Helsinki ja YIT ajautuivat riitaan miljoonalaskusta – Kuka maksaa takuuaikana havaitut Malmin sairaalan ongelmat?

Helsingin kaupunki ja Malmin päivystyssairaalan uudisrakennuksesta vastannut YIT Rakennus ovat ajautuneet erimielisyyteen siitä, kuka maksaa uudehkossa sairaalarakennuksessa äskettäin alkaneen lattiaremontin

Kaupungin toimesta remontissa uusitaan suuri osa päivystyssairaalan lattioista.

Korjattava lattiapinta-ala on noin 10 000 neliömetriä. Koko sairaalan pinta-ala on 14 000 neliömetriä.

Yhden kerroksen uusiminen tulee kestämään pisimmillään vuoden. Rakennuksessa on neljä kerrosta.

– Kaupunki hoitaa ensivaiheessa korjaukset. Neuvotteluita vastuusuhteista jatketaan urakoitsijan kanssa, toteaa viestintäsuunnittelija Sari Korolainen kaupunkiympäristö toimialalta.

Kaupunki on palkannut kaupungin oman rakentamisyksikkö Staran tekemään korjaustöitä.

Tutkimuksiin ja korjauksiin ryhdyttiin, koska vuonna 2016 lattiamaton alla olevassa betonissa havaittiin kosteutta, kun matto alkoi yllättäen kupruilla. Rakennus valmistui vain kaksi vuotta aikaisemmin eli vuonna 2014.

Päätös lattiamateriaalien valinnoista on tehty rakennuksen suunnitteluvaiheessa.

– Asiasta (korvauksista) neuvotellaan. Kaupunki vaatii kustannuksia urakoitsijalta. Viime kädessä vastuun laajuuden määrittelee oikeus, Korolainen toteaa.

Remontin loppulasku tulee olemaan useita miljoonia euroja.

– Kokonaissumma ei ole vielä tiedossa, mutta puhutaan kuitenkin ennemmin miljoonista kuin sadoista tuhansista euroista, jatkaa Korolainen.

Lopulliseen summaan tulee vaikuttamaan muun muassa se, kuinka pitkään remontti kestää, sillä kustannuksia aiheutuu myös väistötiloista.

Kaupunki ja urakoinnista vastaava YIT keskustelevat nyt siitä, onko YIT vastuullinen korvaamaan havaitun ongelman.

Lattiamaton alle kertynyt kosteus havaittiin takuuajan aikana. Kaupungin tekemissä mittauksissa maton alta mitattiin ohjeelliset arvot ylittäviä kosteuksia.

– Löydöksen jälkeen aloitimme yhteistyössä kaupungin kanssa selvitykset ongelman laajuudesta ja mahdollisesta vaikutuksesta sisäilmaan. Useiden mittausten ja tutkimusten pohjalta todettiin, että vaikutusta sisäilmaan ei ole, kertoo yksikönjohtaja Kalle Isometsä YIT rakennuksesta.

Isometsän mukaan YIT teki rakennusvaiheessa ennen lattiamattojen asentamista eri puolille lattiaa yli tuhat mittausta, joilla varmistettiin, että kosteus oli ohjearvoa pienempi.

– Olemme mitanneet lattiat ja todenneet, että lattiat ovat kuivia ennen pinnoitusta. Mittaukset on tehty standardoidulla menetelmällä valtakunnassa sillä hetkellä olleen parhaimman ohjeistuksen ja tiedon mukaisesti. Tämä on ollut molemmille osapuolille mysteeri, Isometsä sanoo ja kuvailee tilannetta hankalaksi vastuiden kannalta, koska tilaaja itse eli kaupunki on vastannut suunnittelusta, materiaaleista, työtavasta ja rakentamisen aikataulusta.

– Me urakoitsijana vastaamme tietenkin työnjäljestä, mutta emme ole sitä mieltä, että olisimme kokonaan vastuussa tästä.

Keskustelua on käyty myös mattolattioiden suunnitellusta käyttöiästä ja siitä, olisivatko lattiat kestäneet käyttöiän paikoittaisesta kosteudesta huolimatta vai oliko ne välttämätöntä tässä vaiheessa vaihtaa.

Isometsän mukaan keskustelua kaupungin kanssa jatketaan ja vastuukysymykseen pyritään löytämään ratkaisu.

– Tapahtuma kokonaisuudessaan on erittäin harmillinen ja olemme luonnollisesti pahoillamme haitasta ja vaivasta, Isometsä sanoo.

Lisää aiheesta

Mainos: Helsingin kaupunki

Mainos: Helsingin kaupunki

50-luvun kerrostalo puolitti lämmityskulunsa

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut