Komisario Palmun ja Mika Waltarin Helsinki aukesi uudella tavalla – tutkija: "Hän tiesi murhaajien reitit jo lapsena"

Kammion sairaala sijaitsi Töölön huvila-alueella Ruusulankadulta. Kuva vuodelta 1962. HKM/Constantin, Grüberg

Aapo Siippainen

Mika Waltarin (1908–1979) kirjoittamat Komisario Palmu -kirjat tunnetaan äärimmäisen yksityiskohtaisesta helsinkikuvauksesta.

– Uskon, että Mika Waltari on lapsuudestaan asti tiennyt, missä päin kulkivat murhaajien hyvät reitit, sanoo tietokirjailija Juha Järvelä

Järvelä on julkaissut Mika Waltarin Helsinki -teoksen, joka esittelee Waltarin elämään ja kirjoihin liittyviä paikkoja. Tekstiä ja kirjan karttoja seuraten lukija voi kulkea Waltarin matkassa 1900-luvun alusta nykypäivään asti. Järvelä sanoo, ettei aikaisemmassa Waltari-tutkimuksessa ole ollut yhtä laajaa Helsinki-painotusta.

Esimerkiksi komisario Palmun tunnelmiin pääsee parhaiten Merikadun ja Laivanvarustajankadun maisemissa Etelä-Helsingissä. Sinne sijoittui Kuka murhasi rouva Skrofin? -kirja.

– Samalla paikalla kuvattin poikkeuksellisen paljon myös Kaasua, komisario Palmu! -elokuvaa, Järvelä kertoo.

Jos Etelä-Helsingin kuvaus oli Waltarin kirjoissa tarkkaa, Pitkänsillan toisella puolella kuvaus oli Järvelän mukaan epämääräisempää.

– Vaikka hänen synnyinkotinsa oli Siltasaaressa osoitteessa Saariniemenkatu 6, ei Mika Waltarilla ollut sivistyneistön poikana paljon tietoa Pitkänsillan pohjoispuolesta.

Puurakenteinen synnyinkoti purettiin 1970-luvulla. Tilalle nousi SDP:n puoluetalo, joka on nykyään asuintalo. Seinässä on Jouko Toiviaisen suunnittelema muistolaatta. Siinä on kirjailijan kasvot.

Kammion sairaala sijaitsi Töölön huvila-alueella Ruusulankadulta. Kuva vuodelta 1962. Kuva: HKM/Constantin, Grüberg HKM/Constantin, Grüberg

1940-luvulla Mika Waltari vietti jaksoja Kammion mielisairaalassa Töölön Ruusulankadulla. Hän toipui siellä muun muassa sodasta ja jättimäisestä Sinuhe egyptiläinen -urakasta vuonna 1945.

– Waltari kirjoitti, että Kammio oli hänen elämänsä onnellisinta aikaa. Hän tarkoitti varmaan sitä, että sairaalareissu oli vapautusta työnteosta. Sota-aikana hän kirjoitti propagandaa, joka aiheutti painetta.

Kammio oli erikoistunut päihdehoitoon.

– Waltari puhui aiheesta julkisesti ja halusi poistaa ennakkoluuloja. Hänestä oli rivo ajatus, että ihminen pitäisi palauttaa sairaalassa työkuntoon. Ihminen pitäisi palauttaa niin, että hän nauttii elämästään.

Järvelän mukaan Mika Waltari palasi Kammiossa ”valtavaan työkuntoonsa”.

Kuva: Minerva Kustannus Oy Minerva Kustannus Oy

Mika Waltarin abstrakti Kuningasajatus-muistomerkki paljastettiin Runeberginkadun varrella vuonna 1985.

– Tuolloin oli vääntöä, että jotkut olisivat halunneet näköispatsaan. Hyvä perustelu oli kuitenkin se, että Waltari olisi itse todennäköisesti halunnut hyvää taidetta.

Muistomerkki sijaitsee Mika Waltarin puistossa lähellä ravintola Eliteä.

– Se on hyvä paikka, koska Waltari viihtyi Eliten taiteilijapiireissä. Siitä oli myös lyhyt matka kotiin.

Myös Hietaniemen hau-tausmaan taiteilijakukkulalla oleva hautamuistomerkki kuvastaa Järvelän mukaan kirjailijaa.

– Mika Waltarin pienen, vaatimattoman kiven voi nähdä ilmentävän hänen nöyryyttään, Järvelä kirjoittaa kirjassaan Mika Waltarin Helsinki.

Mika Waltarin hauta on Hietaniemen hautausmaan Taiteilijakukkulalla. Kuva: Juha Järvinen Juha Järvinen

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Kumpulan maauimalaan myydään nyt 5 euron erikoislippuja – oikeuttaa jonon ohitukseen
 2. Äänestä historiallisia kuvia Kruununhaan sähkökaappeihin
 3. Häirikkö piinasi naapureita vuosia ja lopulta asunnon valtasi liekkimeri – Laura jäi loukkuun kerrostalon ylimpään kerrokseen: "Tiesin, että jotain tällaista tulee tapahtumaan"
 4. Yksiöiden vuokrat pomppasivat Helsingissä – katso hurjat erot alueittain: Tällä uudehkolla alueella 30-neliön asunnosta pyydetään jo liki 1000 e/kk
 5. Muutoksia Itä-Helsingin palveluissa: Kontula jäämässä ilman omaa terveysasemaa, Myllypuroa laajennetaan ja Kivikko saa jatkaa toistaiseksi
 6. Tukes selvittää Helsingin kaupunginteatterin räjähdystä – Alalla pelätään, että vastaavia onnettomuuksia voi sattua muuallakin
 7. HSL-sovelluksessa voi maksaa lippuja nyt myös Pivolla
 8. Älä päästä koiraa sinileväiseen veteen – Näin tunnistat hengenvaarallisen myrkytyksen
 9. Juttua päivitetty: Vantaan poliisioperaatio ohi, kohdehenkilö otettu kiinni – Liittyi "hengen ja terveyden suojaamiseen"
 10. 1990-luvun taloja purkuun Meri-Rastilassa – uusien rakentaminen kutistaa puistoja
 11. USU: Ruumiinavauksia vähemmän kuin koskaan – Lääkäri: "Tämä on huolestuttava suunta"
 12. Hyvinvointi: Miia Hoisko, 37, omistaa 4 erilaista fillaria – "Yhdellä pyörällä ei pärjää, jos haluaa kehittyä useissa pyöräilylajeissa"
 13. Hyvinvointi: Vea Vainio ja Nella Kaartinen tanssivat metsässä, koska se tekee hyvää keholle ja mielelle – "Puhdistava, rauhoittava kokemus, jossa voi antautua hetkeen"
 14. Tiede: Sotahistoriaan erikoistunut arkeologi Jan Fast, 58, yrittää antaa nimen tuntemattomille sotilaille – "Hienointa olisi ollut vaikka nimi linkkuveitsessä, mutta missään ei ollut mitään viitettä"
 15. Tiede: Tapa, jonka mukaan isä saattaa tyttärensä alttarille, voi tuntua romanttiselta, mutta alkuperäinen ajatus ei sitä ole – "Ei ole perinteitä, joita olisi pakko noudattaa"

Näytä lisää

Luetuimmat

 1. Häirikkö piinasi naapureita vuosia ja lopulta asunnon valtasi liekkimeri – Laura jäi loukkuun kerrostalon ylimpään kerrokseen: "Tiesin, että jotain tällaista tulee tapahtumaan"
 2. Yksiöiden vuokrat pomppasivat Helsingissä – katso hurjat erot alueittain: Tällä uudehkolla alueella 30-neliön asunnosta pyydetään jo liki 1000 e/kk
 3. Nämä 9 Helsingin ravintolaklassikkoa tulisi kokea edes kerran elämässä – "Keittiö ja palvelu ovat olleet ensiluokkaisia kautta aikojen"
 4. Jan Vapaavuori tyrmistyi väitteistä A-studiossa – "Maailmassa ei ole montaa organisaatiota, jossa..."
 5. Rantapuistoon tuli Helsingissä grillauspaikat mutta ei julkista vessaa, koska sitä vastustettiin – "Yksilön itsekkyys koituu aina kaikkien haitaksi"
 6. Ekonomi Sointu Borg on tunnettu kurvikkaista somekuvistaan ja kannustaa naisia tekemään heitä voimaannuttavia asioita – ”Jos haluan näyttäytyä avonaisen kaula-aukon kera, sen myös teen”
 7. Jopa kokonaisia roskapusseja jätetään suositulle mattolaiturille – Asukkaalla selkeä näkemys porsastelun syystä
 8. Juttua päivitetty: Vantaan poliisioperaatio ohi, kohdehenkilö otettu kiinni – Liittyi "hengen ja terveyden suojaamiseen"
 9. Taas uusi saari avautui yleisölle Helsingissä – piskuinen luoto luotsitupineen on saaristo pienoiskoossa
 10. Muutoksia Itä-Helsingin palveluissa: Kontula jäämässä ilman omaa terveysasemaa, Myllypuroa laajennetaan ja Kivikko saa jatkaa toistaiseksi
 11. 1990-luvun taloja purkuun Meri-Rastilassa – uusien rakentaminen kutistaa puistoja
 12. Kuva: Senaatintorin terassi aukesi hyvin hiljaisena – juomien hintataso jakoi heti mielipiteet
 13. Enkelinsiipinen hanhi jouduttiin lopettamaan – Korkeasaaren asiantuntija: Ei pullaa eikä leipää vesilinnuille
 14. Kun meteli alkaa, Veijo, 73, kantaa patjan olohuoneeseen – ”Kun palasin vaimon hautajaisista ja se taas alkoi, olin että ei voi olla totta”
 15. Espoon tämän vuoden väestönkasvusta lähes 100 % vieraskielisiä

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.