HSL-seniorilipun saa 50 prosentin alennuksella, mutta vain kello 10–14 – rajoitukset ärsyttävät eläkeläisiä

Kirjoittajan mielestä juniin tulisi saada lisää paikkoja pyörätuoleille, pyörille, vaunuille ja rattaille. Arkisto/Armi Suojanen

Tero Vähämäki

Helsingin seudun liikenne HSL tarjoaa eläkeläisille puoleen hintaan myytävää eläkeläislippua.

Lipussa on kuitenkin rajoitteita, jotka herättävät arvostelua.

Eläkeläislipun voi ostaa ainoastaan kello 9–14 välisenä aikana. Lisäksi ostajan on oltava yli 70-vuotias.

HSL:n asiakkuuden ja myynnin osastopäällikkö Mari Flink kertoo, että aikarajalliselle alennuslipulle on selvä syy. Aikarajasta luopuminen tarkoittaisi sitä, että alennusten vaatimat kustannuksen tuplaantuisivat.

– Jos lippu olisi aikarajaton, meidän arviomme mukaan lisätuentarve olisi noin viisi miljoonaa euroa. Tällä hetkellä päiväalennuslippuun menee noin 2,5 miljoonaa euroa, Flink sanoo Keski-Uusimaa-lehdelle.

Flink ottaa esimerkiksi opiskelijalippujen ikärajojen vapauttamisen.

Aiemmin opiskelijalipuissa oli 30 vuoden ikäraja, mutta alennusta ovat voineet hakea keväästä asti kaikenikäiset opiskelijat.

– Kun ikäraja otettiin pois, tuen tarve nousi noin 28 miljoonaan euroon, Flink kertoo K-U:lle.

Jos eläkeläislipun aikarajoituksesta luovuttaisiin, puuttuvat 2,5 miljoonaa euroa jouduttaisiin Flinkin mukaan hakemaan muualta, esimerkiksi muiden lippujen hintoja nostamalla tai kuntaosuuksien hintaa korottamalla.

Flink kuitenkin kertoo, ettei HSL:llä ole aikomusta muuttaa eläkeläislippujen käytäntöä ainakaan lähiaikoina.

Pääkaupunkiseudun vanhusneuvostot vaativat tuoreessa kannanotossaan alennuslippujen aikarajojen poistamista.

Yksi perusteista on ympäristöystävällisyys, sillä laajennettu HSL:n lippualennus auttaisi vanhusneuvostojen laskelmien mukaan torjumaan ilmastonmuutosta, koska se vähentäisi yksityisautoilua.

Flinkin mukaan eläkeläisiä pitäisi houkutella käyttämään enemmän kausilippuja.

– He käyttävät vähiten kausilippuja. Meidän pitäisi miettiä, miten saisimme eläkeläiset mukaan kestäviin liikkumistapoihin, kuten kävelemään, pyöräilemään ja käyttämään joukkoliikennettä. Se olisi juuri sitä kaivattua ympäristöystävällisyyttä.

Eläkeläislipun ostaminen

70 vuotta täyttäneet HSL-alueella vakituisesti asuvat saavat lipun alennettuun hintaan kello 9–14 alkaville matkoille. Alennusta saa henkilökohtaisella HSL-kortilla ostettavista arvo- ja lisävyöhykelipuista sekä HSL-sovelluksella (versio 2.2.1 tai uudempi).

70 vuotta täyttäneiden pitää käydä palvelupisteessä päivittämässä HSL-kortilleen alennukseen oikeuttava asiakasryhmä ennen ensimmäistä matkaa. Kortin päivittäminen on maksutonta.

Sovelluksessa alennuksen saadakseen käyttäjän on tunnistauduttava vahvasti Suomi.fi-palvelussa esimerkiksi pankkitunnuksilla.

HSL-kortin asiakasryhmän voi päivittää missä tahansa palvelupisteessä: HSL:n Rautatientorin, Itäkeskuksen ja Pasilan palvelupisteissä, Espoon, Vantaan ja Keravan asiointipisteissä sekä Kauniaisten, Tuusulan, Sipoon ja Siuntion palvelupisteissä.

Lähde: HSL

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut