Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Helsingin Uutisten vaalikone on nyt auki – löydä oma ehdokkaasi

Lappu seinässä kertoo, että Bulevardi 5:n hissiä ei sovi käyttää yöllä kello 22–07.

Syy on ymmärrettävä. Hissi pitää talonmies Elsa Holmqvistin mukaan ”korvia vihlovaa ääntä”.

– Asun viereisessä rapussa ja ääni kuuluu sinne asti.

Kyseessä ei ole mikä tahansa hissi, vaan yksi Helsingin vanhimmista alkuperäisellä koneistolla toimivista hisseistä.

Puujohteilla kulkeva hissi on rakennettu 1924, ja lähes kaikki osat ovat alkuperäisiä. Ruskeaksi maalatulla puulla paneloidussa hississä on lukuisia peilejä ja siroja painikkeita, joissa lukee esimerkiksi ”Tänne” tai ”Alas”.

Bulevardin hissivanhus on todellinen persoonallisuus. Ja vieläpä vieraskorea. Kun Helsingin Uutiset saapui tutustumaan hissiin, se ei pitänyt juuri mitään häiritsevää ääntä.

– Ihmeellistä, Holmqvist hämmästelee.

Luonteenpiirteistä tärkein on kuitenkin luotettavuus.

– Tämä on täysin toimiva ja varma hissi. Se ei ole mennyt rikki koskaan, sanoo noin 15 vuotta talonmiehenä työskennellyt Holmqvist.

Laitteisto huolletaan vuosittain, jolloin muun muassa puiset johteet öljytään.

– Vanhimmat huoltokirjat ovat vuodelta 1936, Holmqvist esittelee siistiä paperikansiota.

Seitsemänkerroksisen kerrostalon on suunnitellut arkkitehti Wäinö Gustaf Palmqvist. Hissin erikoisuuksiin kuuluu se, että osassa huoneistoista on oma ovi suoraan sisälle hissiin.

Pysyykö hissi käyttökunnossa vielä satavuotiaaksi asti?

– Konsultit tekevät parhaillaan arviota, mitä hissille kannattaisi tehdä. Uusi koneisto on yksi vaihtoehto. Itse toivon, että ainakin vanha kori voitaisiin säilyttää. Äänten väheneminen saattaa johtua siitä, että johteet öljyttiin ja huollettiin alkuviikosta. Tämä huomio saattaa antaa hissille lisää aikaa eli siirtää mahdollista uusimista tai modernisointia.

Koneen valmistama hissi on valmistusnumeroltaan 245. Numero 246 löytyy Bulevardilta viereisestä rapusta.

– Tämä pienempi hissi ei ole kuitenkaan enää täysin alkuperäisessä kunnossa, koska siihen on asennettu nykyaikainen koneisto.

1920-luvun hissejä löytyy Helsingistä sieltä täältä, mutta suurin osa niistä on modernisoitu eri aikakausina.

Bulevardin naapurissa Lönnrotinkatu 7:ssä on hissi vuodelta 1907.

Ruotsalaisen Graham Brothersin valmistaman hissikaunottaren tekniikka on modernisoitu pariin otteeseen. Viitisen vuotta sitten hissille tehtiin täydellinen entisöinti, jolloin luovuttiin muun muassa puujohteista.

– Hissikori purettiin kokonaan ja siirrettiin entisöitäväksi. Työ tehtiin hyvin tarkasti, kertoo Koneen hissiasentaja Kari Korpi

Hississä on sekä alkuperäisiä että uusvanhoja osia. Kerroksen voi valita joko nykyaikaisista tai vanhoista painikkeista. Molemmat vaihtoehdot toimivat yhtä hyvin. Aikakaudelleen tyypillisesti hissin takaosassa on leveä lepojakkara.

– Hienoa, että tämä hissi on säilytetty. Sen esteettisyys sopii vanhaan portaikkoon. Mikä muu yli sata vuotta vanha laite on yhä päivittäisessä käytössä?

Korven mukaan vanhoja hissejä modernisoidaan, koska varaosasaatavuus on heikko.

– Ne täytyy teettää uniikisti.

Tutustuminen Helsingin hissihistoriaan onnistuu helpoiten Tekniikan museossa.

Näyttelyhallissa on toiminnassa Koneen hissi numero 15 vuodelta 1920. Alunperin se asennettiin osoitteeseen Pohjois-Esplanadi 15.

– Vuonna 1978 purun yhteydessä tehtyjen huolto- ja muutostöiden yhteydessä joitakin osia on vaihdettu. Lisäksi muutoksia on tehty ajanmukaisten turvallisuusvaatimusten täyttämiseksi, sanoo Tekniikan museon kokoelmapäällikkö Kirsi Ojala