Pyöräilijöille ja potkulautailijoille ropissut sakkoja ja huomautuksia – Poliisi: "Kevyen liikenteen valvonnalle on todellakin tarvetta Helsingissä"

Poliisin kevyen liikenteen valvontaryhmä on muutaman viikon aikana jakanut kymmeniä huomautuksia ja sakkoja muun muassa pyöräilystä jalkakäytävällä sekä ilman valoja pimeällä fillaroiville.

Sähköpotkulaudalla sakon on voinut saada jalkakäytävällä ajamisesta tai yksisuuntaisella ajoradalla väärään suuntaan ajamisesta.

– Valvontaryhmän konstaapeleiden mukaan lähes poikkeuksetta kaikki ovat ymmärtäneet rikkeensä ja olleet poliisin kanssa yhtä mieltä kevyen liikenteen valvonnan tarpeellisuudesta. Siinä vaiheessa, kun heille on selvinnyt, että asiasta tuleekin huomautuksen sijaan rikesakko, osa on reagoinut aika voimakkaastikin ja muuttanut suhtautumistaan asiaan, kertoo komisario Anne Hiltunen Helsingin poliisilaitokselta.

Pyöräilijöiltä on kantautunut nurinaa toimitukseen asti muun muassa siitä, että Kaisaniemenkadulla jalkakäytävällä ajamisesta ropsahti sakot, vaikka vieressä bussien kuormittamalla ajoradalla on vaarallista ajaa.

Poliisi ei ota kantaa yksittäistapauksiin, mutta toteaa, että jos liikennerikkomus on olosuhteet huomioon ottaen vähäinen, voi rikesakon sijaan antaa huomautuksen.

Kevyen liikenteen valvonta aloitettiin Helsingissä antamalla alkuun enemmän huomautuksia ja vähemmän sakkoja.

– Lähdettiin siis liikkeelle neuvonnan ja opastuksen keinoin kentällä sekä näkyvällä tiedottamisella somessa, Hiltunen kommentoi.

Hiltusen mukaan kansalaisilta tulee ympäri vuoden, joskin kevät–kesä–syksyyn painottuen, paljon palautetta kevyen liikenteen valvonnasta tai sen puutteesta.

– Palautteiden perusteella kansalaiset näkevät kevyen liikenteen valvonnan Helsingissä erittäin tärkeänä. Toki joukkoon mahtuu muutama eriävä mielipidekin, Hiltunen toteaa.

Hän muistuttaa, että liikenne sujuu parhaiten, kun kaikki tienkäyttäjät ymmärtävät oman vastuunsa ja velvollisuutensa.

– Liikennesääntöjä ei ole laadittu kenenkään kiusaksi.

Poliisin fillariryhmä jää tauolle ainakin talvipakkasten ajaksi. Jatkosta keväällä päätetään myöhemmin.

– Tällä hetkellä näyttää vahvasti siltä, että kevyen liikenteen valvontaryhmälle on todellakin tarvetta, kun asiaa tarkastellaan liikenneturvallisuuden näkökulmasta. Olemme myös saaneet kansalaisilta paljon positiivista palautetta tehostetusta kevyen liikenteen valvonnasta, Hiltunen kertoo.

Sähköpotkulauta ei kuulu jalkakäytävälle

Jalkakäytävät on tarkoitettu vain jalankulkijoiden ja alle 12-vuotiaiden pyöräilijöiden käyttöön. Muiden polkupyöräilijöiden tulee käyttää pyörätietä tai pyöräkaistaa tai niiden puuttuessa ajoradan oikeaa laitaa.

Helsingissä vuokrattavilla sähköpotkulaudoilla liikutaan polkupyöräilijöitä koskevia liikennesääntöjä noudattaen. Sähköpotkulaudoilla ei saa ajaa jalkakäytävällä.

Mopoksi rekisteröidyillä niin sanotuilla pikasähköpyörillä noudatetaan mopoja koskevia liikennesääntöjä sillä poikkeuksella, että kypäräksi kelpaa tavallinen pyöräilykypärä.

Helsingin poliisi tiedottaa kevyen liikenteen valvontaryhmän työstä muun muassa sosiaalisen median kanavissaan: www.facebook.com/helsinkipoliisi, www.twitter.com/helsinkipoliisi, Instagram: helsinkipoliisi.

Keskustelu löytyy aihetunnisteella #fillaripoliisi.

Lisää aiheesta

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut