Helsingissä rakennetaan nyt asuntoja "enemmän kuin miesmuistiin" – Katso mitkä alueet kasvavat eniten

Sanna Jompero

Helsinkiläisten määrä tulee lähivuosina kasvamaan eniten suurimmilla rakentamisen alueilla eli Pasilassa, Kalasatamassa, Jätkäsaaren ja Hernesaaren alueella sekä Laajasalossa.

Kasvutahti on 13 000–16 000 asukasta seuraavan 15 vuoden aikana. Myös Vuosaaren väkiluvun ennustetaan kasvavan 9 000 asukkaalla.

– Nämä ovat merkittäviä rakennuskohteita, joita on suunniteltu jo pidemmän aikaa. Erityisesti Kalasataman ja Jätkäsaaren alueilla on ollut kova kysyntä. Rakennustahtia on pidetty hyvinkin yllä, sanoo järjestelmäpäällikkö Pekka Vuori Helsingin kaupunginkansliasta.

Vuori on ollut laatimassa Helsingin uusinta väestöennustetta vuosille 2019–2034. Kaupunginkanslian laatima ennuste julkaistiin tällä viikolla.

Tällä hetkellä Helsingin rakennustahti ylipäätään on poikkeuksellisen kova.

– Asuntoja tuotetaan nyt enemmän kuin miesmuistiin. Tänä vuonna Helsinkiin näyttää valmistuvan 6 000 uutta asuntoa. Jos tässä tahdissa pysytään, niin pitää mennä 60-luvulle asti, että vastaavaa löytyy, Vuori toteaa.

Vielä 2000-luvun alussa rakennustahti oli Helsingissä matala.

Lista eniten väestöään kasvattavista kaupunginosista ei yllätä, sillä listaykköset ovat tällä hetkellä myös Helsingin ykkösrakennuskohteita.

Pasilassa avattiin lokakuussa kauppakeskus Tripla ja sen yhteyteen on tulossa yhteensä 400 asuntoa. Vuonna 2040 Keski-Pasilassa on yhteensä uutta 5 000 asukasta. Laajasalossa sijaitsevaa Kruunuvuorenrantaa rakennetaan parhaillaan. Vuoteen 2030 mennessä siellä asuu 13 000 helsinkiläistä. Jätkäsaaren väkiluku vuonna 2030 on noin 21 000.

Muita tärkeitä kasvualueita ovat ennusteen mukaan Lauttasaari, Kuninkaantammi, Malmin lentokenttä, Herttoniemen yritysalue, Oulunkylä, Etelä-Haaga, Myllypuro ja Mellunmäki. Asukasluku näillä alueilla tulee kasvamaan 3 000–5 500 hengellä vuoteen 2034 mennessä.

– Tyypillistä rakentamisen alueilla on, että aluksi alueella on paljon perheitä ja lapsia. Heti valmistumisen jälkeen asukasmäärä on huipussaan. Kun lapset tulevat teini-ikään, lähdetään usein muualle, Vuori ynnää ja mainitsee esimerkkinä Latokartanon.

Vuonna 2026 Helsingin väkiluku on yli 700 000 ja vuonna 2050 yli 820 000. Tällä hetkellä helsinkiläisiä on 652 000.

Helsingissä alle kouluikäisten määrän ennustetaan vähenevän seuraavien viiden vuoden aikana, koska syntyvyys on kääntynyt laskuun. Peruskouluikäisten määrän ennustetaan kasvavan yli 1 500 lapsella vuodessa.

– Vuodesta 2015 Helsingissä on tultu syntyvyydessä alaspäin aika vauhdikkaasti. Syntyvyys on nyt jo selvästikin alempi verrattuna jopa viime vuoteen. Se on asia, joka vaikuttaa suuresti ja nopeasti väestömäärän kehitykseen, Vuori sanoo.

Myös ikääntyvien helsinkiläisten kasvutahti on kova. 75 vuotta täyttäneiden määrän ennustetaan kasvavan 2020-luvun alkupuolella 3 000 asukkaalla vuodessa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Raidejokeri jumiutui valituskierteeseen Helsingissä – asukasyhdistys ja luonnonsuojelijat haluavat muuttaa pikaratikan linjausta
 2. Kaupunginteatterin ja Kansallisen teatterisyksy käynnistyy koronasta huolimatta – paikkoja myydään edelleen vain puolet normaalista
 3. "Tupsahda" kuuntelemaan iltasatuja – Malmin kirjastossa luetaan syksyllä satuja
 4. Jätkäsaareen valmistui puisto, joka ei näytä järin luonnolliselta – vanhemmat seuraavat sydän kurkussa aluetta halkovan pyörätien liikennettä
 5. Pyöräilijä kaatui Malmilla – Haki kaupungilta 10 000 euron korvauksia
 6. Helsingissä joukkoaltistuminen koronalle viime viikonlopun musiikkitapahtumassa
 7. Työvoima valuu Helsingin liepeille asuntojen hintojen, liikenneratkaisujen ja eläköitymisen vuoksi – Päätoimittaja Karri Kannala: "Helsinki ei voi ummistaa silmiään"
 8. Ikääntyneiden heikko työllisyys johtuu syrjinnästä, johon laki ohjaa
 9. Päätoimittaja Kannala: Korona, asuntojen hintataso, liikenneratkaisut ja eläköitymiset eivät edistä muuttamista Helsinkiin vaan sen liepeille
 10. Perhejuhlat koronasta huolimatta – mitä jos vierailijat porrastaa eri aikoihin, entä saako kukkia ojentaa? Asiantuntijalääkäri vastaa
 11. Kertakäyttömaskien määrä kasvaa vauhdilla – miten ne pitäisi käytön jälkeen hävittää? Ainakaan yhteen paikkaan niitä ei saa laittaa, varoittaa asiantuntija
 12. Tukesilta 7 faktaa maskinostoon: Mieti ensin, mihin käyttöön olet maskia hankkimassa
 13. Verenluovutukseen varataan edelleen aika – pandemian tuoma muutos saattaa jäädä pysyväksi
 14. T24: Virossa kolme uutta koronavirustartuntaa
 15. Hyvinvointi: Harva ihminen on täysin symmetrinen – kehon toispuoleisuus voi aiheuttaa kipua sekä ongelmia liikkuvuuteen ja voimantuottoon

Näytä lisää

Luetuimmat

 1. Pyöräilijä kaahannut Mechelininkadulla jo kaksi kertaa yli 50 km/h – Poliisi epäilee menopelin laillisuutta: "Melkoiset muskelit saa olla jaloissa..."
 2. "Onpa jäätävän kolkko bunkkeri" – Helsinkiin avautui uusi 335 lapsen päiväkoti, jonka harmaat betoniseinät herättävät kummastelua
 3. Pyöräilijä kaatui Malmilla – Haki kaupungilta 10 000 euron korvauksia
 4. Kaivopuiston ajoestekokeilu keskeytetään – "Hyvistä tavoitteista huolimatta ei ollut onnistunut"
 5. Raidejokeri jumiutui valituskierteeseen Helsingissä – asukasyhdistys ja luonnonsuojelijat haluavat muuttaa pikaratikan linjausta
 6. Jätkäsaareen valmistui puisto, joka ei näytä järin luonnolliselta – vanhemmat seuraavat sydän kurkussa aluetta halkovan pyörätien liikennettä
 7. Helsingissä joukkoaltistuminen koronalle viime viikonlopun musiikkitapahtumassa
 8. T24: Virossa kolme uutta koronavirustartuntaa
 9. Jättikorttelin yhteispiha Helsingin kantakaupungissa on kuin linnan puisto – asukkaat kutsuvat sinne vieraitaan eväsretkelle
 10. Nyt tuli suositus kasvomaskien käytöstä Helsingin joukkoliikenteeseen – Pormestari Jan Vapaavuori: "Kaupunki varmistaa, että vähävaraisilla on mahdollisuus suosituksen noudattamiseen"
 11. Tukesilta 7 faktaa maskinostoon: Mieti ensin, mihin käyttöön olet maskia hankkimassa
 12. Tällaista murskakritiikkiä sai Kaivopuiston kesäkokeilu: Kaikki liikkuivat niin kuin ennenkin, yrittäjät kärsivät ja betoniporsaat olivat rumia
 13. Työvoima valuu Helsingin liepeille asuntojen hintojen, liikenneratkaisujen ja eläköitymisen vuoksi – Päätoimittaja Karri Kannala: "Helsinki ei voi ummistaa silmiään"
 14. Helsinkiläinen Tiitu, 35, sai punkin puremasta pahan taudin: "Heräsin niin kovaan pääkipuun että oksensin – naama roikkui"
 15. Asukkaat vastustivat ruokakauppaa, ovat saamassa nyt tilalle Mäkkärin

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.