OmaStadin äänestysvaihe päättyi lokakuun lopussa. Mukana oli 69 284 kirjautunutta osallistujaa. Äänestäneitä henkilöitä oli 49 705. Äänestysprosentti nousi liki kahdeksaan. Kyseessä oli suurin julkisen sektorin järjestämä sähköinen äänestys Suomessa.
Äänestettävänä olleista 296:sta suunnitelmasta toteutukseen äänestettiin 44 suunnitelmaa. Kaupunki on varannut 4,4 miljoonaa euroa rahaa ehdotuksille ja se jakautuu alueittain asukasluvun mukaan.
– Äänestäminen konkreettisista paikallisista hankkeista on tuonut uuden osallisuuden kokemuksen kymmenille tuhansille helsinkiläisille. Erittäin monessa äänestetyssä ehdotuksessa on ollut kyse maailman toimivimman kaupungin edistämisestä käytännössä. Kiitos kaupunkilaisten, olemme monta askelta lähempänä strategista tavoitettamme, sanoo pormestari Jan Vapaavuori tiedotteessa.
Kehittämispäällikkö Kirsi Verkka toteaa kaupungin tiedotteessa, että OmaStadi toi ihmiset yhteen ja innosti keskustelemaan aivan uudella tavalla kaupunginosien asioista ja niiden kehittämisestä.
– Tällaista ei aiemmin ole tapahtunut koko kaupungin mittakaavassa samanaikaisesti. Kaupungin seitsemän stadiluotsia ovat upealla tavalla viestineet OmaStadista alueilla ja innostaneet kaupunkilaisia mukaan tekemään ehdotuksia ja äänestämään, Verkka sanoo tiedotteessa.
Aluksi helsinkiläisiltä kerättiin ehdotuksia kaupungin kehittämistoiveista. Ehdotuksia jätettiin 1 273, joista hyväksyttiin 839 kappaletta. Ehdotuksista hiottiin 296 äänestettävää suunnitelmaa.
Äänestystuloksen määräytyminen tapahtui sen mukaan, miten paljon kukin ehdotus sai ääniä ja mitkä suunnitelmat mahtuivat alueen budjettiin.
Ensimmäiseksi toteutettavaksi suunnitelmaksi valikoitui alueella eniten ääniä saanut suunnitelma. Sen jälkeen katsottiin, mikä suunnitelma oli saanut seuraavaksi eniten ääniä ja mahtuiko se vielä saman alueen budjettiin.
Jos toiseksi eniten ääniä saanut suunnitelma ylitti jäljellä olevan määrärahan, siirryttiin kolmanneksi eniten ääniä saaneeseen suunnitelmaan. Jos tämä mahtui jäljellä olevaan määrärahaan, valittiin se toteutettavaksi. Jos ei mahtunut, siirryttiin seuraavaan suunnitelmaan. Laskentatapa mahdollisti myös pienempien ja vähemmän ääniä saaneiden suunnitelmien etenemisen.
Helsingin pormestari Jan Vapaavuori vahvistaa äänestystuloksen tämän vuoden loppuun mennessä. Suunnitelmien toteutuksen valmistelu alkaa ensi vuonna. Omastadi.hel.fi -palvelussa voi seurata vuoden 2020 kuluessa suunnitelmien toteutuksen valmistelua ja etenemistä.
Helsinki aikoo käyttää osallistuvaa budjetointia ensi vuonnakin, jolloin voi taas tehdä ehdotuksia OmaStadiin.