Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

HSL tekemässä isoja hinnanalennuksia lippuihin – katso tästä, miten ale kohtelisi sinua

Helsingin seudun julkisesta liikenteestä vastaava HSL esittää tuntuvia hinnanalennuksia HSL-lippuihin.

Toteutuessaan esitys laskisi pisimpiä, kolmen ja neljän vyöhykkeen matkoja, eli ABC-, BCD-, CD- ja ABCD-lippujen hintoja.

Hinnanalennus koskisi sekä kerta- että kausilippuja.

Sen sijaan AB-, BC- ja D-lippujen hinnat pysyivät ennallaan.

HSL:n toimitusjohtaja Suvi Rihtniemi mukaan hinnanalennuksilla halutaan kannustaa etenkin pitkää matkaa tekeviä käyttämään joukkoliikennettä.

– Siirtyminen autoilusta joukkoliikenteeseen kolmen ja neljän vyöhykkeen matkoilla edistää päästöjen vähennystavoitteita ja liikennejärjestelmän sujuvuutta parhaiten, Rihtniemi perustelee.

AB- tai BC-lippujen hintoja ei esitetä laskettavaksi, sillä niiden matkustusalue on Rihtniemen mukaan erittäin laaja ja joukkoliikenteen palvelutarjonta erinomainen lipun hintaan verrattuna.

HSL perustelee alennusten kohdentamista myös sillä, että AB- ja BC-kertaliput ovat voimassa pitkään ja niillä voi vaihtaa liikennevälineestä toiseen 80 minuutin ajan.

Vaihdolla ehtii monissa tilanteissa tehdä meno -ja paluumatkan yhdellä ja samalla lipulla.

– Esitetyistä hinnan alennuksista hyötyvät erityisesti C-ja D-vyöhykkeellä asuvat mutta myös monet A- ja B-vyöhykkeiden asukkaat. Esimerkiksi helsinkiläiset ostavat 27 prosenttia ABC-lipuista ja ovat kolmanneksi suurin ostajaryhmä ABCD-lipuissa keravalaisten ja kirkkonummelalaisten jälkeen, osastonjohtaja Mari Flink perustelee tiedotteessa.

HSLn mukaan alennuksia voidaan tehdä, koska lipputuloja on kertynyt budjetoitua enemmän.

Lipunmyynti ja matkustajamäärät ovat kasvaneet uusilla vyöhykkeillä ennakoitua paremmin.

Hintojen alentaminen pienentäisi HSL:n lipputuloja arviolta 6,9 miljoonalla eurolla vuonna 2020.

Esitetty alennus on 2,4 prosenttia laskettuna kaikista hinnoista.

Arvioitu lipputulokertymä ensi vuodelle olisi 391,3 miljoonaa euroa eli lähes 14 miljoonaa suurempi kuin toiminta- ja taloussuunnitelmassa ennakoitu.

HSL:n hallitus päättää lippujen hinnoista kokouksessaan tiistaina 29.10.