Eläinsuojeluyhdistys jakaa potkuja ja uhkailee poliisilla – koiratalo suljettiin vuorokauden varoitusajalla

Helsingin eläinsuojeluyhdistyksessä (Hesy) kuohuu taas. Yhdistys on irtisanonut neljä eläintenhoitajaa, mutta samaan aikaan se etsii uusia eläintenhoitajia työpaikkailmoituksella.

Lisäksi koiratalolla auttamassa käyneitä vapaaehtoisia on usutettu pois paikan lähettyviltä poliisilla uhkaamalla.

Hesy on suurten muutosten kourissa, sillä se on investoinut remontteineen 2,3 miljoonaa euroa uuteen eläinsuojelukeskukseen.

Yhdistys osti viime joulukuussa Pitäjänmäestä rakennuksen, johon se keskittää toimintansa. Hesy-keskuksen avajaisia vietetään marraskuussa.

Yhdistyksellä on investointiin hyvin varaa, sillä sen taseessa oli omaisuutta viime vuoden lopussa yli kuusi miljoonaa euroa. Rahaa eläintensuojeluun virtaa testamenttilahjoituksina.

Koiria vuosia ulkoiluttaneet kaksi vapaaehtoista huomasivat elokuussa, ettei heitä enää kaivattu koiratalolla.

– Hesyn hallitus päätti yhtäkkiä vuorokauden varoitusajalla siirtää yhdistyksen huostassa olevat koirat pois vuokraamistaan tiloista. Koirien siirtoa perusteltiin kustannussäästöillä, Aija Arrama, toinen vapaaehtoisista kertoo.

Hesy oli päättänyt siirtää koirat väliaikaisesti muualle ja hankki niiden hoidon ostopalveluna.

Arrama kiirehti tarjoamaan yhdistykselle väliajan vuokran kattavaa lahjoitusta, koska kovia kokeneille koirille muutto väliaikaistiloihin olisi hänestä liian stressaavaa. Hän tarjosi tukeaan ensin sähköpostilla, sitten puhelimitse.

– Kun vastausta ei saatu tai se oli välttelevä, menimme tarjoamaan sitä henkilökohtaisesti.

– Vastaanotto oli tyly. Meitä käskettiin poistumaan tai paikalle kutsuttaisiin poliisit.

Hoitajien irtisanominen yt-neuvotteluiden tuloksena liittyi Hesyn toiminnanjohtajan Pirjo Onzan mukaan siihen, että yhdistys on ammattitaitoisen hoidon varmistamiseksi päättänyt vaatia eläinten kanssa työskenteleviltä eläintenhoitajan tai klinikkaeläinhoitajan tutkinnon.

Yhdistyksen tiedotteen mukaan irtisanottavilla on mahdollisuus pätevöityä puolen vuoden takaisinottovelvollisuuden aikana, jolloin työsuhteen jatkoa voidaan tarkastella uudelleen.

– Tällä hetkellä rekrytoidaan uusia määräaikaisia tuntityöntekijöitä paikkaamaan sairauspoissaoloja, vuosilomia ja irtisanoutumisia, Onza kertoo.

Koirien edelliset tilat olivat toiminnanjohtajan mukaan kalliit. Koirien hoidon hinta ostopalveluna sen sijaan oli maltillinen.

Koirien siirtämisestä syntyi sanaharkkaa vapaaehtoisten kanssa.

– Tilanne on ollut sellainen, jossa vapaaehtoiset ovat asettuneet työntekijöiden eteen, kun koiria on siirretty, eli he häiritsivät. Vapaaehtoiset eivät useasta pyynnöstä huolimatta olleet poistuneet, Onza kertoo.

Arraman mukaan tämä ei pidä paikkaansa, sillä hän ja toinen vapaaehtoinen eivät olleet enää paikalla, kun koirat siirrettiin.

– Emme edes nähneet koiria, hän sanoo.

Uuden eläintalon avajaiset marraskuussa

Helsingin eläinsuojeluyhdistyksen (Hesy) uusi eläintalo on tarkoitus avata Pitäjänmäessä marraskuun lopussa.

Uusiin tiloihin mahtuu lähes tuplasti eläimiä entiseen verrattuna: 200 kissaa, 17 koiraa, 10 kania sekä muita eläimiä.

Lisää aiheesta

Lue lisää aiheesta

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut