Yliluonnolliset ilmiöt hämmentävät vanhassa mielisairaalassa – "Lehtijutun valokuvaan on selvästi ilmestynyt kaksi lapsihahmoa"

Antti Järventaus muutti Sipooseen entisen Nikkilän sairaalan alueelle ensimmäisten asukkaiden joukossa 17 vuotta sitten. Hän ehti asua alueella seitsemän vuotta edes miettimättä sellaista mahdollisuutta, että alueella saattaisi kummitella.

Asia muuttui vuosikymmen sitten, kun Järventaus muutti perheineen toiseen asuntoon Jokipuistossa.

– Kun naapurini kysyi, olemmeko huomanneet alueella mitään yliluonnollista, vastasin aika suoraan kieltävästi, Järventaus kertoo.

Sittemmin hän alkoi kuulla yhä enemmän muiden asukkaiden kertomuksia tapahtumista, joita ei voinut aina järjellä selittää. Jotkut olivat vakuuttuneita siitä, että vanhan mielisairaalan edesmenneet asukkaat kävivät taloissa kummittelemassa.

Antti Järventaus ei agnostikkona moiseen uskonut, mutta hiljalleen mieli alkoi avartua. Hän alkoi kysellä asiasta enemmän – ja sai kuulla lisää tarinoita.

Jokin aika sitten Järventaus kuuli edesmenneen toimittajan Perttu Häkkisen ansiokkaan radio-ohjelman, jossa kulttuuriantropologi Satumaarit Myllyniemi kertoi kuulemistaan kummitustarinoista. Myllyniemen tapa käsitellä aihetta maltillisesti ja ihmisten tunneperäiset kokemukset sallivasti teki vaikutuksen.

Viime heinäkuussa Järventaus perusti blogin nimeltä Yliluonnollinen Jokipuisto Blogiinsa hän haastattelee kummitustarinoiden kertojia ja julkaisee heidän tarinansa. Tyyli on maltillinen ja kertova, eikä hän ota kantaa kuvattujen kokemusten taustalla oleviin syihin.

– Ajatuksenani on lähinnä taltioida tätä osuutta alueen kulttuurihistoriasta ja samalla haastaa ihmisiä miettimään uskomuksiaan, Järventaus miettii.

– Toivon saavani vastaavia tarinoita kaikilta, joilla sellaisia on Jokipuistosta. Minuun voi ottaa yhteyden blogin kautta.

Tähän mennessä blogiin on kertynyt 14 pientä tarinaa. Yhtä lukuun ottamatta kertojat arvelevat kohdanneensa jotain mahdollisesti yliluonnollista.

Joukossa on esimerkiksi kollektiivisia painajaisia, itsestään avautuvia ikkunoita, mystisiä ääniä, varjoja silmänurkassa.

– Oma suosikkini on ehkä se lehtijuttu, jossa valokuvaan on selvästi ilmestynyt kaksi lapsihahmoa, Järventaus kertoo.

Tarinoita kirjatessaan hän on huomannut näkemystensä hieman muuttuneen: saattaahan olla niinkin, että hänenkin kodissaan vierailee jonkinlaisia henkiä.

Järventaus kertoo esimerkiksi, kuinka kotitalon kellarissa ajatus näkymättömistä läsnäolijoista nousee joskus pintaan. Hän saattaa jopa tervehtiä henkiä ääneen, pilke silmäkulmassaan.

– Jos täällä kodissamme joku näkymätön asustelisi kanssamme, niin sitten vain eläisimme asian kanssa, Järventaus naurahtaa.

– Mitään vedenpitäviä todisteita kummituksista ei kukaan ole käsittääkseni koskaan esittänyt, joten loppupelissä kyse on uskon asiasta.

Hän muistuttaa, että ihmisten usko yliluonnolliseen on globaali ilmiö, joka ilmenee jossain muodossa kaikissa kulttuureissa. Siinä valossa on aika selvää, että entisen mielisairaalan alueelle asettuneet saattavat kokea mystisiä asioita.

Järventaus kertoo ihmisten reagoineen kokemuksiinsa eri tavoin. Osa on sivuuttanut asian, mutta osa on keskustellut ”kummitusten” kanssa, joko sovittelevasti tai vaatien niitä poistumaan. Jotkut ovat kutsuneet hengellisen auktoriteetin siunaamaan tai puhdistamaan kotinsa. He ovat kokeneet sen rauhoittaneen tunnelman.

Juttu on julkaistu ensimmäisenä Sipoon Sanomissa.

Tyypillisiä kokemuksia:

Jonkin pelottavan, usein kummituksen ilmestyminen unessa.

Läsnäolon kokemukset valvetilassa, varjo-olentojen ilmestymiset, yllättävät äänet.

Esineiden liikkeet (ikkunat, ovet, suihkuverho, pilates-pallo, lelut).

Oikutteleva teknologia (mikron kello, hissi, valot, puhelin, puhuva nukke).

Yllättävän moni koki ilmiöitä pian alueelle muutettuaan ja useassa tarinassa kokijana oli lapsi.

Huomattava osa tarinansa jakaneista piti itseään herkkänä energioille tai henkimaailmalle, mutta joukossa oli myös monta, jotka eivät lähtökohtaisesti usko yliluonnolliseen.

Lue lisää aiheesta

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut