Nyt sulaa Sääntö-Suomi: Yrittäjä voitti oman kylttitaistonsa, ja pian näkymät tienvarsilla muuttuvat yleisesti

Kauppapuutarha Sohlmanin yrittäjä Aki Sohlman voitti oman kylttitaistelunsa vuosi sitten ja on nyt tyytyväinen 25:n varteen sijoitetuista opasteista. Elina Laiho

Elina Laiho

Muutama vuosi sitten Suomea puhutti ilmiö nimeltä Sääntö-Suomi. Sillä tarkoitettiin ylisäännöstelyä, jota edellinen hallitus muun ohessa halusi purkaa.

Nyt sääntöjä höllennetään, kun tienvarsimainontaa koskeviin rajoituksiin tulee lievennyksiä. Jatkossa mainostauluja saa laittaa muun muassa aiempaa lähemmäs eritasoliittymiä.

Aiemmin mainosten sijoittaminen eritasoliittymiin on ollut kokonaan kiellettyä.

Liikenne- ja viestintävirasto Traficomin uusi määräys tienvarsimainonnasta ja -ilmoittelusta tulee voimaan torstaina.

Mainoksiin pitää jatkossakin hakea lupa Pirkanmaan ely-keskuksesta.

– Liittymiin on tullut lievennyksiä. Aiemmin mainokset oli kokonaan kielletty eritasoliittymissä. Nyt niitä voi tietyin edellytyksin sinne laittaa, kertoo tieliikennejohtaja Marko Sillanpää Traficomista.

Pirkanmaan ely-keskus voi lisäksi sallia poikkeuksen rajoituksista, jos se ei vaaranna liikenneturvallisuutta.

Moni yrittäjä on käynyt tienvarsikylteistä vääntöä ely-keskuksen kanssa.

Muun muassa Lohjan Maksjoella sijaitseva kauppapuutarha Sohlman joutui Tynninharjun eritasoliittymän rakentamisen yhteydessä miettimään uudelleen, miten asiakasvirta saadaan ohjattua valtatie 25:lta uutta, mutkikasta reittiä pitkin puutarhalle.

– Moni puutarhuri muualla Suomessa on jättänyt asian sikseen, sanoo Kauppapuutarha Sohlmanin yrittäjä Aki Sohlman Länsi-Uusimaa-lehdelle.

Sohlmania ihmetyttää se, että hylkäämispäätöksissä on aina erilaiset perusteet.

– Meilläkin ensimmäinen hylkäämispäätös perustui siihen, että sijaitsemme kaava-alueella, eikä valtatieltä olisi voinut ohjata kaava-alueelle.

Sohlmanin kylttitaistelu päättyi voittoon ja puutarhalla on nyt neljä kylttiä valtatie 25:n varrella.

– Kyllä se onnistuu, kun jaksaa keskustella, eikä menetä hermojaan virkamiesten kanssa.

Opastus on näkynyt hiljalleen kasvavissa asiakasmäärissä.

– Kaupunginhallitus hyväksyi juuri eilen kaavamuutoksen, joka mahdollistaa meidän investointimme: uusimme kasvihuoneita ja parannamme niiden energiatehokuutta.

Traficomin mukaan tienvarsimainonnan uusi määräys vapauttaa tienkäyttäjille suunnattujen mainosten sijoittamista ja samalla parantaa jalankulun ja pyöräilyn turvallisuutta.

Asiasta uutisoi ensin Länsi-Uusimaa.

Ely-keskus voi tehdä poikkeuksia

Tienvarsimainosten ja –ilmoitusten käsittely on keskitetty Pirkanmaan ely-keskukseen.

Mainoksen sijoittamisilmoitukseen on liitettävä karttakuva mainoksen sijainnista, sanallinen kuvaus mainoksen ominaisuuksista sekä tiedot maanomistajan suostumuksesta ja mainoksen huoltoreiteistä.

Ely-keskus voi kokonaisharkinnan perusteella sallia mainoksen sijoittamisen määräyksessä kielletylle alueelle.

Ilmoitukset eivät jatkossakaan saa aiheuttaa vaaraa tielläliikkujille eikä mainos saa olla näköesteenä vähän liikennöidyissä liittymissä.

Mainoksen saa laittaa yli 200 metrin etäisyydelle ensimmäisestä suunnistustaulusta ja yli 100 metrin etäisyydelle liikenteenohjauslaitteesta.

Ilmoitusvelvollisuus koskee vain yritysten mainontaa, ei tilapäisiä ilmoituksia.

Yleishyödylliseen tai yksityishenkilön tilapäisiin ilmoituksiin ei tarvita lupaa ely-keskukselta, mutta tilapäinen ilmoitus pitää poistaa viikon kuluessa juhlien tai tapahtuman jälkeen.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.