Lähes 300 asukkaan kodit puretaan pian Helsingissä – valtava muuttorumba: "Ihmiset olleet aivan hädissään"

Kauppakartanonkadulla Itäkeskuksessa sijaitsevat Hekan punatiiliset talot ovat paikallaan enää hetken, sillä kohta ne puretaan.

Asukkaat ovat olleet purkupäätöksestä ihmeissään. Viime vuosien aikana Heka on tehnyt taloissa useita remontteja, joista kaikki eivät ole olleet pieniä.

Taloissa on uusittu muun muassa parvekkeen laudoituksia, rappuja, saunoja, julkisivuja, pesutuvan pesukoneita ja kattoja.

– Meidän on vaikea ymmärtää, miksi talot puretaan. Viimeisen neljän vuoden aikana korjauksia on tehty yli miljoonalla eurolla, sanoo asukas ja talotoimikunnan puheenjohtaja Aila Merikallio

Helsingin Uutiset uutisoi 70-lukulaisten talojen purkusuunnitelmasta kaksi ja puoli vuotta sitten.

Merikallion mielestä asukkaille ei ole annettu tarpeeksi tietoa tulevista suunnitelmista ja asuntojen todellisesta kunnosta.

– Näihin taloihin on viime vuosina laitettu paljon veronmaksajien rahoja. Mekin olemme olleet maksamassa näitä korjauksia vuokrissamme.

Asunnoista tulee Hekan ilmoituksen mukaan muuttaa pois tammikuun aikana. Purettavissa taloissa asuu yhteensä 280 asukasta. Asuntoja on 161.

– Ihmiset ovat olleet täällä aivan hädissään ja sanoneet vuokrasopimuksiaan jopa irti. He yrittävät löytää asunnon vapailta markkinoilta. Sekin on vaikeaa, Merikallio jatkaa.

Heka on luvannut järjestää vuokralaisille väliaikaiset asunnot. Käytännössä se tarkoittaa sitä, että vuokranantaja osoittaa vuokralaiselle väliaikaisasunnon, joka pyritään löytämään lähialueelta.

– Vaikka näin on sanottu, niin tiedän useita perheitä, joille on osoitettu asunto jostain aivan muualta, sanoo Merikallio.

Närää on Merikallion mukaan aiheuttanut myös se, että muutto osuu juuri joulun jälkeiseen aikaan.

– Monet joutuvat viettämään joulua pahvilaatikoiden keskellä.

Hekan toimitusjohtaja Jaana Närö kertoo, että nykyisiin taloihin on viime vuosina tehty vain välttämättömiä korjauksia ja ne puretaan huonokuntoisuutensa vuoksi.

– Purkaminen on ollut jo pitkään tiedossa ja siitä on tiedotettu myös asukkaille.

Vuonna 1978 valmistuneet asunnot rakennettiin aikanaan opiskelijasoluasunnoiksi, jotka muutettiin myöhemmin normiasunnoiksi.

– Asunnot ovat huonossa kunnossa ja epätarkoituksenmukaisia. Jos on saatavissa vielä merkittävästi lisää rakennusoikeutta, niin silloin se on kaupungin kannalta järkevääkin. Kaupungin tavoite on tiivistää ja täydennysrakentaa.

Muutoksen jälkeen Hekan asuntojen määrä pienenee 161:stä 144:ään, mutta asuntojen kokonaismäärä nousee. Tontille rakennetaan umpikortteli.

Hekan vuokra-asuntojen lisäksi rakennetaan myös 152 asumisoikeusasuntoa. Asuntoja on tulossa yhteensä 296.

Kyseessä on Hekan toinen kohde, jossa peruskorjauksen sijaan talot puretaan kokonaan ja tilalle rakennetaan uusia.

Närö sanoo ymmärtävänsä asukkaiden huolen. Samoin kävi Jakomäessä, jonne valmistui muutama vuosi sitten Hekan ensimmäinen uudiskohde vanhojen tilalle. Asukkaat olivat huolissaan uusien asuntojensa järjestymisestä.

Asukkaat saavat Kauppakartanonkadullakin palata kohteen valmistuttua takaisin, mikäli haluavat. Läheskään kaikki eivät sitä kuitenkaan Jakomäessä halunneet. Närön mukaan syitä siihen oli monia.

– Remontin jälkeen vuokrat tietenkin aina nousevat. Se on yksi syy. Toinen on se, että peruskorjaus- ja uudiskohteiden asunnot ovat savuttomia. Olen kuullut, että sekin on ollut vaikuttamassa.

Lisäksi uusien talojen rakentaminen kestää niin pitkään, että monet ovat ehtineet jo kotiutua väliaikaisiksi tarkoitettuihin asuntoihin. Kauppakartanonkadun asunnot valmistuvat 2023.

Asuntojen määrä kasvaa

Helsingin kaupungin asunnot (Heka) aikoo purkaa neljä Kauppakartanonkadulla sijaitsevaa kerrostaloa.

Purkaminen alkaa helmikuussa. Tilalle on tarkoitus rakentaa umpikortteli. Talojen kerrosluku kasvaa nykyisestä neljästä kuuteen.

Tontille on tulossa sekä asumisoikeusasuntoja että Hekan vuokra-asuntoja.

Asuntojen määrä kasvaa 280:stä 296:een. Tonttitehokkuus kaksinkertaistuu.

Kauppakartanonkadun puolelle on tulossa liiketiloja. Talot valmistuvat keväällä 2023.

Lisää aiheesta

Lue lisää aiheesta

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut