Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Helsingin Uutisten vaalikone on nyt auki – löydä oma ehdokkaasi

Hyvää ruokaa ja hiljaiset naapurit – Helsingin hautausmailla on useita ravintoloita

”Mitä, kävit sä syömässä hautausmaalla?” Kaverin äimistely tuli suoraan sydämestä, kun kerroin lounastaneeni hautausmaalla. Se on mahdollista helsinkiläisten viimeisillä leposijoilla.

Maltilliset mainokset jäävät huomaamatta monilta Hietaniemessä. Tuntuu kuin ruokailumahdollisuus olisi pienoinen salaisuus.

Mutta sieltä se löytyy huoltorakennuksesta, kun kääntyy pääportilta vasemmalle ennen suurten valtiomiesten hautoja.

Hietaniemen ravintola palvelee vielä pari päivää niin alueen työntekijöitä kuin vierailijoita. Sitten sen lounaat loppuvat talven tullen, ja paikka on auki vain tilauksesta.

Minkälaista ruoka sitten on? Melko tavallista työpaikkaruokalan ruokaa. Viime viikolla possua ja kermakastiketta, lihamureketta, nakkipannua, kanakiusausta ja juustoleikettä – kasvisvaihtoehtoa unohtamatta.

Pyhäinpäivänä Hietaniemi kylpee taas kynttilöiden valossa. Ravintolasta avautuu maisema tähän loisteeseen. Seuraavan kerran sitä saa ihailla ikkunoista jouluaaton aattona.

Lue myös: Pyhäinpäivästä Martin päivään – Kirkkoherra Kari Kanala: "Perinne muuttanut muotoaan halloweenin myötä"

Jos Hietaniemi on arkisin yllättävän hiljainen, Malmilla käy asiakkaita tasaiseen tahtiin, ja Honkanummella voi sanoa olevan jopa ruuhkaisaa. Näistä paikoista lähiseudun asukkaat ja työmaiden haalariväki ovat löytäneet itselleen ruokapaikan. Siinä ei siis olekaan mitään kummallista, että käy syömässa hautausmaalla.

Hietaniemessä ravintolaa pitää Good ol’ boys Oy:n Juha Laine Hän sanoo ravintolan keskittyvän juuri nyt entistä enemmän muistotilaisuuksiin.

HU:n jututtamat ruumisautojen kuljettajat ovat vakioasiakkaita. Pieni gallup heidän parissaan äänestää Honkanummen parhaaksi lounaspaikaksi.

– Teemme kaikki ruoat paikan päällä. Puolivalmisteita käytämme mahdollisimman vähän. Ja kasvisvaihtoehto on totta kai valikoimassa joka päivä, Gaius Ravintoloiden ravitsemustoimenjohtaja Eija Hiltunen kertoo.

Honkanummen ja Malmin ravintoloita isännöivän Gaius-säätiön juuret juontavat Helsingin seurakuntayhtymän vanhainkoteihin.Hiltusen mukaan ravintolat eivät ole auki nyt pyhäinpäivänä, koska viime vuoden kävijämäärä oli pettymys.

Hietaniemessä asiakkaita oli sen sijaan salin täydeltä, ja kokeilu onnistui.

Torstain menyystä Malmilla ja Honkanummella löytyvät kasvispullat kookos-tomaattikastikkeessa tai sipulipihvi sekä hernekeittoa. Hietaniemessä torstaina, kauden viimeisenä lounaspäivänä, katetaan pitopöytä. Pyhäinpäivänä on tavallista laajempi kahvilakattaus ja nälkäisille myös tanakkaa lämmintä ruokaa.