Harvinainen Y-kromosomi todisteena raiskauksessa – mies tunkeutui nukkuvaan naiseen messuillan päätteeksi

Crista Lassfolk-Feodoroff

Ravintola-alalla työskentelevien yhteinen illanvietto johti raiskaukseen ja raiskaajan 1 vuoden 7 kuukauden ehdottomaan vankeustuomioon.

Raiskaustuomion saanut 27-vuotias mies valitti käräjillä saamastaan tuomiosta hovioikeuteen, joka piti tuomion voimassa.

Tapahtumat saivat alkunsa Helsingissä pidetyillä messuilla vuoden 2017 lokakuussa.

Kuopiolainen nuori nainen osallistui messuille ja majoittautui ystävättärensä kanssa yhteiseen hotellihuoneeseen.

Messuilta naiset lähtivät yli kymmenen hengen seurueen kanssa syömään ja juhlimaan Helsingin yöhön. Seurueessa oli myös nyt raiskauksesta tuomittu mies, jota naiset eivät tunteneet entuudestaan.

Kattavan baarikierroksen seurue suuntasi tilataksille jatkoille hotelliin, johon naiset olivat majoittuneet. Jatkoja vietettiin ensin toisessa hotellihuoneessa, josta seurue siirtyi naisten hotellihuoneeseen.

Raiskatuksi tullut nainen oli nukahtanut sängylleen vaatteet päällä muiden jatkaessa vielä juhlimista. Aamukahdeksalta nainen heräsi siihen, että seurueeseen kuulunut mies raiskasi häntä takaapäin.

Nainen pomppasi sängyltä ja karjui miehelle "ulos". Nainen meni kylpyhuoneeseen ja sieltä palatessaan hän huomasi miehen poistuneen paikalta.

Nainen meni järkyttyneenä suihkuun ja päätti olla kertomatta asiasta. Hän palasi vielä muutamaksi tunniksi nukkumaan ennen kotiin lähtöä. Huonekaveri ihmetteli naisen vaitonaisuutta.

Junamatkalla Kuopioon nainen kertoi hänen vaitonaisuutensa syytä tivanneelle huonekaverille tulleensa käpälöidyksi.

Perillä Kuopiossa nainen meni poikaystävänsä luo ja kertoi tulleensa raiskatuksi. Sen jälkeen nainen soitti hätäkeskukseen.

Hän laittoi myös viestin huonekaverilleen, joka raiskauksesta kuultuaan selvitti Facebookista ulkomaalaistaustaisen raiskaajan henkilöllisyyden.

Poliisi vei naisen sairaalaan seksuaalirikostutkimuksiin.

Keskusrikospoliisin rikoslaboratorion DNA-tutkimuslausunnon mukaan naisen sukuelimistä otetuista näytteistä tehtiin Y-kromosomityypitys.

Näytteistä määritettiin Y-kromosomityyppi, joka on samanlainen kuin raiskauksesta tuomitun Y-kromosomityyppi.

Kyseisen Y-kromosomityypin yleisyys suomalaisessa miesväestössä on lausunnon mukaan noin vain 0,6 prosenttia. Viitteitä siemennesteestä ei todettu.

Sekä käräjäoikeus että hovioikeus katsoivat kromosomilöydöksen vahvistavan raiskauksen. Lisäksi tuomioistuimet katsoivat, että mies pyrki salaamaan tekonsa väittäessään, että ei humalatilansa vuoksi muista tapahtumista mitään.

Mies tuomittiin ehdottoman vankeustuomion lisäksi korvaamaan naiselle 3 600 euroa kärsimyksestä ja tilapäisestä psyykkisestä haitasta.

Kommentoi

Uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut