Lihamestari paljastaa: Isänpäivä ei olekaan vuoden suurin pihvipyhä – naisten juhla ylivoimainen ykkönen

Äitienpäivänä syödään enemmän pihvejä kuin isänpäivänä, sanoo lihamestari Veijo Votkin. Anu Mattila

Sakari Nupponen

Äitienpäivän alla joskus kymmenisen vuotta sitten laitoin työpaikan sisäiseen sähköpostiin kyselyn hyvistä ruokaravintoloista, johon voisi äidin viedä.

Ruudulle töksähti kipakka vastaus, jossa haukuttiin miehet, jotka kuvittelevat kuittaavansa yhdellä lounaalla koko vuoden ruoanlaiton.

Laskin lukua henkisessä kanveesissa. Vastasin ystävällisesti, että minä vastaan meidän perheen ruokahuollosta 365 päivänä vuodessa. Mieluiten itse myös isänpäivänä.

Vuodesta 1978 helsinkiläisiä ravintoloita ruokkinut lihamestari Veijo Votkin tietää, mikä on vuoden suurin pihvipyhä.

Ylivoimainen ykkönen on äitienpäivänä. Isänpäivä jää kakkoseksi ja kolmantena tulee vappu, jonka ravintolakattaus on pirstoutunut moniin eri ruokalajeihin. Takavuosina se oli ollut vasikanleikkeiden walleberginpihvien juhlaa.

Tämä on tulkintaa. Äitienpäivänä on perinteisesti menty syömään, koska uroskokit eivät todellakaan ole olleet tehtäviensä tasalla. Keittiössä. Epäilemättä äidit ovat halunneet sieltä ulos. Onhan myös kevät, jolloin voi esitellä uusia vaatteita. Ja jokainen saa pöydässä valita, mitä haluaa syödä. Perinne jatkuu monesta syystä.

Isänpäivänä äidit ovat vastavuoroisesti hellineet juhlakalua naistenlehdistä löytämillään piirakka- ja tortturesepteillä. Hymyillen ne syödään.

Isä saa kirjan. Mikä onkaan tyypillisempi isänpäivän lahja. Äitienpäivänä jaetaan pehmeitä paketteja. Keittokirja äidin lahjana vivahtaa vihjeeltä. Tosin tunnetaan tapaus, jossa isä antoi isohkon kaasugrillin monen vuoden kokkauspalvelupaketilla.

Entäpä jos isä saisikin sunnuntaina ainaisten sota-, elämäkerta- ja historiateosten sijasta keittokirjan. Vaihtoehtoja riittää. Ensinnäkin kirpputoreilta ja divareista voi tehdä melkoisia löytöjä.

Tässä kaksi suositusta: Vuoden keittokirjana palkittiin Sanna Mansikkamäen Peruna. Se on yhtä paljon tieto- kuin keittokirja. Viikko sitten Markus Maulavirta julkaisi vastauksena ilmastohaasteisiin Unohtuiko jotain? -kuvakirjan. Oravasta se alkaa, ja muuten siinä on kaikki kaalista mesikämmeniin.

Aiheeseen liittyvää

  1. Pihvin alkuperä pitää jatkossa kertoa ravintoloissa, kebabin ei – ravintolan omistaja: "Byrokratian purkutalkoot ovat epäonnistuneet"
    6.2.2019 6:20

Kommentoi

Uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut