Miten saada suomalaiset liikkumaan? – Nyt tuli mullistavat minuuttisuositukset

Vanhat suositukset viikottaisesta 2 tunnin ja 30 minuutin reippaasta liikunnasta saavat nyt rinnalleen kehotuksen lyhyeen 3–4 minuutin liikuskeluun. Arkisto / Lotta Åberg

Mikko Välimaa

Miten motivoida suomalaisia liikkumaan, kun pimeä syksy ja hektinen arki vetävät kansaa enemmän sohvalle kuin salille päivän päätteeksi?

Suomalaisten liikkumattomuutta yritetään taklata nyt uusilla suosituksilla, joiden mukaan lyhytkin liikuskelu ja jopa paikallaan olemisen tauottaminen ovat hyväksi terveydelle.

UKK-instituutin mukaan jo muutaman minuutin liikkuminen esimerkiksi työn tai opiskelun lomassa on hyvästä.

– Uudistetusta liikkumisen suosituksesta on poistettu vaade vähintään 10 minuutin kestoisista liikkumishetkistä. Nyt riittävät jo muutaman minuutin pätkät kerrallaan, sanoo UKK-instituutin johtaja, lääketieteen tohtori Tommi Vasankari tiedotteessa.

Maanantaina julkaistut suositukset perustuvat laajoihin tutkimusaineistoihin sekä amerikkalaiseen liikkumissuositukseen. Vasankarin mukaan taustalla on vankka "vanhan puhelinluettelon kokoinen" tutkimusnäyttö.

Suosituksissa ovat edelleen mukana reipas, sydämen sykettä kohottava liikunta, jota pitäisi harrastaa 2 tuntia ja 30 minuuttia viikossa.

Toinen vaihtoehto on harrastaa rasittavaa liikuntaa, jolloin suositeltu liikkumisen määrä on 1 tunti ja 15 minuuttia viikossa.

Aiempien tutkimusten mukaan yli puolet suomalaisaikuisista liikkuu riittävästi, mutta hengästyttävää kuntoliikuntaa harrastaa vain joka kolmas.

THL:n viime vuonna julkaiseman selvityksen mukaan 70 prosenttia aikuisista harrastaa vain kevyttä liikuntaa tai ei liiku vapaa-ajallaan lainkaan.

UKK-instituutin tutkimuksen mukaan vähiten kestävyysliikuntaa harrastavat 20–29-vuotiaat miehet, joilla osuus yltää vain 10 kymmeneen prosenttiin. Saman ikäisillä naisilla osuus oli vajaat 20 prosenttia.

Säntillisimmin suosituksia noudattivat kuusikymppiset, joista suositusten mukaisesti liikkui noin 25 prosenttia. Viime vuonna julkaistut tiedot ovat kyselytutkimuksia luotettavampia, sillä ne kerättiin liikemittareilla.

Uudet suositukset ovat täsmälääkettä etenkin niille, jotka liikkuvat vähän. Tommi Vasankarin mukaan kevyemmällä liikuskelulla on terveyshyötyjä erityisesti vähän liikkuville.

Kevytkin liikuskelu voi alentaa verensokeri- ja rasva-arvoja. Lisäksi se vilkastuttaa verenkiertoa sekä vetreyttää lihaksia ja niveliä.

– Liikuskelua ja paikallaan olon tauottamista tulee tehdä joka päivä – mitä useammin, sen parempi, Vasankari korostaa tiedotteessa.

Suosituksissa korostetaan myös lihaskuntoa, joka jää usein suomalaisilla vähälle huomiolle. Lihaskuntoa ja liikehallintaa tulisi suosituksen mukaan harjoittaa vähintään kaksi kertaa viikossa.

Uutta on myös riittävän unen huomioiminen.

– Riittävällä unella ja liikkumisella on yhdessä merkittäviä terveysvaikutuksia, ja unen vaikutus palautumisessa on suuri.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Psykoosilääkkeiden käyttö lisääntynyt roimasti lapsilla ja nuorilla – haittavaikutuksina painon nousua ja uneliaisuutta
 2. Helsinkiläinen Joel järjestää yo-juhlat videopuhelulla – opiskeli lukion loppuun yksin Luxemburgissa
 3. "Rotta-mäkkärillä" käynnissä tehotorjunta Itä-Helsingissä – Näin kommentoi yrittäjä: kantaa on saatu pienennettyä
 4. Rakkaus omiin kotikulmiin roihuaa Helsingissä – kun korona hellittää, nämä 70 seuraa ponkaisevat heti pystyyn
 5. Helsinki Cup toteutuu heinäkuussa – joukkueiden määrää rajataan
 6. Oikeus vangitsi nettipetoksia tehtailevan nuoren miehen – edellisen tuomion jälkeen petokset jatkuivat alle viikossa
 7. Lelusalakuljettajan tuomio koveni hovioikeudessa – Siirtolapuutarhamökin ostaminen lahjoitusrahoilla oli törkeää rahanpesua
 8. Koronakevät on tuplannut itsetuhoisuuteen liittyvät soitot tukipuhelimeen – "Rajoitukset voivat korostaa yksinäisyyttä ja ahdistusta"
 9. T24: Suomalaiset voivat taas matkustaa Viroon kesäkuun ensimmäisestä päivästä alkaen
 10. USU-gallup: Valtaosa suomalaisista on varmoja, että ottaa koronavirusrokotteen
 11. Sompasaari saa päiväkodin
 12. Mari Skoolin pakina: "Jos korona ottaa spurtin Kallion terassien avautuessa, Malmin hautausmaalle on jono"
 13. T24: Kaksi miljoonaa suomalaista etsii lomakohdetta tälle vuodelle – Viron on suosikkikohteiden kakkonen heti kotimaan matkailun jälkeen
 14. Oulunkylän ala-asteelle 23 miljoonan euron laajennus – päiväkoti samaan taloon
 15. Lonnaan ja Vallisaareen pääsee taas maanantaista alkaen vesibussilla

Näytä lisää

Luetuimmat

 1. Kuva: Poliisilla iso operaatio Helsingissä – "Mies katolla, hirveä action päällä!"
 2. Kaupunki antoi tiukan vaatimuksen pyöräilijöille Helsingissä – "Joko ajaminen loppuu tai..."
 3. Hurja ryntäys julkkiskokin ravintolaan: Kaikki pöydät varattiin kuukaudeksi eteenpäin – näissä paikoissa on vielä tilaa Helsingissä
 4. Helsingin uima-allastilat tutkittiin – tyrmäävä tulos: jopa 62 prosenttia kohteista liian likaisia, kahdesta paikasta löytyi tulehduksia aiheuttavaa bakteeria
 5. HSL:n asiakkaat raivostuivat: Vapaavalintainen kausilipun kesto poistuu, kun HSL yhdenmukaistaa kortin ja sovelluksen lippuvalikoiman – "Kehitys kulkee tässä vahvasti väärään suuntaan"
 6. "Rotta-mäkkärillä" käynnissä tehotorjunta Itä-Helsingissä – Näin kommentoi yrittäjä: kantaa on saatu pienennettyä
 7. Pikaruokaketju avaa 60 hengen terassin huikealle paikalle Helsinkiin– "Tuohon kun saisi ravintolan"
 8. T24: Tallink Ekspress on Tallinkin uusi lähikauppa – Se toimii sekä verkossa että Tallinnan rautatieasemalla
 9. T24: Viron terveysvirasto: Työmatkaliikenteen avaaminen on tuonut koronatartuntoja Suomesta Viroon
 10. Mari Skoolin pakina: "Jos korona ottaa spurtin Kallion terassien avautuessa, Malmin hautausmaalle on jono"
 11. Ruokavirasto varoittaa lapsia villinneistä hittikarkeista, kymmenet lapset voineet pahoin syötyään Dippereitä
 12. Helsinkiläisen Saara Arvan katoamista tutkitaan henkirikoksena, mutta ruumista ei ole löytynyt ja poliisi joutui vapauttamaan epäillyn
 13. Ravintolalegenda Salven ratkaisu rikkoi todennäköisyydet – "Yleensä se ei onnistu"
 14. Asiallinen yläosa, villi paljassäärinen alaosasto – Etätyöasuilla hassuttelu jopa 16-kertaisti Prisman verkkokauppamyynnin
 15. Tunnistatko tätä miestä? – "espanjalainen asunnonomistaja" huijannut ainakin neljää vuokra-asunnon etsijää Helsingissä ja kysellyt asuntoja myös Turusta ja Tampereelta

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.