Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Helsingin Uutisten vaalikone on nyt auki – löydä oma ehdokkaasi

Helsingin hiljaisimmalla metroasemalla kyytiin nousee vain murto-osa verrattuna Rautatientoriin – "En käytä tunnelia myöhään illalla"

Lauttasaaressa asuva Mirjami Silvennoinen sanoo, että Koivusaaren metroasema on täysin erityinen.

– Kun ostin täältä asunnon, niin välittäjä sanoi ettei missään ole yhtä hienoa metroasemaa, Silvennoinen sanoo ja osoittaa venesatamaan ja merelle päin.

Kaksi vuotta sitten avattu Koivusaari on Helsingin hiljaisin metroasema. Metron kyytiin noustiin syyskuussa 58 000 kertaa. Rautatientorilla määrä on yli miljoona.

Silvennoinen käyttää metroa päivittäin työmatkoihin. Hän uskoo, että Koivusaaresta tulee vilkkaampi asema 2020-luvulla, jolloin alueella alkaa asuinrakentaminen.

Silloin hän uskoo metroaseman läheisyyteen tulevan myös palveluita, joita nyt ei ole käytännössä ollenkaan. Metrolaiturilla on ainoastaan välipala-automaatit.

– Jos tässä olisi kioski, niin ostaisin siitä pientä purtavaa ja kahvia. Niin teen muillakin metroasemilla.

Eija Mattilan mielestä kioski tai kauppa ei toisi lisäarvoa Koivusaaren asemalle. Hän parantaisi alueen valaistusta ja teiden turvallisuutta.

– Metroasemalle laskevat tiet ovat talvella jäisiä. Matkustan silloin mieluummin bussilla. Länsiväylän ali kulkeva tunneli on valaistu huonosti. En käytä sitä myöhään illalla, Mattila kertoo.

Myös Kulosaaren asemalla on alle 100 000 nousijaa kuukausittain. Asema on kuitenkin sen verran vilkkaampi, että siellä on toiminut kuuden vuoden ajan pieni kahvila-leipomo Kulosaaren Herkku.

Asiakkaita virtaa sisään tasaisesti keskellä päivää. Moni heistä ostaa mukaansa täytettyjä sämpylöitä tai mehuja.

– En kaipaa muita palveluita, koska vieressä on Kalasataman ja Herttoniemen asemat, jotka ovat palvelukeskittymiä. Ostan tästä välipalan, jos treenaan viereisessä urheiluhallissa, sanoo avokadoleivän evääksi valinnut Paula Kovari

Aarne Miettinen on kahvittelemassa Kulosaaren metroasemalla pitkän kaavan mukaan. Hän tilaa muun muassa leipomossa paikanpäällä valmistettua kinuskikakkua. Miettinen on lähtenyt 16 kilometrin kävelylle Pihlajamäestä.

– Tämä on juuri puolivälissä kävelyä, jonka teen usein.

Miettinen sanoo, että metroaseman kahvila on viihtyisä ja houkuttelevampi vaihtoehto huoltoasemalle.

– Kesällä tässä metroasemalla on myös terassi.

Rastilan asemalta nousee kuukaudessa 77 000 matkustajaa. Se sijoittuu hiljaisimpien asemien listalla Koivusaaren ja Kulosaaren väliin.

Silmämääräisesti Rastila oli viime viikon tiistaina puoliltapäivin huomattavasti vilkkaampi kuin edellä mainitut asemat. Rastilasta matkaan lähti muun muassa useita koululaisryhmiä.

Rastilan metroaseman sisällä on pizzeria ja aivan välittömässä läheisyydessä muun muassa ruokakauppa, pikaruokaravintola ja kampaamo.

Pizzerian ovi ei käy asemalla, vaikka paras lounasaika on vielä menossa.

– Tämä syksy on ollut hyvin hiljainen, sanoo pizzerian työntekijä.