Lääkärivajeesta kärsivä Helsinki nostaa palkkoja, vaikka moni ei tee nytkään täyttä työviikkoa – "Intohimoinen urheilija saattaa haluta käyttää yhden päivän treenaukseen"

Timo Lukkarinen toimii kaupungin terveyasemien johtajalääkärinä. Johanna Erjonsalo/Arkisto

Kaisa Paastela

Helsinki ei ole päässyt eroon kaupunkia riivaavasta lääkäripulasta. Pulaa on sekä kouluterveydenhuollon lääkäreistä että terveysasemien lääkäreistä.

Helsingin Uutisiin tulleen yhteydenoton mukaan esimerkiksi Suomalaisessa Yhteiskoulussa on jouduttu luopumaan joillain luokka-asteilla tehtävistä koululääkärin tarkastuksista.

Helsingin terveysasemien johtajalääkäri Timo Lukkarinen kertoo, että koululääkäreiden vakansseja on 30, joista puuttuu neljä. Käytännössä vaje on suurempi, sillä moni lääkäri tekee osa-aikaisesti töitä, esimerkiksi nelipäiväistä viikkoa.

Määräaikaisia tarkastuksia on kohdennettu esimerkiksi niille, joiden kohdalla koulun terveydenhoitaja on havainnut tarvetta lääkärin vastaanotolle. SYK:n tapauksessa koululääkärin tarkastukseen pääsee myös, jos vanhemmat sitä erikseen toivovat.

Terveysasemilla on tällä hetkellä noin 50 lääkärin vajaus ja täyttämättömiä vakansseja on 35.

– Totta kai se vaikuttaa hoidon saantiin, Lukkarinen myöntää.

– Henkilöstöpula vaikuttaa erityisesti siihen, kuinka nopeasti saa kiireettömän ajan lääkärille tai hoitajalle. Varsinkin kesällä tämä venyi, sillä sijaisia oli vaikea saada.

Lukkarisen mukaan kokeneita yleislääkäreitä on jäämässä paljon eläkkeelle, mikä aiheuttaa osaamisvajetta. Kokemuksen karttuminen käytännön työssä vie aikaa.

Lääkäreistä usea tekee lyhyempää työviikkoa.

– Vapaa-aikaa ja perheaikaa arvostetaan jatkuvasti enemmän. Joku intohimoisesti urheilua harrastava saattaa haluta käyttää yhden päivän treenaukseen, Lukkarinen kertoo.

Työnantaja voisi periaatteessa vaatia täyden työviikon tekemistä, mutta alalla on työntekijän markkinat.

Lukkarinen huomauttaa, että esimerkiksi Alankomaissa osaviikkotyö on yleinen trendi, Suomessa tehdään pitempiä päiviä.

– Lisätöitä kertyy, kun perusterveydenhuollossa on pieni mitoitus ja siihen päälle lääkärivaje, ja tunnolliset lääkärit haluavat hoitaa lakisääteisen velvollisuutemme, sanoo Lukkarinen.

Lääkäreiden palkkaa ollaan nostamassa ensi vuonna, kun kaupunki kehittää terveydenhuollon palkkoja.

Palkkaan tulee lisää 250 euroa kuussa. Eikö korkeampi palkka edelleen johda yhä lyhyempään työviikkoon?

Lukkarisen mukaan asiaa ei voi ajatella niin. Työvoiman rekrytointiin vaikuttavat palkka, työolot, työpaikan imago, työn joustavuus ja tehtäväkuva, eli esimerkiksi se, valuuko ylikuormitetulta hoitajakunnalta tehtäviä lääkäreille, jotka oikeastaan kuuluisivat hoitajille.

Helsingissä on terveysasemia, jotka houkuttelevat paremmin lääkäreitä töihin kuin toiset. Lukkarinen sanoo, että niitä on eri puolilla kaupunkia, niin keskustassa kuin Itä-Helsingissä.

– Mikään yksittäinen alue ei nouse esiin.

Helsingin Uutiset kertoi vuosi sitten, että Georgiassa koulutuksen saanut ja siellä työskennellyt naislääkäri oli yrittänyt saada työlupaa Valviralta vuodesta 2014 lähtien. Hän ei ole HU:n saaman tiedon mukaan vieläkään päässyt harjoittamaan ammattiaan Suomessa.

Timo Lukkarinen korostaa, että lääkärikoulutuksen tasossa on huomattavia eroja maasta riippuen.

– Lisäksi suomen kielen taito on tärkeä ja se on asia, joka näkyy asiakkaalle suoraan.

Lääkärien käytännön kielitaidon puutteesta tulee myös palautetta Helsingin terveydenhuoltoon.

Kaupunki järjestää maahan muuttaneille lääkäreille suomen kielen koulutusta ja ruotsin kielen koulutusta kaikille työntekijöilleen

Yhä useampi kouluttautuu ulkomailla

Työmarkkinatutkija Juho Ruskoaho on Kuntatyönantajat-lehdessä (18.4.2019) analysoinut kuntien lääkärivajetta. Se näyttää tilastojen valossa kasvavan.

Lääkäriliiton tilastojen mukaan eläköityvien lääkäri-ikäluokkien koko on 2020-luvulla keskimäärin noin 600. Nykyisin sisäänotto koulutukseen on noin 750 vuodessa, mutta vielä vuonna 2013 uusia lääkäriopiskelijoita aloitti noin 600.

Ruskoahon mukaan kiihtyvän eläköitymisen ajan on tiedetty koittavan, mutta siitä huolimatta lääkärien koulutusmääriä pidettiin pitkään alle eläköityvien ikäluokkien koon.

Opiskelijat ovat reagoineet tilanteeseen ja uranäkymiin: yhä useampi suomalainen lähtee maksulliseen lääkärikoulutukseen ulkomaille.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Nuori mies kuoli Kaivopuiston pahoinpitelyn jälkeen – ainakin 5 sai vammoja rajussa tappelussa
 2. Senaatintorin terassin suosio löi ällikällä: Asiakaspaikkojen määrä nostetaan yli 800:aan – "Väljyys säilyy"
 3. Täystyrmäys Kaivopuiston huviajelun estäville betoniporsaille – tämän liikennemerkin merkitystä ei ymmärretä Helsingissä
 4. Kirjastosta voi lainata nyt myös kuntoiluvälineitä kotiovelle – näillä alueilla pyörälähetti palvelee
 5. Triplan parjattu 0,40 e/h -palvelu otettiin vihdoin käyttöön – "Meillä oli teknisiä haasteita"
 6. EU-yhteistyö poisti markkinoilta viime vuonna yli 2 200 vaarallista tuotetta – Kaikki vaaralliseksi todetut tuotteet haettavissa päivittyvästä verkkopalvelusta
 7. Heinäkuussa ollut jo yli 7 000 matkustajan päiviä – Normaalina lomakautena Helsinki–Vantaan läpi kulkee 70 000 matkustajaa päivässä
 8. Kesä on erinomaista aikaa hakea töitä – Näillä 10 alalla on nyt eniten paikkoja auki
 9. Finnwatch: SUP-lautojen vastuullisuus ei vakuuta – Kolme brändiä erottui selvityksessä edukseen
 10. Muurahaismyrkky tappaa myös mehiläiset, varoittaa Tukes – Ulkokäyttöön tarkoitettuja myrkkyjä ei parin vuoden päästä enää myydä kuluttajille
 11. Suomalaistutkimus: Sairaalahoitoa vaativa koronavirustauti vie tehohoitoon useammin kuin influenssa
 12. T24: Open House Tallinna avaa Viron pääkaupungin suljetut rakennukset yleisölle ensi viikonloppuna
 13. T24: THL tiedottaa: Risteilylaivoilla on todettu useita koronavirustapauksia
 14. Jäkälätie Tapanilassa pysyy kiinni kerrottua pidempään
 15. Ruokavirasto varoittaa terveysvaarasta: Suomessa on myyty nigerialaisia papuja, vaikka tuonti on kielletty myrkyllisen kasvinsuojeluaineen takia

Näytä lisää

Luetuimmat

 1. Täystyrmäys Kaivopuiston huviajelun estäville betoniporsaille – tämän liikennemerkin merkitystä ei ymmärretä Helsingissä
 2. Mitä maksaa lyhyt taksikyyti Helsingin suosikkiterassille? – vertailu paljasti jopa 9 euron hintaeron
 3. Häirikkö piinasi naapureita vuosia ja lopulta asunnon valtasi liekkimeri – Laura jäi loukkuun kerrostalon ylimpään kerrokseen: "Tiesin, että jotain tällaista tulee tapahtumaan"
 4. Triplan parjattu 0,40 e/h -palvelu otettiin vihdoin käyttöön – "Meillä oli teknisiä haasteita"
 5. T24: Katutyöt toivat Tallinnassa päivänvaloon arvokkaita arkeologisia löytöjä
 6. Bussikuski raivosi ja heitti matkustajia väkivalloin ulos bussista Helsingissä – Vaati isoja korvauksia työsuhteen purusta, mutta joutui itse maksamaan
 7. T24: THL tiedottaa: Risteilylaivoilla on todettu useita koronavirustapauksia
 8. Nuori mies kuoli Kaivopuiston pahoinpitelyn jälkeen – ainakin 5 sai vammoja rajussa tappelussa
 9. Olitko Tallinnan-laivalla? Risteilylaivoilla on ollut useita koronan kantajia, varoittaa THL
 10. Kännykkävarkaiden piinaamalle Sompasaunalla rakennettiin turvalokerot – "Ei ole pyhää edes sauna"
 11. Senaatintorin terassin suosio löi ällikällä: Asiakaspaikkojen määrä nostetaan yli 800:aan – "Väljyys säilyy"
 12. Yksiöiden vuokrat pomppasivat Helsingissä – katso hurjat erot alueittain: Tällä uudehkolla alueella 30-neliön asunnosta pyydetään jo liki 1000 e/kk
 13. Radio Suomipopin suosikkijuontaja haastatteli Antti Tuiskua ja Mikael Gabrielia vanhempiensa vaatehuoneessa – "En kysynyt äitiltä ja iskältä lupaa"
 14. T24: Open House Tallinna avaa Viron pääkaupungin suljetut rakennukset yleisölle ensi viikonloppuna
 15. Juttua päivitetty: Vantaan poliisioperaatio ohi, kohdehenkilö otettu kiinni – Liittyi "hengen ja terveyden suojaamiseen"

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.