Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

118-senttinen Jenni tietää miltä tuntuu, kun ei ylety hyllylle eivätkä bussikuskit näe – kierros Oodissa tarjosi myös ilonaiheita

Keskustakirjasto Oodi on saanut kriittistä palautetta kirjahyllyistä, jotka ovat joidenkin mielestä liian matalat.

Helsinkiläinen Jenni Kuusela on täysin toista mieltä. 118-senttinen nainen sanoo, että Oodi on ensimmäinen kirjasto, jossa hän yltää kaikkiin hyllyihin. Hyllyjen ylin taso on 120 sentin korkeudella.

–Muissa kirjastoissa varaan kirjat yleensä etukäteen, jolloin saan ne varauskärrystä. Apua en jaksa aina pyytää. Välillä avun pyytäminen on rasittavaa, eikä huvita, Invalidiliitossa työskentelevä Kuusela sanoo.

– On ilahduttavaa, että Oodissa lainaus- ja palautustiskit ovat kahdessa tasossa. Niitä on helppo käyttää.

Lisää ilonaiheita Kuusela löytää Oodin portaista. Seinässä on kaksi kaidetta, joista pitää kiinni. Korkeampi 90 sentin ja matalampi 70 sentin korkeudella. Esteettömyyskartoittaja Elina Lämsä sanoo, että tuplajohteet ilahduttavat, sillä usein asennetaan vain minimivaatimusten mukainen 90 senttimetrin kaide.

Suunnittelutoimisto Rambollissa työskentelevä Lämsä kartoitti Oodin esteettömyyttä viime viikolla. Hän huomasi ensimmäiset ongelmat ennen kuin pääsi edes sisälle kirjastoon.

– Rautatieaseman ja Oodin välinen suojatie on liian kalteva. Suojatien kaltevuus saisi olla korkeintaan viisi prosenttia, mutta se on suurimmillaan lähes 20, sanoo pitkän vatupassin kanssa kulkenut Lämsä.

– Myös Oodin pääoven sijainnin hahmottaminen oli vaikeaa. Se ei erottunut pitkältä seinältä riittävästi, harmi kun sivuovi ei ollut käytössä.

Lämsän ensimmäisenä havaitsemista ongelmista voi olla harmia muun muassa pyörätuolilla ja rollaattorilla liikkuville tai näkörajoitteisille.

Kirjaston oleskelutiloissa on menty Lämsän mukaan enemmän design kuin käytännöllisyys edellä.

– Sohvat ovat matalaa tyyliä. Yli 50 senttiä korkeita tuoleja ei ole ja tukevat selkä- ja käsinojat puuttuvat. Pitkien ihmisten tai senioreiden olisi mukavampi käyttää korkeampia tuoleja.

Lämsä löytää keskustakirjastosta nopeasti lukuisia asioita, joissa olisi parannettavaa. Näitä ovat muun muassa parvekkeiden liian raskaat ulko-ovet, kompastumisvaara pääoven kuramatossa ja liikuntaesteisten pysäköinti mukulakivikadulla. Hän ihmettelee myös, miksi pääoven edessä tai aulassa ei ole odotuspenkkejä.

– Ne olisivat tärkeitä, kun ihminen odottaa kyytiä.

Oodissa ilmenneet ongelmat olivat Lämsän mukaan pieniä, mutta niistä saattaa tulla ongelmia myös ihmisille, joilla ei ole näkö- tai liikuntarajoitteita.

Kirjastossa on käytetty paljon harmaata väriä.

– Sisätiloissa osa opasteista on kirjoitettu valkoisella tekstillä harmaalle pohjalle. Sitä on vaikea ja epämiellyttävä lukea. Hyvä värimaailma on sellainen, jossa on riittävä kontrastiero kuten tuossa mustavalkoisessa opasteessa. Oodissa ei ole selkeitä wc-opasteita. Myös tietoa poistumisreiteistä voisi olla enemmän.

Oodin arkkitehtuurissa lyhytkasvuiset on otettu Jenni Kuuselan mukaan huomioon erinomaisesti. Ongelmia hän saattaa kohdata esimerkiksi kauppakeskusten tuulikaapeissa tai linja-autossa.

– Automaattiovien tunnistussilmä voi olla väärin asennettu. Jäin kerran Helsingin keskustassa tuulikaappiin jumiin, koska ovet eivät auenneet. Minun piti odottaa, että joku toinen asiakas tuli sisään.

Bussista pois pääsy voi olla Kuuselalle stressaava tilanne, jos kuljettaja ei näe häntä ohjaamosta.

– Yritän rynnistää niin, että pääsen ensimmäisten joukossa ulos. Olen jäänyt useasti ovien sisäpuolelle, Kuusela kertoo.