Lainakatto iskee pahiten pk-seudulle – näin alle 40-vuotias ensiasunnon ostaja voi saada jopa 5 prosentin hyödyn

Ensiasuntoon kiinni pääseminen on aina hankalaa. Onneksi pankeilla on mahdollisuus tehdä poikkeuksia lainakaton rajoituksiin nuorten ensiasunnon ostajien kohdalla. Arkisto

Jukka Hämäläinen

Suomalaisten kotitalouksien velkaantuneisuus on noussut historiallisen korkeaksi. Samalla maksuhäiriöt ovat lisääntyneet.

Siksi kotitalouden lainojen enimmäismäärä halutaan sitoa vuosituloihin. Valtiovarainministeriön työryhmä ehdottaa, että lainaa saisi olla 4,5 kertaa kotitalouden vuotuisten bruttotulojen verran.

Tarkoituksena on jarruttaa velkaantumista ja varautua korkojen mahdolliseen nousuun, tulkitsee Nordean paikallisjohtaja Sami Hämäläinen

– Mutta se iskisi erityisesti pääkaupunkiseudulle ja ensiasunnon ostajiin, koska täällä asuntojen hinnat ovat selkeästi muuta maata korkeammat.

Lisäksi rajoitus tuntuu Hämäläisestä mutkikkaalta, sillä se voisi hidastaa työn perässä muuttoa ja vaikuttaa asuntojen hintoihin.

– Selvitämme jo nyt asiakkaiden maksukykyä erittäin huolellisesti. Positiivinen luottotietojärjestelmä ehkäisisi parhaiten asiakkaiden mahdollista ylivelkaantumista, hän toteaa.

Ehdotettu lainakatto olisi jo toinen, jolla luototusta säädeltäisiin. Nykyisin asuntolainan määrä saa olla enintään 85 prosenttia vakuuksien käyvästä arvosta. Ensiasunnoissa katto on 95 prosenttia.

Lainakatoista ei kannata lietsoa paniikkia, rauhoittelee Danske Bankin vähittäispankin johtaja Riikka Laine-Tolonen

– Paketin muutokset ovat pääasiassa jo käytössä monilla suomalaisilla pankeilla ja tukevat asuntomarkkinoiden vakautta.

– Tähänkin asti maksukykyä on laskettu tarkkaan asuntolainaneuvotteluissa. Niin pankin kuin asiakkaan näkökulmasta on pyritty varmistamaan kyky selvitä lainasta, hän sanoo.

Laine-Tolonen ei usko, että nuoret ensiasunnon ostajat joutuisivat kohtuuttomasti kärsimään mahdollisesta uudesta rajoituksesta.

– Pankeilla on lainoissaan mahdollisuus tehdä vuosittain tietty poikkeama määritellyistä maksimiraja-arvoista. Danske Bank aikoo suunnata suuren osan poikkeamista ensiasunnon ostajien järkeviin hankkeisiin.

Laine-Tolosen mukaan todennäköistä on, että uusi lainakatto vaikuttaisi siihen, minkä kokoiseen ensiasuntoon on mahdollisuuksia tai milloin se voidaan hankkia.

– Ensimmäiseksi kodiksi voidaan valita aiempaa pienempi asunto tai sitten haaveita lykätään ja omarahoitusosuutta kasvatetaan säästämällä pidempään.

Uusi lainakatto vaikuttaisi lainanottoon vasta vuosien päästä.

– Silti nuorten kannattaa olla jo nyt aktiivisempia asuntosäästämisessä. Säästösumma antaa enemmän liikkumavaraa asuntomarkkinoilla.

Säästämistä pääkaupunkiseudulla haittaavat korkeat vuokrat.

– Toivon, että ASP-järjestelmä kannustaisi aloittamaan säästämisen mahdollisimman aikaisin, vaikka pienemmilläkin summilla.

– Nykyisessä matalien korkojen tilanteessa ASP-säästäminen on erittäin kannattavaa, sillä säästöille maksetaan prosentin korko ja lisäksi meillä neljän prosentin lisäkorko, kun nuori ostaa ensiasuntonsa, Laine-Tolonen vinkkaa.

ASP-säästäminen on tarkoitettu 18–39-vuotiaille.

Hämäläinen uskoo, että uusi lainakatto nostaa vuokralla asumisen suosiota.

– Minusta järkevämpi olisi lyhentää vuokrarahoilla oman asunnon lainaa.

– Nuorten näkemys tosin ei taida olla ihan samanlainen. Asumiselta halutaan joustavuutta eikä kaikkia rahoja haluta sijoittaa yhteen kohteeseen.

Hämäläisen vinkki asumistaan miettiville nuorille on, että vaikka asuu itse vuokralla, voisi hankkia sijoitusasunnon ja pistää sen vuokralle.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Salaperäistä rakennusta myydään Helsingissä 7 miljoonalla eurolla – väite upeiden kotkaveistosten alkuperästä suututti taiteilijan suvun
 2. Pirkka-Pekka Petelius vastaa 3 neliön yksiössä asuvalle "Yölinjalla" – tämä hulvaton hupailu oli yli 20 vuotta aikaansa edellä
 3. Sari, 44, pyysi kaupunkia tarkistamaan Seat Ibizansa päästöarvot, sai yllätyksekseen takaisin 173 euroa – "Työntekijäkään ei tiennyt muutoksesta"
 4. Uimaan pääsee pian Malmilla – Näin muutkin uimahallit avaavat ovensa
 5. Nikke Ankaran seksuaalirikostuomioon ei muutosta hovissa – Uhrin viesti ystävälle: "Ei oo mikää läppä"
 6. Kulkutautipaviljonki siirretään Itä-Pakilaan ja myydään asumiskäyttöön – myös toinen 1800-luvun lopun puurakennus saa uuden elämän
 7. Koronavirusta Helsingin jätevedessä – "Jätevesistä voidaan havaita ennakkoon, jos virusta kiertää väestössä enenevissä määrin"
 8. T24: Kuriiri-elokuva on tosipohjainen tarina Suomen ja Viron välillä mustan pörssin kauppiaan toimineesta suomalaissiivoojasta
 9. Poliisin epäily: Kahden teinin Snapchat-riita johti 200 nuoren joukkorähinään – "Olivat vetäneet toisiaan tukasta"
 10. Päivitetty: Kehäradan ja Keravan junien kulku tökkii iltaan asti
 11. Helsingin keskeisillä paikoilla kunnostetaan kesällä ratikkarataa – HKL lupaa lopputuloksena vähemmän kiskomelua
 12. T24: Tallink tuo uuden aluksen Helsinki-Tallinna-reitille – Victoria I aloittaa päiväristeilyt 8.6.
 13. Helsinkiläinen Allas Sea Pool -merikylpyläkonsepti leviämässä Espooseen – alue varattu myös Tukholmasta
 14. Suosittu leikkipuisto uusitaan Herttoniemessä – kahluualtaan tilalle vesileikkipaikka, pelaamiseen oma areena
 15. "Voi aiheuttaa vaikeita aivohalvauksia" – Hus huolissaan: koronakevät on romahduttanut pitkäaikaissairauksien seurannan

Näytä lisää

Luetuimmat

 1. Vierustoveri lentokoneessa yski tauotta – perusterve Eva sai maaliskuun lopussa koronan ja kävi kahden tunnin päässä kuolemasta, kuntoutuminen jatkuu yhä
 2. T24: Tallink tuo uuden aluksen Helsinki-Tallinna-reitille – Victoria I aloittaa päiväristeilyt 8.6.
 3. Salaperäistä rakennusta myydään Helsingissä 7 miljoonalla eurolla – väite upeiden kotkaveistosten alkuperästä suututti taiteilijan suvun
 4. Helsingin herkkupaikalle avataan jättimäinen irkkupubi – koronavirus sotki avaamisaikataulun
 5. Janne Kilpinen rakennutti minitalon Helsinkiin, neliöitä piti lisätä viranomaisen vaatimuksesta – hirret veistetty käsityönä Vienan Karjalassa
 6. Trendiravintola joutui yllättävien ongelmien eteen Helsingissä – "Kaikki tiskaavat nyt"
 7. Koronarajoitukset purettiin vihdoin! – Suosittu kaupunkikeidas otti käyttöön jopa yhteisögrillin
 8. Nikke Ankaran seksuaalirikostuomioon ei muutosta hovissa – Uhrin viesti ystävälle: "Ei oo mikää läppä"
 9. Uutta tietoa poliisilta: "Noin kahdensadan nuoren porukka kokoontui aluksi Malmilla" – Poliisilta lisätietoa Helsingin joukkotappelusta: sovittiin ennakkoon sosiaalisessa mediassa
 10. Kuva: Uimastadionille muodostui heti jono, kävijämäärää voi seurata verkossa – saunat pidetään toistaiseksi kiinni
 11. Remontti sulki kirjaston Viikissä – Korona-kirjasto remontoidaan täysin
 12. Kulkutautipaviljonki siirretään Itä-Pakilaan ja myydään asumiskäyttöön – myös toinen 1800-luvun lopun puurakennus saa uuden elämän
 13. Sari, 44, pyysi kaupunkia tarkistamaan Seat Ibizansa päästöarvot, sai yllätyksekseen takaisin 173 euroa – "Työntekijäkään ei tiennyt muutoksesta"
 14. Poliisin epäily: Kahden teinin Snapchat-riita johti 200 nuoren joukkorähinään – "Olivat vetäneet toisiaan tukasta"
 15. Korkeasaaren uusi laji on sikojen amerikansukulainen

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.