Helsingin uuden sushifirman taustalla on 100 vuotta historiaa – Alf Dernjantinin suku on tehnyt kalakauppaa 4 polvessa

Kalakauppias Feodor Dernjatin (oik.) Helsingin Kauppatorilla.

Sakari Nupponen

Feodor, Nikolai, Leonid ja nyt Alf. Neljännen polven Dernjatin jatkaa isiensä työtä Helsingissä.

Aivan vasta-alkaja hän ei ole, sillä on ollut kalabisneksessä 35 vuotta, jos laskee työn alkaneeksi siitä, kun isä maksoi 12-vuotiaalle pojalleen ensimmäisen palkan.

Muutama välivuosi tuli, ja Alf Dernjatin palaa kalojen tukkukauppaan sen jälkeen, kun perinteinen sukuyhtiö Helsingin Kalansavustamo Oy meni 2015 konkurssiin Keravalla. Sinne yritys oli joutunut muuttamaan Kalasataman kaupunginosan rakennustöiden tieltä.

Dernjatinin mukaan konkurssiin oli useita syitä. Yksi oli kalliiksi tullut investointi Keravan Kalatalon tuotantolaitoksiin.

Uuden yrityksen nimi on Fisu Pojat Oy ja se toimii Sörnäisten Tukkutorin alueella. Ei kaukana Kalasatamasta.

Tilat hyväksyttiin käyttöön keskiviikkona, ja niissä Dernjatin käynnistää yhteistyökumppaninsa Kristian Santasen kanssa myös Fisushi-nimisen sushikeittiön. Se toimittaa kaupoille valmiiksi pakattuja sushilaatikkoja ja sushiannosten komponentteja. Jalostamon kautta kulkee kuutena päivänä viikossa satoja kiloja kalaa.

Aiemmin samoissa tuotantotiloissa toimi Helsingin Meijeriliike -niminen pienjuustola ja sitä ennen gluteenittomaan ruokaan erikoistunut Gluto.

K-Supermarket Lasihytti Espoon Kauklahdessa on ensimmäinen kauppa, jossa Fisushin annokset kootaan paikan päällä asiakkaiden silmien edessä. Tällaista kaupan sisäistä ravintolatoimintaa on yrittäjien mukaan tarkoitus laajentaa muuallekin.

Kalakauppias Feodor Dernjatin (oik.) Helsingin Kauppatorilla. Kuva:

Dernjatinien sukukronikka on monipolvinen ja alkaa Aunuksen Karjalasta, josta perhe oli muuttanut Pietariin 1850-luvulla. 1900-luvun alussa heillä oli herkku- ja kalakauppa Nevski prospektilla – Pietarin pääkadulla.

Viipurilaisen liikekumppanin houkuttelemana Feodor tuli käymään Suomeen, ihastui ja haki pois perintöosuutensa Venäjältä. Viipurin Honkaniemestä hän myi Pietarin miljoonamarkkinoille mansikoita ja savukalaa, kunnes tuli vallankumous ja raja meni kiinni. Feodor muutti Helsinkiin 1920-luvun alussa.

Vuonna 1926 perustettu Helsingin Kalasavustamo Oy ja sen edeltäjät ehtivät toimia useissa osoitteissa ennen kuin yhtiö muutti 1970 Kalasatamaan. Ensimmäinen osoite oli Ludviginkadulla entisen leipomon tiloissa, toinen Uudenmaankadulla ja kolmas Sofianlehdossa, jossa toimi myös kanala ja kana-agentuuriliike. Sitten suku asettui pitkäksi ajaksi Käpylään Tinasepäntielle. Ennen firman muuttoa Kalasatamaan, sillä oli myös toinen savustamo Satakunnassa Merikarvialla.

Kun suvun kronikka kirjoitettiin 2002, kalansavustamossa oli juuri riehunut raju tulipalo, ja tiedossa oli, että vuokrasopimus kaupungin kanssa Kalasatamassa päättyy 2010. Viimeinen kappale ounasteli: Nähtäväksi jää, löytyykö Helsingin Kalansavustamolle uutta paikkaa ja työn jatkajaa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Harva tietää tästä Mauno Koiviston 60-vuotisjuhlan kunniaksi tehdystä muistopaikasta Helsingissä – "Häpeällistä, ettei ole hoidettu"
 2. Tästä syystä Helsingin kaikki poliisiveneet ovat Villejä – "Nimi juontaa juurensa 60–70-lukujen taitteeseen"
 3. Tässäkö uusi keino vähentää auton tarvetta Helsingissä? – yhteiskäytöllisten tavarapyörien kokeilu alkoi
 4. "Aikataulussa ollaan enää nippa nappa" – Raidejokeri kohtasi vaikeuksia, jotka projektinjohtajan mukaan tässä kohti hanketta ovat "hankala asia"
 5. Ainutlaatuinen saari avautuu retkikohteeksi Helsingissä – 1800-luvun luotsituvasta tehtiin ravintola
 6. UIT: Konkurssihakemus olisi jätetty tekemättä, jos Posti olisi tuonut tärkeän kirjeen ajoissa – "Emme missään tapauksessa ole menossa konkurssiin"
 7. Vihamielinen peli-ilmiö käänsi päitä Helsingin keskustassa – nämä 5 asiaa jokaisen tulee tietää The Last of Us Part II:sta
 8. Nämä 9 Helsingin ravintolaklassikkoa tulisi kokea edes kerran elämässä – "Keittiö ja palvelu ovat olleet ensiluokkaisia kautta aikojen"
 9. T24: Virossa yrityksille on koronakriisin aikana jaettu 231 miljoonaa euroa palkkatukea – Tukea voi hakea vielä kesäkuulta
 10. Kesäkuussa hukkui 18 ihmistä – Miehet tilastossa yliedustettuina
 11. Perinteiset heinätalkoot jäävät tänä vuonna järjestämättä – päätös tapahtuman pitämisestä piti tehdä silloin, kun rajoitukset olivat tiukat
 12. Kuluttajaluottojen korkokatto madaltui koronan takia väliaikaisesti 10 prosenttiin, suoramarkkinointi kiellettiin
 13. Vantaalaisyritys tuo maahan erikoiskalvoa, jonka pinnalla koronaviruskin nujertuu puolessa tunnissa
 14. "Se on hirmu vaarallista touhua" – venepoliisi menee hätiin, kun Helsingin laivaväylillä uidaan ja silloilta hypitään
 15. Saneeraukseen joutuneella Cirque du Soleililla esityksiä Helsingissä ja Turussa – miten lippujen käy?

Näytä lisää

Luetuimmat

 1. Kuva: Senaatintorin terassi aukesi hyvin hiljaisena – juomien hintataso jakoi heti mielipiteet
 2. Nämä 9 Helsingin ravintolaklassikkoa tulisi kokea edes kerran elämässä – "Keittiö ja palvelu ovat olleet ensiluokkaisia kautta aikojen"
 3. Lähes 100 päivää palanut koronasymboli sammutettiin Helsingissä – hotellinjohtaja paljastaa, kuinka jättisydän tehtiin
 4. Vihamielinen peli-ilmiö käänsi päitä Helsingin keskustassa – nämä 5 asiaa jokaisen tulee tietää The Last of Us Part II:sta
 5. "Aikataulussa ollaan enää nippa nappa" – Raidejokeri kohtasi vaikeuksia, jotka projektinjohtajan mukaan tässä kohti hanketta ovat "hankala asia"
 6. Ainutlaatuinen saari avautuu retkikohteeksi Helsingissä – 1800-luvun luotsituvasta tehtiin ravintola
 7. Helsingin taivaalla jyrähtää huomenna – Hornetin ylilento kunnioittaa jatkosodan hävittäjälentäjän muistoa
 8. Näin paljon maksaa oluttuoppi Senaatintorin jättiterassilla – Ravintoloitsija lupaa: "Ei riistohintoja eikä terassilisää"
 9. Helsinki tekee syksyllä päätöksiä satamien sijanneista – satamaselvitykselle heti kritiikkiä: "Miksi toimivaa käytäntöä ei haluttu tutkia vaihtoehtona?"
 10. T24: Muista ottaa virallinen matkustusasiakirja mukaan Tallinnan matkalle, muuten voit saada mojovat sakot
 11. USU: Näin paljon oluen, viinin ja väkevien hinta voi nousta – Alkoholiveron korotus syksyllä hallituksen käsittelyyn
 12. Laivamatkustaminen lähialueille nyt hyvin suosittua – Tallink lisää lähtöjä Riikaan ja Tallinnaan
 13. Legendaarinen DTM-yökerho suljetaan Mannerheimintiellä – Puumabaarin melu kantautui kolmeen hotellihuoneeseen
 14. Hakaniemen hallin remontin hinta nousi 20 miljoonasta 40 miljoonaan euroon – uusi mutka ilmestyi matkaan: "Hankaloittaa monella tavalla"
 15. Selvitys: Matkustajaliikenteen keskittäminen Vuosaareen ei ole realismia

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.