Naapurin miljoonatulot eivät aina auta – nämä verot menevät kotikunnalta tai valtiolta sivu suun

Noin kymmenesosa suomalaisista metsistä on kuolinpesien omistuksessa. Perintövero niistä maksetaan vasta sitten, kun pesä on jaettu. Pertti Perämäki

Crista Lassfolk-Feodoroff

Maanantaina julkaistujen verotietojen perusteella Suomessa ylsi miljoonatuloihin viisikymmentä henkilöä, joiden ansiotulot olivat nolla euroa. He tienasivat miljoonansa pääomatuloilla, joista ei tarvitse maksaa kunnallisveroa.

Se tarkoittaa käytännössä sitä, että pääomamiljonäärit eivät osallistu kotikuntansa palveluiden, kuten koulujen ja sote-palveluiden rahoittamiseen.

Ilman ansiotuloja olleista eniten pääomatuloja, lähes yhdeksän miljoonaa euroa sai Olli Blåberg, joka omistaa Koneen osakkeita noin 267 miljoonan euron arvosta.

Pelkillä pääomatuloilla miljoonatuloihin ylsivät esimerkiksi Lina Merlev (6 246 211 euroa), perijäsukuun lukeutuva Karl Johan Fazer (5 843 000 euroa), terveysteknologiyritys Revenionin omistaja ja pokeriammattilainen Jyri Merivirta (5 89 059 euroa).

Pääomatulojen miljonääriluokassa on useita jakamattomia kuolinpesiä. Kuolinpesät maksavat veroa mahdollisten tulojen mukaan.

Miljoonatuloihin yltäneitä kuolinpesiä olivat viime vuonna Osmo Kalevi Pulkkisen kuolinpesä, Erkki Olavi Jänkälän (k. 2017) kuolinpesä, Per Gösta Viktor Hartwallin (k.1956) kuolinpesä, Leo Sigurd Silfverin (k. 1986) kuolinpesä, Claes Johan Fredrik Fridolf Hisinger-Jägerskiöldin (k.1973) kuolinpesä, Heikki Oskari Pentin (k. 2008) kuolinpesä, Thomas Ernst Magnus von Hertzen (k. 2011) kuolinpesä ja Jarl Mauritz Leonard Gripenbergin (k. 1997) kuolinpesä.

Suomen laissa ei ole määrätty takarajaa perinnönjaon toimittamiselle, joten osa kuolinpesistä roikkuu jakamattomana vuosikymmenestä toiseen.

Suomessa on satoja tuhansia jakamattomia kuolinpesiä. Esimerkiksi suomalaisista metsänomistajista arviolta lähes joka kymmenes on kuolinpesä.

Lain mukaan kuolinpesän olemassaolo lakkaa, kun kaikki pesän varat on jaettu perillisten kesken. Perilliset maksavat perintöveron vasta sen jälkeen, kun omaisuus on kokonaisuudessaan jaettu.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.