Parturi-kampaaja Johanna ajaa vuodessa maapallon ympäri ja leikkaa niin lasten kuin vankien hiukset – "Kohtaamiset ovat työn hienous"

Johanna Mollberg keskustelee asiakkaan kanssa tarkasti tämän toiveista. Värikartat ovat tärkeä apukeino. Outi Paappanen

Inka Töyrylä

Liikkuva kotiparturi-kampaaja Johanna Mollberg pakkaa sakset, harjat, rullat ja pullot kassiin ja nakkaa kassin autoon. Sitten hän nostaa kyytiin kevyen, mukana kuljetettavan kampaamopesualtaan.

Autoon kertyy vuodessa vähintään 40 000 kilometriä, eli kerran maapallon ympäri, sillä Mollbergin parturi-kampaamo on aina siellä, missä asiakas asuu.

– Lapsiperheitä, vanhuksia, vankeja, ihan kaikenlaisia asiakkaita, Mollberg listaa.

– Moni luulee, että kotikampaaja voi tulla vain iäkkäiden tai liikuntarajoitteisten luo, mutta se ei pidä paikkaansa. Palvelu on tarkoitettu ihan kaikille.

Mollberg muutti heinäkuussa Hausjärveltä Porvooseen. Samalla laajeni työmatka-alue.

 – Käyn yhä siellä myös, Mollberg nauraa.

Asiakkaita on myös Helsingissä, jossa hän hoitaa erään palvelukodin kaikkien asukkaiden hiukset ja Riihimäellä, jossa hän leikkaa vankien hiuksia. Nyt hänet pyydettiin myös Jokelan vankilaan.

– En erottele tai arvota asiakkaita. Erilaiset kohtaamiset ovat tämän työn hienous, Mollberg sanoo.

Sen hän toivoo myös asiakkaiden muistavan, kun pyytävät hänet kotiinsa.

– Moni arastelee ihan turhaan sitä, että tulen heidän kotiinsa. Toiset ajattelevat, että pitäisi siivota ennen kuin tulen. En kuitenkaan tule katsomaan kenenkään kotia, en pistä merkille, onko pölyt pyyhkimättä tai tiskit pöydällä. Tulen tekemään työtäni ja keskityn vain asiakkaaseen, Mollberg sanoo.

Monista asiakkaista on tullut vuosien aikana hyviä tuttuja. Juttu jatkuu siitä, mihin edelliskerralla jäi.

– Iäkkäiden kohdalla huomaan usein, miten yksinäisiä monet ovat. Voi olla, että heidän luonaan ei käy muita kuin kotihoitaja ja minä. Se tuntuu surulliselta. Pidän seuraa samalla, kun teen työtäni.

Siinä missä Mollbergin nuorin asiakas on ollut alle vuoden ikäinen, on vanhin ollut satavuotias.

Parturi-kampaajan työ on Mollbergin lapsuuden haave.

– Se on ainut ammatti, mitä olen aina halunnut tehdä. Isoäitini oli kampaaja, ehkä se tuli sieltä.

Liikkuva kotiparturi-kampaaja tekee aivan kaikkea, mitä parturi-kampaamoissa tehdään.

– Monelle on tullut yllätyksenä, että kotona voi tehdä muutakin, kuin vain leikata hiukset, Mollberg sanoo.

Asiakkaan kotona katsotaan, missä on hyvä valo ja missä asiakkaan on luonteva olla. Hiusten leikkuu onnistuu myös sängyssä, jos asiakkaan vointi sitä edellyttää.

– Usein työskentelen keittiön pöydän ääressä tai eteisen peilin luona. Siinä voi tehdä värjäyksiä, permanentteja, leikkauksia, raitoja, hiustenpidennyksiä, parranajoa tai ripsipidennyksiä ihan siinä missä kampaamossakin. Pesut tehdään mukana kuljetettavan pesualtaani avulla pesuhuoneessa tai wc:ssä.

Sotkuakaan ei tarvitse pelätä.

– Siivoan aina jälkeni. Hiukset eivät jää lattioille.

Kotikampaamokäynti vapauttaa asiakkaalle ennen kaikkea aikaa.

– Laitoin juuri yhdelle asiakkaalleni raitoja. Hän hoiti siinä samalla tietokoneella töitä, puhui puhelimessa, keitti perunoita ja teki kastiketta lapsille väriaineiden vaikuttaessa. Siinä pystyy tekemään monta asiaa samaan aikaan, eikä tarvitse lähteä varta vasten mihinkään. Aika harva kehtaa ottaa kampaamossa esille läppärin ja puhelimen ja hoitaa samalla omia asioitaan, Mollberg kertoo.

Myös lapsiperheet ovat ottaneet Mollbergin omakseen.

– Kyllähän vanhemmat pääsevät helpommalla, kun voivat vaikka tehdä kotitöitä sillä välin, kun lapset tulevat vuoron perään tukanleikkuuseen.

Kommentoi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut