Jo sadat miehet korjaavat ulkonäköään plastiikkakirurgin pöydällä – Erkki, 55, meni leikkaukseen, jotta pärjäisi työelämän kiihtyvässä kilpailussa

Miehet huolehtivat nykyisin entistä enemmän ulkonäöstään. Tämä näkyy myös kauneuskirurgiaksi kutsutun esteettisen plastiikkakirurgian klinikoilla.

– Nyt enenevissä määrin miehetkin hakeutuvat elämänlaatua parantaviin esteettisiin toimenpiteisiin. Kasvu on selkeää, kuvaa helsinkiläisen Cityklinikan plastiikkakirurgi Riikka Veltheim

Suomen plastiikkakirurgiyhdistyksen hallituksen puheenjohtaja Eija Suorsa kertoo, ettei Suomessa ole rekisteriä, josta voisi seurata yksityissairaaloiden miehille tekemiä leikkauksia.

– Suomessa ei ole myöskään tehty kyselyjä, joissa olisimme kartoittaneet esteettisen kirurgian toimenpiteitä tai niiden määrää.

Viitisentoista prosenttia Cityklinikan plastiikkakirurgian asiakkaista on nykyisin miehiä. Vielä viisi vuotta sitten prosenttiosuus oli kymmenen.

Helsinkiläisellä Bulevardin klinikalla taas miesasiakkaiden määrä on pyörinyt vuosittain noin 800:ssa ja prosenttiosuus asiakkaista pysynyt 20:ssä viimeisimpien 5–10 vuoden aikana.

– Meillä miesten yleisin operaatio on esteettinen nenäleikkaus. Tavallisia toiveita ovat kyömyn poistaminen, kärjen lyhentäminen ja kaventaminen sekä symmetrian parantaminen, kertoo Bulevardin klinikan plastiikkakirurgian erikoislääkäri Kaarlo Ståhlberg

Ståhlberg ja muut yrityksen plastiikkakirurgit tekevät miehille paljon myös luomien ja ihokasvaimien poistoja sekä arpien ja pehmytkudosvammojen korjauksia.

– Muita yleisiä ovat rasvaimut, kasvojenkohotus, silmäluomileikkaukset, rasvansiirto sekä botuliini- ja täyteainehoidot.

Esteettisiä toimenpiteitä tehdään yleensä täysikäisille.

– Yläikärajaa ei ole, jos on terve. Poikkeustapauksissa niitä voidaan tehdä alaikäisille potilaan ja huoltajien toivomuksesta, Ståhlberg selvittää.

Miehet hakeutuvat Cityklinikalle enimmäkseen rasvaimuun.

– Hormonaalista rasvaa kertyy iän myötä myös miesten vyotärölle ja kaulalle, Veltheim kertoo.

Veltheimin mukaan tavallisia miehille tehtäviä toimenpiteitä ovat myös gynekomastia eli pyöristyneen rinnan leikkaus, väsyneiden silmäpussien poisto ja hiustenlähdöstä johtuva hiustensiirto.

Veltheim arvioi, että 70–80 prosenttia Cityklinikalla miehille tehdyistä toimenpiteistä on esteettisiä ja elämänlaatua kohottavia. Noin 20–30 prosenttia leikkauksista parantaa sairauden tai vamman jälkiä tai estää rajun painonpudotuksen tuomia vaurioita.

Ståhlberg taas arvioi, että noin puolet Bulevardin klinikan leikkauksista on esteettisiä ja puolet toiminnallisia tai vammojen tai sairauksien hoitoa.

Toimenpiteiden hinnat vaihtelevat tapauskohtaisesti. Esimerkiksi alaluomien pussien poisto voi maksaa noin 3 000 euroa. Isosta kasvojenkohotuksesta voi joutua pulittamaan jopa 10 000 euroa tai enemmän.

Aiempaa useammat miehet hakeutuvat Veltheimin mukaan myös vanhenemiselta suojaaviin toimenpiteisiin, kuten botuliini- ja täyteainehoitoihin.

– On entistä hyväksyttävämpää käydä hoidoissa. Työelämä vaatii levännyttä ja itsestään huolta pitävää ilmettä. Aina eivät terve ruokavalio ja urheilu riitä, Veltheim huomauttaa.

Ihmisillä on myös aiempaa enemmän rahaa satsata itseensä.

On tilanteita, joissa plastiikkakirurgit eivät suosittele asiakkaalle leikkausta haittariskien takia.

– Esimerkiksi ikä voi olla rajoite. Leikkaus voisi iäkkyyden takia aiheuttaa terveysriskejä. Ihon kuntokin voi olla liian pehmeä ja kasvattaa riskejä, Veltheim kertoo.

– Arviolta kymmenen prosenttia asiakkaistamme on sellaisia, joiden esittämään ongelmaan ei ole kirurgista ratkaisua tai leikkauksesta saatava hyöty olisi liian epävarma riskeihin ja muihin haittoihin nähden, Ståhlberg sanoo.

Veltheimilla on yksi tiukka periaate leikkausten suhteen.

– En laittaisi naisten rintaimplantteja miehelle. Tällaisia kyselyjä tulee, mutta harvoin.

– Eri asia ovat sukupuolenkorjausleikkauspotilaat, jotka käyvät läpi rintaleikkauksen rutiininomaisesti.

Ståhlberg taas ei leikkaisi asiakasta, jolla on epärealistiset odotukset tai jonka kyky arvioida riskejä tai toimenpiteen seurauksia on rajoittunut.

Erkki (nimi muutettu), 55, teki suuren elämänmuutoksen helmikuussa: hän meni plastiikkakirurgian klinikalle alakasvojen kohotukseen.

– Halusin näyttää kymmenen vuotta nuoremmalta – yhtä energiseltä ja nuorekkaalta kuin tunnen olevani sisimmässäni, Erkki perustelee.

Pääkaupunkiseudulla asuva sinkkumies toivoi, että leikkaus auttaisi häntä niin työ- kuin siviilielämässäkin.

– Teen julkishallinnon työtä, jossa tapaan asiakkaita. Kilpailu on alalla kiristynyt, ja nuorekkuus on valttia.

Alakasvojen kohotuksen hinta oli Cityklinikalla 7 500 euroa. Lisäksi Erkin piti maksaa 500 euroa verikokeista ja siitä, että SPR:n Veripalvelu varaa hänelle hänen veriryhmänsä verta leikkauksen mahdollisia sivuvaikutuksia varten.

– Leikkaus ei ollut halpa, mutta halusin, että se tehdään suomalaisella klinikalla turvallisissa oloissa.

Erkki halusi olla valveilla koko toimenpiteen ajan, joten hänelle annettiin tuhdisti puudutusaineita ja lääkitystä. Leikkauksesta hänellä on vain hataria muistikuvia.

– Muistan vain, että joku nypläsi kauheasti.

Leikkauksessa tehtiin rasvansiirtoja.

– Minulla oli poskissa isot hamsterin pussit, joista otettiin rasva pois.

Erkin vatsasta taas siirrettiin rasvaa kasvoihin.

Plastiikkakirurgi leikkasi korvien edestä ja nosti Erkin poskilihakset ylös.

– Lihas nostettiin siihen kohtaan, jossa se on alkujaan mennyt.

Seuraavana yönä Erkki pääsi kotiin saattajan avulla. Kun hän heräsi aamulla, hänen korvansa olivat hyvin kipeät.

– Kasvoissani oli hirveä määrä tikkejä.

Erkki piti alkuun kymmenen päivän sairausloman. Sen jälkeen hän on pyrkinyt elämään tavallista arkea. Toipuminen on kestänyt kauan.

– Tunnen yhä kiristystä leikkuukohdissa ja kosketusarkuutta korvan seudulla. Pikkuhiljaa tuntemusten pitäisi hävitä.

Erkin mukaan toimenpide paransi hänen elämänlaatuaan huomattavasti.

– Iästä lähti kymmenen vuotta pois. Ennen kasvoni näyttivät väsyneiltä ja veltoilta, mutta nyt ne heijastavat todellista minääni.

Erkki kertoo myös, että itsevarmuus on parantunut leikkauksen ansiosta.

– Töissä menee nyt aiempaa paremmin, ja turhanomainen itsetarkkailu on jäänyt pois.

Erkki on kertonut leikkauksesta vain kahdelle ihmiselle.

– Isoin syy on ennakkoluuloni: ajattelen, että jotkut pitäisivät minua turhamaisena.

Ihmiset ovat hienotunteisia eivätkä kysele. Jos uteluita on tullut, Erkki on yleensä kertonut olleensa sairaudesta johtuvassa leikkauksessa.

Erkki on jo miettinyt uutta leikkausta siltä varalta, jos "hamsterin pussit" tekevät paluun.

– Haluaisin vanhentua mahdollisimman hitaasti.

Kirjoittaja: Tuomas Massinen

Haitat

Plastiikkakirurgisten leikkausten riskit ovat samanlaisia kuin kaikessa kirurgiassa. Niitä ovat bakteeritulehdus, verenvuoto, turvotukset, tuntohäiriöt, haavan paranemisongelmat ja arven liikakasvu.

Riskit toteutuvat kuitenkin harvoin silloin, kun leikkaus tehdään oikein ja potilas seuraa ohjeita. Vakavat jälkiseuraukset ovat hyvin harvinaisia.

Verenkiertoon vaikuttavat tupakointi ja nikotiini lisäävät näitä paranemiseen liittyviä riskejä huomattavasti.

Jos leikkausta seuraa verenvuoto, se hoidetaan päivystystoimenpiteenä. Näin se ei normaalisti aiheuta vauriota tai heikennä lopputulosta.

Joskus haavan paraneminen pitkittyy. Siksi potilaan tulee hoitaa haavaa ja käydä klinikalla tarkastuskäynneillä. Tarvittaessa hän ottaa antibioottikuurin.

Jos haavan paraneminen venyy, tämä voi huonontaa arven laatua. Arven voi kuitenkin usein korjata jälkikäteen pienemmällä leikkauksella.

Toipumisaika riippuu leikkauksen laajuudesta ja alueesta ja voi vaihdella puolesta tunnista 2–3 viikkoon.

Tikit poistetaan leikkausalueelta normaalisti 1–2 viikon kuluessa. Isommissa leikkauksissa haavan paranemiseen voi mennä 3–4 viikkoa.

Yleensä potilas on parantunut kuukauden kuluttua toimenpiteestä. Arpien ja kudosten asettumiseen voi kuitenkin vierähtää 6–24 kuukautta.

Lisää aiheesta

Lue lisää aiheesta

Mainos: HotLips

Mainos: Mediatalo Keskisuomalainen

Mainos: Mediatalo Keskisuomalainen

Vaalimainoksesi mukana bussimatkoilla ja aamupalapöydissä

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut