Toyotan konepellin alta paljastui yllättävä läjä – heräsi vilkas Facebook-keskustelu, jota professori nyt oikoo

Tämmöinen läjä odotti vantaalaista perheenisää, kun hän avasi aktiivisessa käytössä olevan autonsa konepellin. Jukka Pasanen

Crista Lassfolk-Feodoroff

Vantaan Viertolassa asuva perheenisä Sang Markoff yllättyi hiljattain avatessaan autonsa konepellin. Toyotan alta paljastui iso kasa silputtuja ruusunmarjoja.

Naapurustossa arvellaan asialla olleen rotan, joka on hakeutunut konepellin alle lämpimään ja alkanut rakentaa sinne pesää.

Rottien hillitsemiseksi taloyhtiössä keskustellaan nyt ruusunmarjapensaiden poistamisesta ja parkkipaikan myrkyttämisestä.

Varotoimet katsotaan tarpeellisiksi, koska vakuutusyhtiöt korvaavat harvoin tuhoeläinten, kuten rottien ja hiirien aiheuttamia vahinkoja.

Facebookin Vantaan puskaradio -ryhmässä muutamat muutkin kaupunkilaiset kertovat kokeneensa vastaavaa, ja joku mainitsi löytäneensä autonsa alta kanejakin. Autot ovat olleet aktiivisessa käytössä.

Jyrsijöitä yli viisikymmentä vuotta tutkinut emeritus professori Heikki Henttonen kertoo autotuholaisista esimerkkitapauksen Sveitsistä. Siellä huomattiin taannoin suomalaisen näädän sukulaisen, paikallisen kivinäädän viehättyneen autonjohtoihin.

Kivinäädät söivät johtoja ongelmaksi asti ja tuhoille kertyi huomattavia hintalappuja.

– Autonjohtojen muovikuorissa käytetään jotain sellaista kemikaalia, joka maistui kivinäädille erityisen hyvin, professori kertoo.

Vantaan tapauksesta kuullessaan Henttonen peräänkuuluttaa kuvia väitetyistä rotista. Koska kuvia ei ole, hän neuvoo asukkaita seuraamaan eläinten jalanjälkiä lumessa.

Professorin valistunut arvaus on, että kyseessä ei ole rotta, vaan metsähiiri.

– Kannustan asukkaita laittamaan autojensa konepeltien alle hiirenloukut, joissa on jotain voimakkaasti tuoksuvaa juustoa, Henttonen sanoo.

– Kuulisin sitten oikein mielelläni, mikä eläin sinne jää loukkuun.

Myös kuva kiinni jääneestä eläimestä olisi professorille mieluinen yllätys.

Hän kertoo todistaneensa monet kerrat, kuinka helposti kaupunkilaisilta menevät rotat ja hiiret sekaisin. Henttonen epäilee syyn olevan siinä, että rotista puhutaan julkisuudessa huomattavasti metsähiiriä useammin.

Sekaannusten korjaamiseksi hän auttaa lajitunnistamisessa.

– Metsähiiri on isokorvainen, kellanruskea nappisilmä, jolla on aikuisena vaalea maha ja painoa noin 30–40 grammaa. Rotta painaa jopa kymmenkertaisesti enemmän, Henttonen sanoo.

Hän muistuttaa rottien viihtyvän pääasiassa viemäriverkoissa, kun taas määrällisesti vähintään yhtä runsaslukuinen metsähiiri viihtyy maan päällä ja on ketterä kiipeilijä.

Auton konepellin alle kiipeäminen ei olisi professorin mukaan metsähiireltä temppu eikä mikään, kun taas rotalta se vaatisi jo eri tason määrätietoisuutta.

Henttonen arvelee jyrsijöiden hakeutuvan auton konepellin alle lämmittelyn sijaan lähinnä siksi, että se on suojaisa paikka. Toisaalta hän ei sulje pois lämmittelyn mahdollisuuttakaan.

– Helsingin rautatieasemalla oli joskus niin, että kanit hakeutuivat veturin kylkeen paikkaan, josta puhalsi lämmintä ilmaa. Ne aivan selvästi tykkäsivät lämmitellä siinä.

Metsähiiri on nimestään huolimatta kaupungeissa hyvin yleinen asukas, siitäkin professorilla on kiinnostava esimerkki Helsingin keskustasta.

– Ystäväni asui Töölössä kerrostalon 4. kerroksessa ja ruokki yhden talven ajan metsähiiriä ikkunalaudallaan, Henttonen kertoo.

– Hän laittoi ikkunansa taakse päivittäin pähkinöitä tarjolle ja seurasi sitten sisältä, kun metsähiiret kävivät herkuttelemassa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Pursuileva jäteastia pakotti lapsiperheen pitämään roskia kotona – "Olemme sitten odottaneet pari päivää"
 2. ”Ei tule holtitonta juottolaa” – Senaatintorin jättiterassia suunnitellaan nyt kiivaasti, tavoitteena saada pian auki
 3. Pikaruokaketju avaa 60 hengen terassin huikealle paikalle Helsinkiin– "Tuohon kun saisi ravintolan"
 4. Kaupunki antoi tiukan vaatimuksen pyöräilijöille Helsingissä – "Joko ajaminen loppuu tai..."
 5. Länsimetron asemien valaistus saanut kansaivälistä huomiota – voitti pohjoismaisen kilpailun
 6. T24: Viron terveysvirasto: Työmatkaliikenteen avaaminen on tuonut koronatartuntoja Suomesta Viroon
 7. Hurjaa kasvua työttömissä työnhakijoissa Uudellamaalla – lomautettujen määrä nousi 3 400 prosenttia
 8. Ostitko jonkun näistä autonnostimista? Paljastuivat Tukesin testissä hengenvaaralliseksi
 9. Kotimaisten suojainten tuotanto on alkanut suunnitellusti – Ministeri: "Tilannetta, jossa kotimainen tuotanto joudutaan käynnistämään täysin tyhjästä, ei saa enää päästää syntymään"
 10. Hyvinvointiala: Yksityisissä sote-yrityksissä työskentelevien pääsy koronatestiin vaihtelee alueittain – Viidessä sairaanhoitopiirissä testataan jopa alle joka kolmas tarvitsija
 11. Luulitko suosivasi suomalaista kalaa? Tuoreen kyselyn mukaan suomalaiset eivät tiedä, miten pieni osa syömästämme kalasta on kotimaista
 12. Suomessa kuollaan eri huumeisiin kuin naapurimaissa – oksikodonin nousu yliannostuksissa yllätti asiantuntijat
 13. Uudet mallinnukset: Yskäisy levittää koronaa neljän metrin päähän ja ihmisjoukossa puhekin riittää– Työpaikalla koronatartunta voi levitä jopa minuuteissa
 14. Mari Skool: Sivarit komennetaan koronarintamalle
 15. Kolumni: Liikunnan puolitettu ilo

Näytä lisää

Luetuimmat

 1. Pikaruokaketju avaa 60 hengen terassin huikealle paikalle Helsinkiin– "Tuohon kun saisi ravintolan"
 2. Tunnistatko tätä miestä? – "espanjalainen asunnonomistaja" huijannut ainakin neljää vuokra-asunnon etsijää Helsingissä ja kysellyt asuntoja myös Turusta ja Tampereelta
 3. Kaupunki antoi tiukan vaatimuksen pyöräilijöille Helsingissä – "Joko ajaminen loppuu tai..."
 4. THL:ltä uusi karttasovellus: Täällä ihmisillä on koronaoireita – Suuret kaupungit ja kaksi sairaanhoitopiiriä erottuvat joukosta
 5. T24: Koronarajoitusten höllentäminen ei auttanut – Moni kesätapahtuma on jouduttu perumaan Virossa
 6. T24: Viro on automaattien luvattu maa – Automaatista voi Tallinnassa ostaa kukkia ja apteekkituotteita
 7. Yllätyskaupat! Stadin Panimo pelasti konkurssioluet – osti arvostetun pienpanimon
 8. T24: Tallinnan hotellit ja ravintolat odottavat malttamattomina suomalaismatkailijoita – Tärkeä kesäsesonki lyhenee päivä päivältä
 9. Etätyöt toivat iljettävän vaaran putkistoihin – muista 2 minuutin sääntö, kun valutat vettä
 10. T24: Virossa höllennetään taas koronarajoituksia – Muutokset tulevat voimaan kesäkuussa
 11. THL avasi karttasovelluksen – Näyttää varmistuneet koronavirustartunnat kartalla, kertoo myös kuntakohtaiset tiedot, sairastuneiden iän ja sukupuolen
 12. Helsinkiläisen Saara Arvan katoamista tutkitaan henkirikoksena, mutta ruumista ei ole löytynyt ja poliisi joutui vapauttamaan epäillyn
 13. Esimies on nyt esihenkilö – Helsinki aikoo neutralisoida kaikki mies-päätteiset ammattinimikkeet, joita on 45
 14. Pursuileva jäteastia pakotti lapsiperheen pitämään roskia kotona – "Olemme sitten odottaneet pari päivää"
 15. ”Ei tule holtitonta juottolaa” – Senaatintorin jättiterassia suunnitellaan nyt kiivaasti, tavoitteena saada pian auki

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.