Kirjastomatkalla pahasti kaatunut Ilmi, 86, saa kirjat nyt ilmaiseksi kotiovelle – Harlekiini-fani lumoutuu fantasiasta

Kauhutarinoita, vampyyreja, vanhoja Harlekiini-pokkareita ja amerikkalaisia dekkareita. Ne ovat Ilmi Puskan, 86, intohimoja.

Valitettavasti Puskan jalat ovat heikossa kunnossa, eikä hän pääse itse hakemaan kirjastosta lisää luettavaa. Onni onkin, että kerran kuukaudessa kotiovelle saapuu Helsingin kaupunginkirjaston Kotikirjaston lähetys.

Viime tiistaina Puska odotti kirjalähetystä rivitalokodissaan Suutarilassa. Hän oli pakannut valmiiksi kirkuvan punaiset kangaskassit täyteen luettuja kirjoja.

– Ne painavat paljon. Siellä on kaikki Tuhannen ja yhden yön tarinat, Puska huomauttaa.

Kohta ovella on kuljetusyrittäjä Jarkko Henriksson. Hän rupattelee Puskan kanssa kuulumiset ja vaihtaa kolme kirjakassia kolmeen uuteen.

– Yleensä ihmisille tule yksi kassi kirjoja, Henriksson tietää.

– Ihanaa, kun saan taas lukemista. Jouluksi otan kuusi kassia, Puska innostuu.

Puska on etukäteen tarkasti miettinyt, mitä kirjoja hän haluaisi tässä kuussa lukea. Tilauksen hän tekee puhelimella Kotikirjastoon.

– Osa asiakkaista tekee tilauksen internetissä sähköpostilla, osa tekee itse varaukset kirjaston Helmet-järjestelmän kautta, mutta puhelimella tilaus onnistuu aivan yhtä hyvin. Sähköiset palvelut eivät tavoita kaikkia, erikoiskirjastovirkailija Päivi Liimatainen sanoo.

Vuodesta 1987 toimineella Kotikirjastolla on eri puolilla Helsinkiä noin 400 käyttäjää. Suurin osa asiakkaista on iäkkäitä.

– Vanhimmat käyttäjät ovat 1920-luvulla syntyneitä. Kirjoja luetaan niin kauan, kuin näkökyky toimii. Ja toki meidän kautta voi lainata äänikirjojakin.

Ilmi Puska on käyttänyt Kotikirjastoa vuodesta 2015 lähtien. Hän asui tuolloin Jakomäessä ja huomasi, että matka lähikirjastoon oli liian mäkinen. Lisäksi kerrostalossa oli kierreportaat.

– Kirjastossa käyminen päättyi, kun talvella kaaduin kirjastomatkalla jyrkässä mäessä enkä päässyt itse ylös. Täällä Suutarilassa liikun kotini ympäristössä, mutta bussiin nouseminenkin on vaikeaa.

Ensimmäisenä Puska etsii Kotikirjaston kassista Wilbur Smithin historiallisen Tiikerinkynsi-romaanin.

– Tämä uutuus kannattaa lukea heti. Vanhempia kirjoja voin uusia. Yleensä luen lähes kaikki kotiin tuodut kirjat. Jos ne loppuvat kesken, niin omassa kirjahyllyssä on kyllä lisää luettavaa.

Elämäkertoja, Finlandia-ehdokkaita ja uusia kotimaisia dekkareita Puska lukee harvemmin.

– Uusissa kotimaisissa on rumaa kieltä, mikä on liian ronskia. Pidän Mauri Sariolan vanhoista Susikoski-dekkareista.

Uusiin kirjoihin Puska tutustuu kirjakerhon esitteiden kautta ja oman tyttären suosittelemana. Lisäksi hän kyselee suoraan kirjastosta, onko uuteen fantasiasarjaan tullut jo uusia osia.

– Harmittaa, ettei Ajanpyörä-kirjasarjan kahta viimeistä osaa koskaan suomennettu.

Mikä vampyyritarinoissa kiehtoo?

– Luen paljon fantasiaa. Vampyyrikirjat on kirjoitettu niin koukuttavalla tavalla, ettei tule mieleenkään laskea kirjaa alas.

Hän pitää erityisesti Yön talo -sarjasta.

–  Siinä on mielenkiintoista, kuinka nuoresta tytöstä tulee ylipapitar, Puska sanoo.

– Joskus jään lukemaan kirjoja television iltauutisten jälkeen ja huomaan yhtä äkkiä, että kello onkin jo yksi yöllä.

Kotikirjasto

Asut Helsingissä.

Asioiminen kirjastossa on hankalaa iän, sairauden, liikuntaesteen tai vamman takia.

Käytettävissä on koko pääkaupunkiseudun HelMet-kirjastojen aineisto: kirjat, äänikirjat, isotekstiset ja selkokirjat, lehdet, elokuvat, musiikkiaineisto ja e-aineisto.

Palvelu on maksutonta.

Kysy lisää: kotikirjasto@hel.fi tai arkisin klo 12-15 p. 0931085214

Lisää aiheesta

Lue lisää aiheesta

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut