Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Helsingin Uutisten vaalikone on nyt auki – löydä oma ehdokkaasi

Lähiterveysaseman lakkautus pelottaa iäkkäitä – "Liikkuminen on hidasta rollaattorilla"

Pelko ja harmitus. Nämä ovat tunteita, joita Kivikon terveysaseman sulkeminen paikallisissa asukkaissa herättää. Terveyspalvelut siirtyvät ensi keväänä Kontulaan ja Myllypuroon. Helsingin kaupungin karkean arvion mukaan ajankohta on touko-kesäkuussa.

Ikääntyneiden palveluiden vahtimestari Eija Alt työskentelee Kivikon terveysaseman aulassa. Hän sanoo, että asiakkaat tulevat päivittäin kertomaan huolistaan, jotka liittyvät palveluiden siirtymiseen.

– He pelkäävät, kuinka kauas palvelut siirtyvät. Moni vanhus vierastaa isoja terveysasemia. Esimerkkeinä he mainitsevat muun muassa Kalasataman terveysaseman. Kivikko on monen mielestä pieni ja viihtyisä, jossa on tutut lääkärit, Alt kertoo.

Terveysaseman sulkeminen on Kivikossa tällä hetkellä iso puheenaihe. Vuosikymmeniä alueella asuneet Mirja,81, ja Esa, 83, Hirvonen kuulivat asiasta kuitenkin ensimmäistä kertaa Helsingin Uutisilta.

Molemmat käyvät Kivikon terveysasemalla puolisenkymmentä kertaa vuodessa.

Myllypurossa he ovat käyttäneet muun muassa laboratorion palveluita.

– Myllypuron labra on hyvä. Se toimii nopeasti, koska näytteenottajia on useita. Mutta matka sinne on pitkä. Ensin bussilla ja sitten metrolla. Aikaa pitää varata puolisen tuntia enemmän. Liikkuminen on hidasta etenkin rollaattorilla, pariskunta sanoo.

Vaikka Hirvoset ovat tyytyväisiä Kivikon lääkäreihin ja hoitajiin, he uskovat, että Myllypuroon ja Kontulaan muutosta voi seurata hyvääkin.

– Ehkä aikoja saa varattua Myllypurossa nopeammin. Ajan saamiseen menee Kivikossa noin kolme viikkoa.

Muutamia vuosia sitten Helsingissä harkittiin Kontulan terveysaseman sulkemista. Suunnitelmana oli, että terveys- ja hyvinvointikeskuksia olisi yhteensä viisi.

– Tästä tulee paljon kyselyitä. Kontula ei ole lakkautettavien listalla, eikä se häviä, sanoo projektipäällikkö Lars Rosengren Helsingin kaupungilta.

Hänen mukaansa kivikkolaiset saavat jatkossa valita, käyttävätkö Kontulan vai Myllypuron palveluita.

– Esimerkiksi terveysaseman peruspalvelut ja suun terveydenhuollon palvelut voi hakea kivikkolaisille tutusta Kontulasta.

Myllypurossa on tarjolla muun muassa laajemmat terveysasema-, fysioterapia- ja mielenterveyspalvelut ja päihde- sekä sosiaalipalvelut.

– Myllypuron terveys- ja hyvinvointikeskuksesta on mahdollisuus saada samantyyppisiä palveluita kuin nyt Kalasatamasta ja Vuosaaresta, Rosengren sanoo.

Myllypuron terveysasema on ollut ruuhkainen siitä lähtien, kun se avattiin vuonna 2012. Kuinka se kestää kasvavan Kivikon paineen? Rosengren vastaa, että Myllypurossa otetaan käyttöön laajemmat aukioloajat: 7–20. Kivikko on auki kello 8–16 (keskiviikkoisin kello 8–18).

– Asiakasvirtaa voidaan näin ohjata iltaa kohden.

Rosengren ei usko myöskään aamuruuhkan tuovan ongelmia.

– Kalasatamassa ei ole koettu, että kello 7–8 välillä olisi suurempia ruuhkia. Tarjoamme palvelua, että terveysasemalla voi käydä ennen töitä, mutta sitä ei ole hyödynnetty niin paljon.

Helsingin Uutiset kertoi lokakuussa että Helsingin terveysasemilla on tällä hetkellä noin 50 lääkärin vajaus ja täyttämättömiä vakansseja on 35. Osaamisvajetta syntyy muun muassa siitä, että yleislääkäreitä on jäämässä paljon eläkkeelle.

Myllypuron terveys- ja hyvinvointikeskuksen asukasinfo Kontulan Luupissa 12. marraskuuta kello 17 alkaen.