Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

USU: Kuusen käyttö metsäviljelyssä lisääntyy, vaikka se on herkkä ilmastonmuutoksen aiheuttamille tuhoille

Kuusi valtaa alaa metsistä varsinkin Suomen etelä- ja keskiosissa, ja tähän liittyy metsätaloudessa riskejä ilmaston lämmetessä, kertoo Uutissuomalainen Kuusi on kotimaisista puulajeista herkin kuivuudelle sekä tuuli- ja hyönteistuhoille.

– Toistaiseksi meidän kuusikkomme voivat yleensä hyvin, mutta metsien kuusettuminen eteläisessä Suomessa voi pitkässä juoksussa olla riskaabelia. Eikä ole metsien kuvan ja monipuolisuuden kannalta hyvä juttu, että on yhtä ja samaa puulajia yli puolet Suomea, Luonnonvarakeskuksen tutkimusprofessori Jari Hynynen kertoo USU:lle.

Ilmastonmuutoksen ennustetaan tuovan Suomeen lisää kuivia jaksoja, myrskyjä ja otollisempia elinolosuhteita hyönteisille. Kuusta istutettiin viime vuonna Kanta-Hämeessä, Pirkanmaalla ja Pohjois-Savossa jopa noin 80 prosentille metsänviljelyalasta.

Myös Etelä-Savossa, Kymenlaaksossa ja Uudellamaalla kuusen osuus oli yli 70 prosenttia. Valtakunnallisesti kuusen osuus metsänviljelyalasta oli viime vuonna hieman yli puolet, kun se parikymmentä vuotta sitten oli noin kolmasosa.

Kuusen suosioon ovat vaikuttaneet sen kysyntä ja hinta, nopeakasvuisuus sekä se, että männyn ja koivun viljelyä vältellään hirvituhojen pelossa.