eteni Suomessa eduskuntaan asti, poliitikot puntaroivat asiaa lähitulevaisuudessa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.