Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Nyt se on varmaa: HSL halpuuttaa pitkien matkojen lippujen hintoja

HSL:n hallitus päätti tänään alentaa pisimpien matkojen lippujen hintoja ensi vuoden alusta lukien. Hinnanalennus koskee ABC-, BCD-, CD- ja ABCD-lippuja sekä kerta- että kausilippujen osalta. AB-, BC- ja D-lippujen hinnat eivät muutu.

– Tämä on ensimmäinen kerta HSL:n kymmenvuotisen historian aikana, kun lippujen hintoihin tulee näin merkittäviä alennuksia. Hinnan alennukset kohdistetaan pisimpien matkojen hintoihin, koska niillä siirtyminen autoilusta joukkoliikenteeseen vaikuttaa suotuisimmin liikenteen päästöihin, toimitusjohtaja Suvi Rihtniemi toteaa.

HSL:n hallituksen varapuheenjohtaja Sirpa Hertell kertoo Etelä-Suomen Medialle, että kokouksessa päätettiin lisäksi vihreiden esittämänä, että HSL:n hallitus teettää selvityksen eri alennustyyppien vaikutuksesta opiskelijoiden ja seniorien liikkumiseen ja lipputulokertymään.

Lisäksi selvitetään eri vyöhykkeiden lipunhintamuutosten vaikutukset ilmastonmuutoksen torjuntaan. Näiden pohjalta valmistellaan tuleva hintaehdotukset.

– HSL:n alennusjärjestelmien tulisi olla yhtenäisiä ja oikeudenmukaisia kaikille matkustajille. Ehdotin kokouksessa, että seniorilippujen ja opiskelijalippujen alennukset olisivat yhtenäiset, nyt yli 70-vuotiaat seniorit saavat kello 9–14 välisistä matkoista vain kertalipusta 50 prosentin alennuksen, Hertell kertoo.

Opiskelijat saavat vain kausilipusta 45 prosentin alennuksen, mutta eivät kertalipuista.

Hinnan alennuksista hyötyvät erityisesti C-ja D-vyöhykkeillä asuvat mutta myös monet A- ja B-vyöhykkeen asukkaat. Esimerkiksi helsinkiläiset ostavat 27 prosenttia ABC-lipuista ja kolmanneksi eniten ABCD-lippuja keravalaisten ja kirkkonummelaisten jälkeen.

Joukkoliikenteen palvelutaso C- ja D-vyöhykkeellä on heikompi kuin lähempänä Helsingin keskustaa. Vuoden vaihteen jälkeen tämä näkyy nykyistä paremmin myös lippujen hinnoissa. A- ja B-vyöhykkeellä joukkoliikenteen palvelutarjonta erinomainen. Lisäksi AB- ja BC-lippujen matkustusalue on erittäin laaja, ja 80 minuutin vaihtoajan ansiosta AB- ja BC-kertalipulla ehtii monissa tilanteissa tehdä meno-ja paluumatkan samalla lipulla.

HSL:n hallitus myös päätti esittää, että tarkastusmaksu nostetaan 100 euroon. Se on edelleen kohtuullinen hinta verrattuna muiden pohjoismaiden pääkaupunkiseuduilla voimassa oleviin maksuihin, jotka vaihtelevat 100 eurosta 155 euroon. Liputta matkustamisen vuoksi HSL:ltä jää saamatta 8–10 miljoonaa euroa lipputuloja vuodessa. Tarkastusmaksu on ollut saman suuruinen eli 80 euroa vuodesta 2007 alkaen.