Poliisi julkisti Vuosaaren häiriöistä tehdyn kyselyn tulokset – nuorten tukipalvelut keskittävät toimintaa kaupunginosaan

Häiriöt vähenivät jonkin verran. Myös turvallisuuden tunteen koettiin parantuneen.

Tällaiset tulokset poliisi sai vuosaarelaisilta, kun se kysyi, miten poliisin ja yhteistyökumppaneiden toiminta onnistui rauhoittamaan loppukesästä ilmennyttä nuorten häiriökäyttäytymistä.

Facebookin Vuosaari-ryhmässä tehtyyn kyselyyn vastasi toista sataa henkeä.

– Eihän tämä mikään tieteellinen tutkimus ole, mutta vastaukset auttavat arvioimaan, onko meidän työllämme vaikuttavuutta, Helsingin poliisin hälytys- ja valvontayksikön komisario Katja Nissinen sanoo.

Kysely oli Helsingin poliisilta ensimmäinen laatuaan. Vuosaaren hyvän kokemuksen jälkeen Nissinen uskoo, että niitä tullaan tekemään tarpeen mukaan jatkossakin eri puolilla kaupunkia.

Kyselyn avoimissa vastauksissa poliisi sai niin kiitosta kuin kritiikkiä, toiveita ja valvontapyyntöjä.

– Mitään sellaista, mikä ei olisi jo ennestään ollut tiedossa, ei tullut esiin, mutta saimme joihinkin asioihin hyvää tarkennusta ja konkretiaa, Nissinen kuvailee.

– Olemme näistä tiedoista kiitollisia. Poliisia auttaa merkittävästi se tieto, jota kansalaisilta tulee.

Poliisi pyrki Nissisen mukaan loppukesästä kartoittamaan nuoret, jotka olivat osallistuneet häirintään.

– Jalkauduimme tapaamaan nuoria ja kävimme keskustelemassa myös heidän vanhempiensa kanssa. Juttelimme siitä, missä nuorten sopii olla mihinkin aikaan ja mikä on oikein, mikä väärin.

Suurin osa keskusteluista sujui hyvässä yhteisymmärryksessä niin nuorten kuin vanhempienkin kanssa.

– Vanhemmat ovat aina kiinnostuneita lastensa tilanteesta. Pääosa keskusteli rakentavasti.

– Suomessa on hienoa, että poliisi voi mennä kotiin ja keskustella. Ei tarvitse syyllistää ketään. Yhdessä varmistetaan, että kaikilla on samat tiedot siitä, missä lapset viettää aikaa.

Nuorten kanssa poliisi puhui häiriköinnin syystä.

– Siihen nähtiin monta syytä: jotkut hengailivat mukana, jotkut voivat pahoin, osalla oli tekemisen puutetta, toiset etsivät jännitystä.

– Tuli nuorilta sitäkin, että jotkut ovat käyttäytyneet heitä kohtaan asiattomasti. Vastakkainasetteluissa on selvää, että eriäviä näkökulmia esiintyy.

Kyselyssä poliisilta toivottiin näkyvää läsnäoloa Vuosaaressa. Tähän Nissisellä on helpottava tieto.

– Melkein koko ajan jossain päin Vuosaarta on poliisipartio. Poliisi on lähellä.

Monet tahot ovat tehostaneet toimintaansa Vuosaaren nuorten parissa. Lokakuun lopussa Walkers-bussi siirtyi loppusyksyksi Vuosaareen.

– Walkers-bussiin ovat tervetulleita kaikki nuoret. Turvallisten aikuisten juttuseuran lisäksi nuorille on tarjolla edullisia kahvilapalveluita ilman ostopakkoa.

– Bussissa voi viettää aikaa mukavan oleilun merkeissä ja sinne voi tulla niin yksin kuin kavereidenkin kanssa, bussista tiedotetaan.

Walkers-bussi on Aseman Lapset ry:n omistama linja-auto, joka on muutettu liikkuvaksi nuorisokahvilaksi.

Vuosaaressa Mosaiikkitorilla bussi viettää viikot 43–50. Bussi on avoinna ti–ke kello 16–21 ja pe 16–23.

Lisää aiheesta

Lue lisää aiheesta

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut