Drag-artisti Jonas on lavalla Slaya Bit – "En tiedä, miten Suomessa uran tekeminen onnistuu ilman Katri Helena -juttuja"

– Vasta vuoden sisään olen alkanut olla tyytyväinen taitoihini, Jonas Kuusisto sanoo ja tarkoittaa sitä mitä juuri on tekemässä, meikkaamassa.

– Pari ekaa vuotta oli aika kaaosta.

Nyt ei ole kyse parikymppisen Kuusiston jokapäiväisistä aamupuuhista, vaan show’sta. Kun vuonna 2016 syntyneen drag-kollektiivi House of Auerin perustajajäsen muuntuu etupäässä Youtubesta opetelluin taidoin drag-hahmokseen, Slaya Bitiksi, aikaa kuluu keskimäärin vain tunti. Aiemmin tunteja meni useita.

– Ja silti jälki oli kauhean näköistä.

Vernissassa pian nähtävä Madonna-teemainen show on jo kollektiivin kuudes. Kuusisto lupaa, että kahdeksan eri esiintyjän illasta tulee taas ”tosi siisti”.

– Jokainen esittää Madonnan biisejä omalla tavallaan. On huumorinumeroita, tanssillisempia esityksiä ja myös joitakin kantaaottavia. Osa imitoi Madonnaa ja ottaa hänen hahmostaan vahvasti vaikutteita, osassa käytetään lähinnä vain musiikkia.

Slaya Bit viihdyttää yleisöä illassa pariin otteeseen. Luvassa on huulisynkkaan perustuvaa Madonnaa, mutta Kuusiston sirkusharrastustaustan värittämin maustein.

– Käytän vanteita ja rullaluistimia ja nyt ekaa kertaa teen myös yksipyöräisellä. Siinä tosin en ole kovin hyvä, mikä tuleekin olemaan osa numeroa. Siis vähän klovnityyliin, hän naurahtaa ja toteaa klovneriaa löytyvän tapahtuman Madonnaa tirbutoivasta nimestäkin, Clown Ambition, joka viittaa maailmantähden liki 30 vuoden takaiseen Blond Ambition -kiertueeseen.

Kuusiston drag-esityksiä leimaa huumori ja vauhdikas energisyys.

– Meno on hauskaa ja aika villiä. Olen yrittänyt pari kertaa tehdä vakavampaakin, mutta huumori tulee niin luonnostaan, että sitä ei oikein pysty pidättelemään.

Dragissa häntä kiehtoo tekemisen monipuolisuus.

– Siinä voi yhdistää kaikkia omia taitoja ja kiinnostuksen kohteita, kuten musiikkia, huumoria, taidetta ja estetikkaa. Lopputulos on kuin lyhyt teatteriesitys, jonka on itse suunnitellut, käsikirjoittanut, ohjannut, maskeerannut ja puvustanut.

Oulusta neljä vuotta sitten Vantaalle muuttanut Kuusisto on dragin tekemisessä tosissaan. Leipä lähtee tällä hetkellä muista töistä, mutta suunnitelmat ammattimaisesta underground-kulttuurin tuottamisesta ovat vahvasti mielessä.

– En tiedä, missä määrin uran luominen Suomessa onnistuu ilman, että alkaa tehdä Paula Koivuniemi- ja Katri Helena -juttuja. Haluaisin säilyttää tekemisessä taiteellisen vapauden ja tehdä sitä mikä itsestä tuntuu parhaimmalta.

Tilausta drag-taiteelle kuitenkin on koko ajan enemmän, sillä uuden aallon drag on Suomessa ja maailmalla kasvussa.

– Parin vuoden sisällä kehitys on aiempaan verrattuna räjähtänyt. Joka suunnasta tulee uusia drag-taiteilijoita, klubeja ja tapahtumia.

Show

House of Auer -kollektiivin kuratoima drag-iltama Clown Ambition – A Tribute to Madonna Kulttuuritehdas Vernissassa (Tikkurilantie 36) to 7. marraskuuta kello 20. Ovet avautuvat kello 19.

Liput 10/6 euroa.Käteismaksu (tasaraha) tai MobilePay. Ikäsuositus 15 vuotta. Tila esteetön. Sukupuolineutraalit wc-tilat.

Lue lisää aiheesta

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut