Älä hylkää vanhaa suosikkia – Perunasta syntyy yhtä lailla pääruoka kuin lisukkeet, katso reseptit

Perunapannukakkuihin voi hyvin käyttää eiliseltä yli jääneen perunamuusin tai jauhoiset perunat. Riikka Hurri

toimitus

Perunan kulutus on laskenut pitkään. Luonnonvarakeskuksen uusin tieto perunan kulutuksesta on vuodelta 2016. Silloin suomalainen söi vuodessa perunaa keskimäärin 46 kiloa. Vuonna 2005 määrä oli 62 kiloa ja vuonna 1950 huimat 142,3 kiloa per henkilö.

Perunan kanssa lautasella kilpailevat esimerkiksi pasta ja riisi. Osa on puolestaan karsinut kaikki hiilihydraatit minimiin ruokavaliostaan.

Peruna on raaka-aineena kuitenkin monipuolinen, eikä sitä kannata unohtaa lautaselta kokonaan pois. Jos syömisessään tarkkailee kaloreita, kannattaa muistaa, että perunassa on myös vähemmän energiaa kuin vaikkapa pastassa ja riisissä.

Peruna taipuu niin pääruoaksi kuin lisukkeeksi. Kokeile keittämisen tai muussaamisen sijasta lisukkeena vaikkapa ohuiksi siivutettuja, uunissa hitaasti kypsennettäviä dauphinoise-perunoita.

Päärooliin peruna nousee puolalaisissa pierogeissa eli perunalla ja juustolla täytettävissä nyyteissä.

Jos edellispäivän ruuasta jää yli perunamuusia tai jauhoisia perunoita, ne voi upottaa aamiaisella ruokaisiin pannukakkuihin ja vähentää samalla ruokahävikkiä.

Pierogeissa maistuu muun muassa cheddarjuustoraaste. Kuva: Riikka Hurri Riikka Hurri

Pierogit

noin 25 kappaletta

1. Sekoita jauhoihin suola. Lisää joukkoon kananmuna ja sekoita. Taikina on tässä vaiheessa rakeista. Sekoitajoukkoon nyppimällä ja painelemalla voi ja crème fraiche, kunnes taikina on tasaista. Kääri kelmuun ja laita jääkaappiin täytteen valmistamisen ajaksi.

2. Kuori perunat ja keitä ne. Survo kuumat perunat ja lisää joukkoon juustoraaste, suola ja mustapippuri. Sekoita tasaiseksi.

3. Jaa taikina kahteen osaan. Kaulitse ensin puolet taikinasta jauhotetulla alustalla ohueksi ja paina siitä ympyrän mallisia levyjä esimerkiksi juomalasin avulla. Laita jokaisen taikinalevyn keskelle reilu teelusikallinen täytettä. Taita nyytit puolikuun malliseksi ja painele reunat ensin kiinni sormin ja lopuksi haarukalla.

4. Kun olet tehnyt koko taikinasta nyyttejä, kuumenna runsaasti vettä kiehuvaksi isossa kattilassa ja suolaa vesi reilusti. Voit myös pakastaa pierogit tässä vaiheessa. Keitä pierogeja kattilassa kymmenen kerrallaan, jotta ne eivät takerru toisiinsa. Nyytit ovat kypsiä, kun ne nousevat pintaan.

5. Pilko sipuli ja kuullota sitä voissa paistinpannulla. Laita pierogit pannulle ja paista, kunnes ne ovat saaneet hieman väriä.

Dauphinoise-perunoiden pinnalle tulee timjaminlehtiä. Kuva: Riikka Hurri Riikka Hurri

Dauphinoise-perunat

noin 6 annosta

1. Voitele noin 25 cm halkaisijaltaan oleva uunivuoka. Kuori perunat ja viipaloi ne ohuiksi siivuiksi esimerkiksi juustohöylällä. Asettele perunaviipaleet vuokaan siten, että niiden ohut reuna on ylöspäin.

2. Puolita laakerinlehdet ja laita ne perunaviipaleiden väliin tasaisesti eri puolille vuokaa. Sekoita kermaan suola ja mustapippuri ja kaada vuokaan. Laita päälle loppu voi nokareina ja ripottele pinnalle timjaminlehdet.

3. Paista kiertoilmauunissa 150 asteessa tai tasalämmöllä 175 asteessa noin tunti, kunnes perunat ovat kypsiä ja pinnalta kullanruskeita. Nosta lämpö lopuksi 200 tai 225 asteeseen noin kymmeneksi minuutiksi, jotta pinta rapeutuu. Anna perunoiden vetäytyä vuoassa noin vartti ennen tarjoilua.

Perunapannukakut

3 isoa tai 6 pientä pannukakkua

1. Jos käytät kokonaisia perunoita, kuori, keitä ja survo ne kulhoon. Jos käytät perunamuusia, mittaa oikea määrä valmiiksi kulhoon.

2. Sekoita leivinjauhe vehnäjauhoihin ja lisää perunamuusin joukkoon. Sekoita joukkoon kananmuna, maito, suola ja ruohosipuli. Anna turvota lämpimässä noin puoli tuntia. Voit jättää taikinan turpoamaan myös jääkaappiin yön yli.

3. Paista pannukakkuja keskilämmöllä ja käännä, kun taikina on hyytynyt myös paistamattomalta puolelta. Taikinasta tulee kolme blinipannun ja kuusi lettupannun kokoista pannukakkua.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

  1. Ilkivalta, varkaudet ja luvaton yöpyminen piinaavat helsinkiläistä senioritaloa – 85-vuotias asukas: "Talon varasto on kuin ilmainen kirpputori"
  2. Parkkipaikkoja ja uusi baana Viikkiin – Hienot havainnekuvat kertovat: Tällaista on luvassa
  3. Malmin kentällä aloitetaan maaperätutkimukset – Alueella tehdään myös luontoselvityksiä
  4. Koulujen avaaminen ei lisännyt koronaa – tartunta todettiin 9 koululaisella Helsingissä
  5. Rastilan leirintäalueella kesää vietetään melko normaalisti – kansainvälisissä vieraissa kato, matkailuautojen suosio näkyi jo ennen koronaa
  6. Mies tunkeutui aamuyöllä Triplaan – ehti mellastaa kauppakeskuksessa 3 minuutissa järjettömät vahingot
  7. T24: Korona romahdutti Virossa yöpyneiden turistien määrän huhtikuussa – Laskua oli 95 prosenttia
  8. "Unelma omistusasumisesta istuu suomalaisissa tiukassa" – Asuntolainoja haetaan enemmän kuin vuosi sitten
  9. Missä on Anna? Edes some-profiileissa ei ole näkynyt kuulumisia, poliisi julkaisi kuvan
  10. T24: Tänä kesänä Tallinnan julkisessa liikenteessä ei voi ostaa matkalippuja kuljettajalta
  11. Epäily: Kymmenen varastetun kauhakuormaajan tiedot väärennettiin, koneet myytiin eteenpäin
  12. Kiireettömät leikkaukset alkoivat taas sairaaloissa – luovutusveren tarve palautui normaalitasolle
  13. Perinteisen pubivisan tilalla onkin viinivisa – Helsinkiin aukesi erikoinen baari
  14. USU: Kaikkein huono-osaisimmille myönnettävää tukea maksetaan eniten Uudellamaalla
  15. Lauttasaaren sillan liikenne vaihtaa puolta lauantain vastaisena yönä – eteläisen puolen rakennustyöt käynnistyvät

Näytä lisää

Luetuimmat

  1. Teetkö sinäkin tämän virheen kauppareissulla? – käsidesiäkin voi käyttää väärin
  2. Helsingistä risteillään kesällä joka toinen päivä Riikaan – alus otetaan Tukholman-reitiltä
  3. Mies tunkeutui aamuyöllä Triplaan – ehti mellastaa kauppakeskuksessa 3 minuutissa järjettömät vahingot
  4. T24: Tallink sulkee City-hotellinsa Tallinnan keskustassa syksyllä – Luvassa on myös lisää irtisanomisia
  5. Nyt on kuumottavaa liikkua! – Korkeasaaressa on 150 valkoposkihanhen pesää, eläintarha joutui rajaamaan niille omia alueita
  6. Missä on Anna? Edes some-profiileissa ei ole näkynyt kuulumisia, poliisi julkaisi kuvan
  7. Tätä on odotettu: HSL lupaa matkakortin nettilatauksen viimein käyttöön maanantaina
  8. HS: 134-metrisestä tornista heitettiin taas tavaraa, poliisi teki kiinnioton
  9. Helsingin vanhin etninen ravintola päihitti epäilijät – avajaisten jälkeen 1980 tokaistiin: "Poika, sulla on puoli vuotta aikaa"
  10. Hus: Koronaviruspotilaita enää 1,7 prosenttia hengitystieoireisista, potilaita joutunut uudelleen teholle sekavuuden takia
  11. Senaatintorin jättiterassille tulossa lähes 500 asiakaspaikkaa – Nämä yrittäjät voivat hakea mukaan
  12. Palkkasurman uhriksi joutunut Volkan surmattiin Vuosaaressa vuonna 2003 – Jari Aarnio joutuu jälleen vastaamaan syytteisiin
  13. Ilkivalta, varkaudet ja luvaton yöpyminen piinaavat helsinkiläistä senioritaloa – 85-vuotias asukas: "Talon varasto on kuin ilmainen kirpputori"
  14. T24: Viro avasi rajat ja laivayhtiöt lisäsivät laivavuoroja Helsinki-Tallinna-reitille – Matkustajamäärät ovat kuitenkin vielä vähäisiä
  15. Poliisi epäilee: Juomatölkkejä 134-metrisestä tornitalosta nakelleet ovat alle 25-vuotiaita miehiä – "Ohikulkijat joutuivat väistelemään korkealta pudonneita tölkkejä"

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.