Marimekon entinen toimitusjohtaja ehdottaa Kasarmitorille uutta nimeä ja käyttöä – "Mieluummin hiilinielupuisto kuin hyödyntämätön kivitori"

Kasarmitorilla on vuonna 2017 valmistunut talvisodan muistomerkki. Marit Henriksson/ Wikimedia Commons

Sanna Jompero

Marimekon entinen toimitusjohtaja Mika Ihamuotila ehdottaa Twitterissä Kasarmitorin nimen vaihtamista.

Ihamuotilan mukaan osuvampi nimi torille olisi Talvisodan puisto, Winter war park.

– Ehdotan, että persoonaton Kasarmitori istutettaisiin metsäiseksi puistoksi ja nimettäisiin patsaansa mukaan Talvisodan puistoksi. Alue heräisi turisteille ja kaupunkilaisille. Kivijalkakaupat ja Pääesikunta syttyvät, Ihamuotila kirjoittaa.

Twitter-keskusteluun on liitetty myös apulaispormestari Anni Sinnemäen (vihr.) ja Helsingin pormestari Jan Vapaavuoren (kok.). Twiitti on kirvoittanut useita satoja sydäntykkäyksiä sekä yli 20 kommenttia.

Kommenteissa ajatus saa kannatusta. Mukana on osin sarkastisiakin mielipiteitä.

– Loistava ehdotus! Myös Lasipalatsin aukiolle sopisi Amos Rexiä täydentämään koivumetsä, vastaa yksi kommentoija.

– Erinomainen ajatus. Monimerkityksinen ja symbolisesti hyvin suomalainen ajatus! vastaa toinen.

– Varovasti niiden nimien kanssa ennen kuin tämäkin aukio nimetään Manhattanin aukioksi tai muuksi yhtä trendikkääksi, #malloftripla, toppuuttelee kolmas.

Euroopan investointipankin varapääjohtajana toimiva Alexander Stubb (kok.) on myös ottanut kantaa somessa keskusteluun ja suunnitellut samalla Kauppatorille uuden ilmeen tekstiilejä myöten.

– Samalla Kauppatorin teltat sinivalkoisiin (Marimekko?)kuosiin ja koko satama-alue täyteen kahviloita ja ravintoloita. Täältä Espoon-Luxembourgin katsomosta on kiva huudella. Come on Janne ja Anni, hommiin, Stubb sanailee.

Myös Facebookiin ajatuksen postannut Ihamuotila suostuisi lahjoittamaan aukiolle ehdottamansa puut.

– Samalla se olisi viesti ilmastotietoisille nuorille: Mieluummin hiilinielupuisto kuin hyödyntämätön kivitori. Lahjoitan henkilökohtaisesti koko istutustyön. Jatkoa Hernesaaren ”Löylylle”, Ihamuotila kirjoittaa.

Keskellä Kaartinkaupungissa sijaitsevaa Kasarmitoria on kuvanveistäjä Pekka Kauhasen suunnittelema talvisodan kansallinen muistomerkki. Valon tuoja -niminen teräspatsas valmistui vuonna 2017.

Teos kuvaa pallon päällä seisovaa sotilasta. Pallon sisällä on yhteensä 105 valokuvaa, jotka edustavat yhtä monta päivää kestänyttä sotaa. Myös sotilasta esittämä hahmo on täynnä reikiä. Taiteilijan mukaan reiät esittävät sekä vahvuutta että voimattomuutta.

Torin alle valmistui pysäköintilaitos vuonna 2005. Lumitalvina aukiota on käytetty myös väliaikaiseen talvipysäköintiin.

Kasarmitori sisältyi jo Johan Albrecht Ehrenströmin vuonna 1812 laatimaan Helsingin asemakaavaan.

Aiheeseen liittyvää

  1. Maailman rauhaa ja Miina Äkkijyrkän lehmiä uhkaa ajolähtö – Helsinki pohtii Moskovalta saadun 6,5-metrisen järkäleen paikkaa 7.9.2019 11:10
  2. "Varautukaa turvatarkastukseen" – Talvisodan muistomerkki paljastetaan 29.11.2017 7:15
  3. Kauppatorille tuodaan puisia saaria oleskeluun – legendaariset Kukkatori ja Toritanssit palaavat 22.5.2019 8:05
  4. Silminnäkijät kertovat pelon hetkistä Kasarmitorin jättioperaation aikana – "Työntekijä lohdutti, että kuolema on vaan osa elämää" 3.8.2018 8:58
  5. Anni, 28, eristettiin kauppaan Kasarmitorin poliisioperaation alkaessa – "Heillä oli pommikamat ja rynkyt messissä" 2.8.2018 20:08
  6. Kasarmitorin kulmalle seitsenkerroksinen uudisrakennus – valmistuu ensi vuonna 25.8.2016 10:42

Kommentoi

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut