Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Helsingin Uutisten vaalikone on nyt auki – löydä oma ehdokkaasi

Masennukseen sairastunut Minna Salonen ideoi hyvän mielen paikan Oodiin – nyt on aika äänestää mihin helsinkiläisten rahoja käytetään

Puolitoista vuotta sitten Minna Salonen sairastui vaikeaan masennukseen. Hän oli kuitenkin onnekas ja pääsi pikaisesti psykiatrisen avohoidon piiriin.

Hoidossa hän hyötyi mielenterveyden tueksi kehitetyistä kuntoutusmenetelmistä sekä terapiaryhmistä. Miksei samoja menetelmiä voisi hyödyntää ennalta ehkäisevästi jo ennen sairastumista, hän oivalsi.

Kun kaupunki käynnisti osallistuvan budjetoinnin työpajat, Salonen työsti oman ehdotuksensa. Hän esittää, että keskustakirjaston Oodiin perustettaisiin Hyvä mieli -kohtaamispaikka.

– Siellä voitaisiin ennalta ehkäisevästi vahvistaa mielenterveyttä ja oppia tunne- ja tietoisuustaitoja yhdessä toisten kanssa, Salonen visoi.

Jaksamisongelmat ja stressi kuormittavat Salosen mukaan eri-ikäisiä helsinkiläisiä. Osa stadilaisista kipuilee mielenterveyden haasteiden kuten masennuksen tai ahdistuksen kanssa.

– Muutosten keskellä moni etsii liian yksin uutta suuntaa ja merkityksellistä elämää, hän harmittelee.

Vertaistuki keventäisi taakkaa ja tarjoaisi uusia näkökulmia omaan tilanteeseen.

Salosen ehdotuksessa Oodiin tulisi kokemusasiantuntijan vastaanotto, sillä samaa kokeneen kanssa on helpompi jutella.

– Kokemusasiantuntija toisi myös toivoa omalla toipumistarinallaan. Oodiin tulisi myös vertaistukiryhmiä.

– Järjestettäisiin esimerkiksi unelmaverstaita, joissa stadilaiset voisivat vahvistaa voimavarojaan taiteen ja kulttuurin keinoin, Salonen ehdottaa.

Oodissa voitaisiin opiskella myös jännityksen, stressin ja ahdistuksen hallinnan keinoja sekä järjestää mielenterveyskuntoutujien lukupiirejä.

Toimintaa pyörittämään palkattaisiin projektikoordinaattori, ja mukaan suunnitteluun otettaisiin kokemusasiantuntijoita.

Hyväksi havaittu toiminta voitaisiin Salosen mielestä juurruttaa osaksi Oodin arkea ja levittää myös muihin kirjastoihin Helsingissä.

Salonen uskoo, että helposti saatavilla oleva tuki hyödyttäisi monenlaisissa elämäntilanteissa olevia.

– Se olisi matalan kynnyksen paikka sellaisille kaupunkilaisille, jotka haluavat pysähtyä ja kiinnittää huomiota omaan hyvinvointiin ja jaksamiseen.

Mielenterveyden kohtaamispaikka oli jutuntekohetkellä osallistuvan budjetoinnin 14. suosituin hanke koko kaupunkiin ehdotetuista 66 hankkeesta.

Budjetiltaan 94 000 euron ehdotus oli saanut taakseen 916 ääntä.