Salkkari-tähti Pete Lattu ei enää kaipaa tupakansavuisia baareja – muutti Helsingistä maalle ja ryhtyi vihreiden paikallispoliitikoksi

Tässä perheessä pyritään tietoisesti kohti kestävää elämäntapaa. Pienillä arkisilla valinnoilla on merkitystä, sanovat Emmi ja Pete Lattu. Outi Paappanen

Eija Quinlan

Helsingistä Porvooseen muuttanut Latun perhe suhtautuu päivittäiseen kuluttamiseensa hyvinkin tietoisesti. He pyrkivät pienentämään hiilijalanjälkeään jokapäiväisillä, pienillä valinnoilla.

Heidän tietoisuutensa on lisääntynyt entisestäänkin viime viikkoina, koska he ovat osallistuneet kuukauden mittaiseen Kestävien elämäntapojen kiihdyttämö -hankkeeseen.

– Viime vuonna se oli pilotti. Tänä vuonna se on useammassa kaupungissa. On myös kivaa, että siinä on yrityksiäkin mukana. Meille tuli toi jätehomma, jätelokero, jota oli todella mukava päästä kokeilemaan, Emmi Lattu kertoo Uusimaa-lehden haastattelussa.

Porvoon kaupunginvaltuutettu (vihr.) Pete Lattu tunnetaan parhaiten näyttelijän roolistaan Kallena suositussa Salkkarit-sarjassa. Hänen vaimonsa, ravintoloitsija Emmi Lattu pyörittääHelsingissä omistamiaanRavintola Rytmiäja Kuja Bar & Bistroa.

Liikkuminen, asuminen, kierrättäminen ja syöminen. Siinä ovat osa-alueet, joissa itse kukin voi pyrkiä pienentämään omaa hiilijalanjälkeään.

– Niitä voi aina parantaa, Lattu summaa Uusimaalle.

– Ja ehkä juuri se tiedostaminen ja miettiminen noiden kaikkien osa-alueiden kohdalla on tärkeää. On ollut tosi ihana huomata, että lapsetkin nyt kiihkeästi vastustavat esimerkiksi uusien vaatteiden hankkimista. Onhan se vähän kiusallista, kun he menevät reikäisissä vaatteissa kouluun. Mutta onhan se tosi nastaa, että se niin hyvin sisäistynyt heille, mitä kaikkea hiilijalanjälkeä vaateteollisuudesta aiheutuu. Sen lisäksi että vaateteollisuudessa käytetään energiaa ja vettä, siellä käytetään myös myrkkyjä, Pete Lattu lisää.

Arkielämässään he pyrkivät siis mahdollisuuksien mukaan kierrättämään, ajamaan ekologisesti, syömään kasvispainotteista ja lähiruokaa, lämmittämään talonsa maalämmöllä ja vihreällä sähköllä.

He tietävät omasta kokemuksestaan, että ihmisen ajattelu kehittyy. He muistelevat, kuinka aikoinaan vastustivat mielessään tupakoinnin kieltämistä ravintoloissa, mutta joutuivat myöntämään, että oikeassa olivatkin ne tupakoinnin kieltäjät.

– Kylläpä tuli oltua nuija, naurahtaa Emmi Lattu.

– Se, mikä meillä ja monilla muilla kuormittaa eniten, on, että pitää liikkua. Ennen tehtiin kotona töitä. Työpaikka oli kotona, pelloilla, he kertovat.

Heillä on käytössään sähköauto sekä auto, johon voi laittaa My dieseliä.

– Kaiken, mitä pystymme tekemään etänä, sen teemme etänä. On ihanaa, kun kaikki paperihomma alkaa digitalisoitua. Jokainen päivä, jonka pystyy olemaan menemättä on jes! Emmi Lattu sanoo.

–Käyn keskimäärin 3,5 päivää viikossa Helsingissä. Se on siedettävä määrä, Pete Lattu kertoo.

Perheelliselle tuollainen ajomatka voi olla rentouttavakin,

– Autossa istumiseenkin olen tottunut. Se on jotenkin sellaista omaa aikaa. Siinä ajaessa olen puolimeditatiivisessa tilassa, mies sanoo.

– Monelle perheelliselle se on päivän ainoa nolla-aika. Niin kliseiseltä kuin se kuulostaakin, mietin Töölössä asuessani, että miten ihmiset jaksaa noissa ruuhkissa, mutta nyt sen on tajunnut, että se voi olla todella tärkeä aika olla itsensä kanssa, Emmi Lattu lisää.

He pohtivat car pool systeemiä, kyytien jakamista ja oivaltavat, että siinä menetettäisiin sitä omaa, itselle tärkeää aikaa, kun pitäisi jaksaa seurustella muiden kanssa.

He ovat panneet merkille myös oman auton käyttöönsä liittyviä seikkoja.

– Hinta ohjaa omaa kulutusta, Emmi Lattu summaa.

– Tämä My diesel on ollut meille tosi iloinen asia ja hienoa, että sitä saa täältä Porvoostakin.

– Laskimme, että sähköautolla ajaminen on 13 kertaa halvempaa. Mieluummin käy sähköautolla Helsingissä, kun matka maksaa euron ja tuolla toisella se maksaa 13 euroa.

– Kyllä se omaa kulutusta ohjaa sillä toivotulla tavalla. Harmillista on se, että se My diesel maksaa vielä paljon.

Vaikka Latun perhe asuu maalla, he asuvat kyläyhteisössä.

– Tämä on epäsuomalaista tällainen tiivis kyläkeskittymä. Tämä on jotenkin eurooppalais-ruotsalainen tyyli, Pete Lattu pohtii.

Ainoa suurempi melunlähde on talon vieressä pauhaava koski, jonka ääni tosin on rauhoittavaa.

Kun perhe muutti muutama vuosi sitten Töölöstä Ilolaan, muutos oli suuri.

– Tulimme vain katsomaan tätä, meillä ei ollut aikomustakaan muuttaa,

He ovat viihtyneet. Perheen noin kymmenvuotiaat lapset käyvät koulua aivan lähistöllä.

Myös lapset osallistuvat luontevasti ilmastotalkoisiin. He eivät tahdo uusia vaatteita ja syövät mielellään kasvisruokaa.

– Poikamme lähti kouluun hupparissa, joka oli isäni päällä 70-luvulla. Se kertoo siis vaatteiden kestävyydestä, Emmi Lattu kertoo.

– Lapsilla ei myöskään silloin pienempänäkään ollut hirveästi leluja. Heillä oli esimerkiksi Legoja ja Brio juna. Lapset ovat yleensä toivoneet enemmän digitaalisia lahjoja, kuten lahjakortteja pelikauppaan, lähes aineettomia lahjoa. Ehkä ne muutokset tulevat luonnollista kautta.

Kasvissyönti on varsin luontevaa tämän perheen arjessa. He toivoisivat kasvissyönnin yleistyvän muissakin perheissä ja iloitsevat siitä, että einesteollisuus suhtautuu vakavasti asiaan ja on alkanut kehittää kasvispohjaisia vaihtoehtoja kuten kauramaitoa.

Pete Latun haastattelun julkaisi ensin Uusimaa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.