Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Helsingin Uutisten vaalikone on nyt auki – löydä oma ehdokkaasi

Päivi Räsäsestä tehtiin toinenkin rikosilmoitus – linkittyy yhteen kohutwiitin kanssa

Kansanedustaja Päivi Räsästä (kd.) kuulustellaan tulevana perjantaina Pasilan Poliisitalolla epäiltynä rikoksesta kiihottamisesta kansanryhmää vastaan.

Rikostutkinta käynnistettiin Räsäsen kesäkuussa sosiaalisessa mediassa julkaiseman kannanoton vuoksi. Räsänen ei hyväksynyt sitä, että kirkko ilmoittautui Helsingin Pride-tapahtuman kumppaniksi.

– En edelleenkään usko, että tämä johtaisi syytteisiin. Ymmärrän, että kansalaiset voivat tehdä rikosilmoituksia, mutta se, että poliisi on ottanut twiittini näin vakavasti, on jo vähän ennakkotapaus, Räsäsen sanoo Aamuposti-lehdelle.

Räsänen sai lisäksi vastikään tietoonsa, että myös hänen 15 vuotta sitten tekemästään, twiitin kanssa samansisältöisestä pamfletista oli nyt elokuussa tehty rikosilmoitus. Siitä poliisi ei käynnistänyt edes esitutkintaa.

– Vaikea nähdä, miksi nyt tulkittaisiin lakia toisin, kansanedustaja sanoo Aamupostille.

Räsänen julkaisi aiheesta tiedotteen maanantaina, koska halusi tapauksensa johtavan keskusteluun sananvapaudesta.

– En näe, että twiittini oli mitään kansanryhmään vastaan koskevaa kiihotusta. Twiitin kärki oli suunnattu kirkolle.

Twiitti sisälsi sitaatin Raamatun Uudesta testamentista, Roomalaiskirjeen luvusta 1, jakeet 24-27. Tiedotteessaan Räsänen toteaa, että Kirkkojärjestyksen mukaan ”kaikkea oppia kirkossa on tutkittava ja arvioitava Jumalan pyhän sanan mukaan”.

Pride-tapahtumassa juhlistetaan Räsäsen mukaan sellaisia tekoja, joista Raamattu käyttää sanoja synti ja häpeä.

– Tämän pohjalta kysyin: Miten kirkon oppiperusta, Raamattu, sopii yhteen aatteen kanssa, jossa häpeä ja synti nostetaan ylpeyden aiheeksi?

Ymmärrätkö twiitin herättämän mielipahan siitä, että siinä nähdään homous syntinä ja häpeänä?

– Kyllä. Kun itse luen Raamattua, siellä on monta kohtaa, jotka loukkaavat myös minua. Raamattu paljastaa ihmisen syntisyyden. Juuri sen takia syntien sovitusta tarvitaankin. Se on kristillisen ihmiskäsityksen ydintä.

Sananvapauden rajoittamisen perusteeksi ei hänestä kuitenkaan riitä, että mielipide loukkaa toista.

– Silloin pitää pystyä käymään keskustelua. Kyse tässä on minun syvästä vakaumuksestani. Jos joku on eri mieltä, saa sitä arvostella. Se on demokratian ja moniarvioisen yhteiskunnan sekä uskonnon vapauden perusta.

Hän tietää, että moni kristitty kokee nykyisin joutuvansa elämään itse kaapissa siitä pelosta, että joutuvat kristillisyytensä vuoksi leimatuiksi kielteisellä tavalla.

Kiihottamisesta kansanryhmää vastaan voi seurata sakkoja tai jopa 2 vuotta vankeutta.

Tämän uutisen julkaisi ensin Aamuposti.