Pienten asuntojen buumi on vain kiihtynyt – Asiantuntija: "Kukaan ei voinut kuvitella, että kaupunkien kasvu tapahtuisi näin pienillä asunnoilla"

Saton investointipäällikkö Miikka Karjaluoto esitteli Helsingin Käpylään tehtyä miniyksiön mallia muutama vuosi sitten. Päivi Tuovinen/Arkisto

Jukka Hämäläinen

Pienten asuntojen rakentaminen ampaisi nousuun 2010-luvulla. Ilmiö tuli niin vauhdilla, ettei yhteiskunta ehtinyt varautua siihen.

Pienten asuntojen lisääntyminen ei ole kuitenkaan johtanut merkittäviin kielteisiin seurauksiin asuinalueiden eriytymisen tai viihtyvyyden kannalta – ainakaan vielä.

Pikkuasuntojen buumi kiihtyi etenkin vuosina 2016–2018, toteaa pienten asuntojen osuutta asuntotuotannossa kaupunkien pyynnöstä selvittänyt Pellervon taloustutkimus (PTT).

Kun vuosikymmenen alkupuolella Helsingissä, Espoossa, Vantaalla, Turussa, Tampereella ja Oulussa rakennettiin yksiöitä yhteensä keskimäärin 3 100 vuosittain, niin vuonna 2017 määrä oli 5 100 ja viime vuonna jo 6 900 kappaletta.

– Pienistä asunnoista on puhuttu pääkaupunkiseudun ilmiönä, vaikka niiden osuus on noussut eritoten muissa suurissa kaupungeissa, PTT:n tutkimusjohtaja Olli-Pekka Ruuskanen toteaa.

Tutkijat veikkaavat, että pienten asuntojen yleistyminen edistää nuorten aikuisten ja pienituloisten keskittymistä tietyille alueille.

Yksiöiden suuri osuus asuntokannasta onkin jo vääristänyt ikäjakaumaa joillakin alueilla. Pienet asunnot ovat usein myös vuokra-asuntoja.

– Kolmannes yksinasuvista elää köyhyysrajan alapuolella. Jakautuuko kaupunki hyväosaisiin omistusasujiin ja pienituloisiin vuokralla asujiin, Tampereen seudun suunnittelupäällikkö Kaisu Kuusela kysyy.

Koska pienissä asunnoissa asutaan keskimäärin muutama vuosi, asukkaiden vaihtuvuus voi johtaa heikkoon yhteisöllisyyteen.

– Se taas voi näkyä kiinteistöistä huolehtimisessa ja tarkoittaa suurempia ylläpitokustannuksia, Kaupunkitutkimus Oy:n tutkija Seppo Laakso pohtii.

Kansainvälisesti hyväksyttyä pienen asunnon määritelmää ei ole.

– Meillä ahdasta asumista on määritelty niin, että asukasta kohti pitäisi olla vähintään yksi huone. Me otimme käyttöön 25 neliön rajan, Ruuskanen kertoo.

Pääkaupunkiseudulla yksiöiden koot ovat vaihdelleet vuosittain, mutta suunta on ollut laskeva. Myös kaksioiden koko on laskenut, mutta ei yhtä voimakkaasti. Oulussa, Turussa ja Tampereella yksiöiden koon lasku on ollut voimakasta.

Kaksioiden koko laski Turussa tällä vuosikymmenellä yli viisi neliötä.

– Kukaan ei voinut kuvitella, että kaupunkien kasvu tapahtuisi näin pienillä asunnoilla. Törmäsimme 56 neliön saunallisiin kolmioihin, joista on vaikea kuvitella, että niissä asuisi kolme henkeä, Kuusela hämmästelee.

Liekö siis sattumaa että samaan aikaan on ruvettu puhumaan kaupungista yhteisenä olohuoneena?

–  Asunnoissa vietetään nykyisin vähemmän aikaa, Kuusela toteaa.

Tiivistä tai ahdasta asumista ovat lisänneet niin asuntokuntien pienentyminen, asumiskustannusten nousu kuin tarjolla oleva asuntokantakin.

Ruuskasen mukaan koko asuntomarkkina on muuttunut sijoittajavetoiseksi.

– Asumisesta on tullut sijoituskohde. Finansoitumisen kaikki vaikutukset eivät ole vielä tiedossa, Ruuskanen sanoo.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Pursuileva jäteastia pakotti lapsiperheen pitämään roskia kotona – "Olemme sitten odottaneet pari päivää"
 2. ”Ei tule holtitonta juottolaa” – Senaatintorin jättiterassia suunnitellaan nyt kiivaasti, tavoitteena saada pian auki
 3. Pikaruokaketju avaa 60 hengen terassin huikealle paikalle Helsinkiin– "Tuohon kun saisi ravintolan"
 4. Kaupunki antoi tiukan vaatimuksen pyöräilijöille Helsingissä – "Joko ajaminen loppuu tai..."
 5. Länsimetron asemien valaistus saanut kansaivälistä huomiota – voitti pohjoismaisen kilpailun
 6. Hurjaa kasvua työttömissä työnhakijoissa Uudellamaalla – lomautettujen määrä nousi 3 400 prosenttia
 7. Ostitko jonkun näistä autonnostimista? Paljastuivat Tukesin testissä hengenvaaralliseksi
 8. Kotimaisten suojainten tuotanto on alkanut suunnitellusti – Ministeri: "Tilannetta, jossa kotimainen tuotanto joudutaan käynnistämään täysin tyhjästä, ei saa enää päästää syntymään"
 9. Hyvinvointiala: Yksityisissä sote-yrityksissä työskentelevien pääsy koronatestiin vaihtelee alueittain – Viidessä sairaanhoitopiirissä testataan jopa alle joka kolmas tarvitsija
 10. Luulitko suosivasi suomalaista kalaa? Tuoreen kyselyn mukaan suomalaiset eivät tiedä, miten pieni osa syömästämme kalasta on kotimaista
 11. Suomessa kuollaan eri huumeisiin kuin naapurimaissa – oksikodonin nousu yliannostuksissa yllätti asiantuntijat
 12. Uudet mallinnukset: Yskäisy levittää koronaa neljän metrin päähän ja ihmisjoukossa puhekin riittää– Työpaikalla koronatartunta voi levitä jopa minuuteissa
 13. Mari Skool: Sivarit komennetaan koronarintamalle
 14. Kolumni: Liikunnan puolitettu ilo
 15. Päätoimittaja Kannala: Rahoitetaanko HSL:n kriisiä ruuhkamaksuilla?

Näytä lisää

Luetuimmat

 1. Pikaruokaketju avaa 60 hengen terassin huikealle paikalle Helsinkiin– "Tuohon kun saisi ravintolan"
 2. Tunnistatko tätä miestä? – "espanjalainen asunnonomistaja" huijannut ainakin neljää vuokra-asunnon etsijää Helsingissä ja kysellyt asuntoja myös Turusta ja Tampereelta
 3. Kaupunki antoi tiukan vaatimuksen pyöräilijöille Helsingissä – "Joko ajaminen loppuu tai..."
 4. THL:ltä uusi karttasovellus: Täällä ihmisillä on koronaoireita – Suuret kaupungit ja kaksi sairaanhoitopiiriä erottuvat joukosta
 5. T24: Koronarajoitusten höllentäminen ei auttanut – Moni kesätapahtuma on jouduttu perumaan Virossa
 6. Yllätyskaupat! Stadin Panimo pelasti konkurssioluet – osti arvostetun pienpanimon
 7. T24: Viro on automaattien luvattu maa – Automaatista voi Tallinnassa ostaa kukkia ja apteekkituotteita
 8. T24: Tallinnan hotellit ja ravintolat odottavat malttamattomina suomalaismatkailijoita – Tärkeä kesäsesonki lyhenee päivä päivältä
 9. Etätyöt toivat iljettävän vaaran putkistoihin – muista 2 minuutin sääntö, kun valutat vettä
 10. T24: Virossa höllennetään taas koronarajoituksia – Muutokset tulevat voimaan kesäkuussa
 11. THL avasi karttasovelluksen – Näyttää varmistuneet koronavirustartunnat kartalla, kertoo myös kuntakohtaiset tiedot, sairastuneiden iän ja sukupuolen
 12. Helsinkiläisen Saara Arvan katoamista tutkitaan henkirikoksena, mutta ruumista ei ole löytynyt ja poliisi joutui vapauttamaan epäillyn
 13. Esimies on nyt esihenkilö – Helsinki aikoo neutralisoida kaikki mies-päätteiset ammattinimikkeet, joita on 45
 14. Asukkaat alkoivat vältellä Mustikkamaata ja Isoisänsiltaa – arkkitehti ei sulje pois varoituskylttejä tai kaistaviivoja
 15. Pursuileva jäteastia pakotti lapsiperheen pitämään roskia kotona – "Olemme sitten odottaneet pari päivää"

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.