Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Helsingin Uutisten vaalikone on nyt auki – löydä oma ehdokkaasi

Pörssifirman johtaja alkoi eräoppaaksi ja nyt käsissä on jo neljäs kirja kansallispuistoista – näin hän hillitsee pelkoa karhuista

Luonnosta vieraantuminen on jatkunut jo vuosia, mutta nyt kansa haluaa takaisin luontoon.

– Luonto kiinnostaa. Moni haluaa tietoa siitä, miten metsään mennään. Meidän tehtävänä on innostaa ihmisiä ja opastaa heitä lähtemään liikkeelle oikein ja luonnon ehdoilla, Kansallispuistot tutuiksi -opaskirjojen tekijä Pepe Forsberg toteaa.

Hän kävi viime viikolla esittäytymässä loviisalaisille ja kertomassa uusimmasta kirjastaan, jonka hän on kirjoittanut Mikko Sorsan kanssa. Se kertoo Itä-Suomen kansallispuistoista ja on neliosaisen kirjasarjan viimeinen.

Luontoon palaaminen toteutui aikoinaan myös kirjailijan itsensä kohdalla. Kauppatieteilijä jätti pörssiyhtiön johtajuuden ja ryhtyi eräoppaaksi, kun 16-tuntiset työpäivät ja vuosittaiset 250 matkapäivää eivät enää innostaneet.

Forsberg sanoi oman luontoharrastuksensa alkaneen jo vuonna 1982, jolloin hän sai käsiinsä Metsähallituksen julkaiseman ohuehkon kansallispuistokirjasen. Kansallispuistoja oli tuolloin 34, kun niitä on nyt 40.

– Tekniikat ovat jalostuneet ja niiden avulla voi rikastuttaa kirjallisuuden muotoja, Forsberg toteaa tämän päivän tilanteesta.

Hän viittaa kirjojensa sisältämiin QR-koodeihin, joiden avulla pääsee katsomaan esimerkiksi videoita ja valokuvia. Videoiden ja kuvien tekijöitä ovat kirjailijan lisäksi Forsbergin perustaman Kansallispuistot tutuiksi -Facebook -ryhmän jäsenet.

– Aloin latailla omia kuvia Facebook-foorumiin ja pian oli tuhat halukasta pyrkimässä ryhmään. Puskaradion avulla ryhmä kasvoi niin, että nyt mukana on yli 60 000 luonnosta kiinnostunutta. Ryhmässä ei kenelläkään ole pahaa sanottavaa. Luonto yhdistää kaikkia, Forsberg selvittää.

Kirjoissa on uusia kansallispuistojen karttoja korkeuseroineen, koordinaattitietoja, tietoa eliölajeista, puistojen säännöistä, retkeilyvarusteista, kulkuyhteyksistä, reiteistä ja monista muista.

Mukana on myös kansallispuistoihin liittyviä tarinoita, joita Forsberg on taltioinut haastatteluin.

– Kirjaa varten on haastateltu noin 150 ihmistä.

Forsbergin mukaan Itä-Suomen kansallispuistot tarjoavat eritoten maisemallisia arvoja, mutta niissä näkee myös villiä luontoa.

– Kansallispuistoihin tutustuminen kannattaa aloittaa lyhyistä päiväretkistä ja valita kohde, missä on laavu eväiden syöntiä varten. Pikku hiljaa voi alkaa haastaa itseään pidemmillä retkillä. Yleensä nälkä kasvaa syödessä.

Eläinten kohtaaminen on Forsbergin mielestä yksi kansallispuistojen helmistä. Puistoissa viihtyvät retkeilijöiden lisäksi esimerkiksi karhut.

– Karhuista 95 prosenttia katoaa kuin ohjus ihmisen nähtyään. Haaskojaan ja pentujaan ne kuitenkin tarvittaessa puolustavat.

Sitä, että moni valokuvaa tai katselee eläimiä kojuista, Forsberg hieman vierastaa.

– Eläimet tottuvat vähän liikaa ihmisiin.

Hän on oppinut kuvaamaan eläimiä niitä suuremmin häiritsemättä.

– Jos kuvattava lähtee karkuun, olet mennyt liian lähelle.