Keittiöpäällikön kuvat paljastavat tolkuttoman hamstrauksen buffet-pöydästä – "Et jaksanutkaan syödä puolta kiloa pekonia, 20 nakkia ja 10 lihapullaa"

Keittiöpäällikkö Aki Koivuniemi hämmästelee, miten koululaisten kokema ilmastoahdistus tuntuu unohtuvan buffet-pöydässä. Tämäkin annos jäi syömättä syyslomalaiselta. Aki Koivuniemi

Mikko Välimaa

Keittiöpäällikkö Aki Koivuniemen Facebook-kirjoitus ravintolan buffet-ruokailussa syntyvästä ruokahävikistä on kerännyt huiman määrän palautetta ja keskustelua hamstrauksen seurauksista.

Ikaalisten kylpylän ravintolassa työskentelevä Koivuniemi latasi syysloman viimeisenä päivänä nettiin kuvia, joissa näkyy, miten ylettömän suuria annoksia osa asiakkaista lastaa lautasilleen.

Kun ruokaa ei sitten jaksettu syödä, kertyi aamupalalla lautashävikkiä pahimmillaan 43 kiloa päivässä. Samaan aikaan keittiön puolella hävikki jäi 3,5 kiloon.

Tamperelainen Koivuniemi kertoo Etelä-Suomen Medialle, että ruokahävikki on ollut kylpylässä jo pitkään puheenaiheena. Koululaisten syysloma kuitenkin "räjäytti" hävikin määrän. Se sai hänet myös tekemään pitkän kirjoituksen Facebookin.

Koivuniemi vetoaa etenkin nuoriin koululaisiin. Heistä moni on ollut viime kuukausina ilmastolakossa, mutta ilmastohuolet tuntuvat unohtuvan buffet-pöydässä.

– Yllätyit toki varmasti itsekin, ettet jaksanutkaan syödä puolta kiloa pekonia, 20 kpl nakkeja, 10 kpl lihapullaa, 4 viipaletta leipää, kahta kulhoa jugurttia, kolmea kanamunaa, lautasellista munakokkelia, puolikasta vesimelonia, neljää pikkupullaa, kahta lasia mehua ja viittä kuppia kahvia, Koivuniemi kirjoittaa ironisesti Facebookissa osoittaen sanomansa nuorille.

Koivuniemen mukaan kaikki asiakkaat eivät toki ruokaa liikaa ota, mutta lapsista valitettavan suuri osa toimii näin.

– Isoimmat lautashävikit syntyy meidän aamiaisella lasten ja nuorten lautasilta (5-20v.). Sitran kyselytutkimuksen mukaan tämä on juuri sitä ikäryhmää joka kokee suurinta ilmastoahdistusta, keittiöpäällikkö huomauttaa.

Ikaalisten kylpylässä on kokeiltu jo erilaisia konsteja lautashävikin pienentämiseksi. Buffet-aamiaiselle on esimerkiksi laitettu muistutus siitä, että ruokaa pitää ottaa sen verran kuin jaksaa syödä. Hävikkiä vähennetään myös keittiön puolella paremmalla suunnittelulla.

Silti viime kädessä vastuu jää buffetin asiakkaalle.

– Miettikääpä nyt siis hetki tätä asiaa. Minä jatkan miettimistä, millä me saadaan meidän osuus vielä lähemmäksi nollaa, Koivuniemi päättää kirjoituksensa.