Helsingin uuden sushifirman taustalla on 100 vuotta historiaa – Alf Dernjantinin suku on tehnyt kalakauppaa 4 polvessa

Kalakauppias Feodor Dernjatin (oik.) Helsingin Kauppatorilla.

Sakari Nupponen

Feodor, Nikolai, Leonid ja nyt Alf. Neljännen polven Dernjatin jatkaa isiensä työtä Helsingissä.

Aivan vasta-alkaja hän ei ole, sillä on ollut kalabisneksessä 35 vuotta, jos laskee työn alkaneeksi siitä, kun isä maksoi 12-vuotiaalle pojalleen ensimmäisen palkan.

Muutama välivuosi tuli, ja Alf Dernjatin palaa kalojen tukkukauppaan sen jälkeen, kun perinteinen sukuyhtiö Helsingin Kalansavustamo Oy meni 2015 konkurssiin Keravalla. Sinne yritys oli joutunut muuttamaan Kalasataman kaupunginosan rakennustöiden tieltä.

Dernjatinin mukaan konkurssiin oli useita syitä. Yksi oli kalliiksi tullut investointi Keravan Kalatalon tuotantolaitoksiin.

Uuden yrityksen nimi on Fisu Pojat Oy ja se toimii Sörnäisten Tukkutorin alueella. Ei kaukana Kalasatamasta.

Tilat hyväksyttiin käyttöön keskiviikkona, ja niissä Dernjatin käynnistää yhteistyökumppaninsa Kristian Santasen kanssa myös Fisushi-nimisen sushikeittiön. Se toimittaa kaupoille valmiiksi pakattuja sushilaatikkoja ja sushiannosten komponentteja. Jalostamon kautta kulkee kuutena päivänä viikossa satoja kiloja kalaa.

Aiemmin samoissa tuotantotiloissa toimi Helsingin Meijeriliike -niminen pienjuustola ja sitä ennen gluteenittomaan ruokaan erikoistunut Gluto.

K-Supermarket Lasihytti Espoon Kauklahdessa on ensimmäinen kauppa, jossa Fisushin annokset kootaan paikan päällä asiakkaiden silmien edessä. Tällaista kaupan sisäistä ravintolatoimintaa on yrittäjien mukaan tarkoitus laajentaa muuallekin.

Kalakauppias Feodor Dernjatin (oik.) Helsingin Kauppatorilla. Kuva:

Dernjatinien sukukronikka on monipolvinen ja alkaa Aunuksen Karjalasta, josta perhe oli muuttanut Pietariin 1850-luvulla. 1900-luvun alussa heillä oli herkku- ja kalakauppa Nevski prospektilla – Pietarin pääkadulla.

Viipurilaisen liikekumppanin houkuttelemana Feodor tuli käymään Suomeen, ihastui ja haki pois perintöosuutensa Venäjältä. Viipurin Honkaniemestä hän myi Pietarin miljoonamarkkinoille mansikoita ja savukalaa, kunnes tuli vallankumous ja raja meni kiinni. Feodor muutti Helsinkiin 1920-luvun alussa.

Vuonna 1926 perustettu Helsingin Kalasavustamo Oy ja sen edeltäjät ehtivät toimia useissa osoitteissa ennen kuin yhtiö muutti 1970 Kalasatamaan. Ensimmäinen osoite oli Ludviginkadulla entisen leipomon tiloissa, toinen Uudenmaankadulla ja kolmas Sofianlehdossa, jossa toimi myös kanala ja kana-agentuuriliike. Sitten suku asettui pitkäksi ajaksi Käpylään Tinasepäntielle. Ennen firman muuttoa Kalasatamaan, sillä oli myös toinen savustamo Satakunnassa Merikarvialla.

Kun suvun kronikka kirjoitettiin 2002, kalansavustamossa oli juuri riehunut raju tulipalo, ja tiedossa oli, että vuokrasopimus kaupungin kanssa Kalasatamassa päättyy 2010. Viimeinen kappale ounasteli: Nähtäväksi jää, löytyykö Helsingin Kalansavustamolle uutta paikkaa ja työn jatkajaa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Helsinkiläisellä asuinalueella on myynnissä peräti 20 hulppeaa luksusasuntoa – Tämä kohde poikkeaa täysin muista
 2. Säilyykö ostari vai ei? – Kontulan kehitykselle haetaan uutta vauhtia arkkitehtuurikilpailusta
 3. Helsinkiläinen Sampsa hankki jäsenyyden yhteisveneeseen: "Koronataloustilanteessa tämä on hyvä vaihtoehto"
 4. Muumien syntymästä 75 vuotta: Kansallismuseo juhlistaa näyttelyllä – katso tärpit helsinkiläisten museoiden tarjonnasta kesällä
 5. Liikkuva lomakoti kiinnostaa – uusi asiakaskunta innostui matkailuautoista
 6. Lukijalta: Finnairin kriisissä pitäisi harkita myös säästöjä
 7. Lukijalta: Korona-aika on hankala ilman älylaitteita
 8. Mehumyynti ei tänä vuonna kannattanut, joten töölöläistytöt siirtyivät pullobisnekseen – Lyylillä, 5, on selkeä tavoite
 9. Elinkeinojohtaja Marja-Leena Rinkineva: Koronan vaikutukset osuvat kaikkein pahiten Helsinkiin
 10. Kolumni: Sinnikkäästi parempaan tulevaisuuteen
 11. Päätoimittaja Karri Kannala: Tallinna-tunneli on tervetullut, mutta hankkeella on liian utopistiset tavoitteet
 12. Mari Holopainen torjuu kritiikin Helsingin toimista Tallinna-tunnelin kanssa: "Se kannattaa rakentaa sinne, missä on ihmisiä"
 13. Mistä Tallinna-tunneli kulkee? – Linjauksesta syntyi tiukka vääntö
 14. Päätoimittaja Kannala: Tallinna-tunneli kerää kannatusta, mutta hankkeen esittelytapa ampuu itseään jalkaan
 15. Ilkivalta, varkaudet ja luvaton yöpyminen piinaavat helsinkiläistä senioritaloa – 85-vuotias asukas: "Talon varasto on kuin ilmainen kirpputori"

Näytä lisää

Luetuimmat

 1. Teetkö sinäkin tämän virheen kauppareissulla? – käsidesiäkin voi käyttää väärin
 2. Helsinkiläisellä asuinalueella on myynnissä peräti 20 hulppeaa luksusasuntoa – Tämä kohde poikkeaa täysin muista
 3. Helsingistä risteillään kesällä joka toinen päivä Riikaan – alus otetaan Tukholman-reitiltä
 4. Ilkivalta, varkaudet ja luvaton yöpyminen piinaavat helsinkiläistä senioritaloa – 85-vuotias asukas: "Talon varasto on kuin ilmainen kirpputori"
 5. Nyt on kuumottavaa liikkua! – Korkeasaaressa on 150 valkoposkihanhen pesää, eläintarha joutui rajaamaan niille omia alueita
 6. Liikkuva lomakoti kiinnostaa – uusi asiakaskunta innostui matkailuautoista
 7. Mies tunkeutui aamuyöllä Triplaan – ehti mellastaa kauppakeskuksessa 3 minuutissa järjettömät vahingot
 8. Helsingin vanhin etninen ravintola päihitti epäilijät – avajaisten jälkeen 1980 tokaistiin: "Poika, sulla on puoli vuotta aikaa"
 9. Mehumyynti ei tänä vuonna kannattanut, joten töölöläistytöt siirtyivät pullobisnekseen – Lyylillä, 5, on selkeä tavoite
 10. Helsinkiläinen Sampsa hankki jäsenyyden yhteisveneeseen: "Koronataloustilanteessa tämä on hyvä vaihtoehto"
 11. Mari Holopainen torjuu kritiikin Helsingin toimista Tallinna-tunnelin kanssa: "Se kannattaa rakentaa sinne, missä on ihmisiä"
 12. Mistä Tallinna-tunneli kulkee? – Linjauksesta syntyi tiukka vääntö
 13. T24: Viro avasi rajat ja laivayhtiöt lisäsivät laivavuoroja Helsinki-Tallinna-reitille – Matkustajamäärät ovat kuitenkin vielä vähäisiä
 14. Missä on Anna? Edes some-profiileissa ei ole näkynyt kuulumisia, poliisi julkaisi kuvan
 15. Malmin kentällä aloitetaan maaperätutkimukset – Alueella tehdään myös luontoselvityksiä

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.