Saimaannorppia hukkuu kalanpyydyksiin joka vuosi, ja nyt kuolemille halutaan loppu uudenlaisella katiskalla – yksi pieni lisäosa ratkaisee

Saimaa-katiskojen tekeminen onnistuu Kaarina Tiaisen mukaan niin talkoissa, kuin yksinkin. Suomen luonnonsuojeluliitto

Lari Heikkinen

Norppaturvallisten Saimaa-katiskojen rakennustalkoot jatkuivat viime viikolla, kun katiskatalkoiden talvikausi pyörähti käyntiin Luonto- ja tiedekeskus Saimaariumissa. Jatkossa talkoita tullaan järjestämään noin kerran kuukaudessa.

Katiskamalli sai alkuna luontokuvaaja ja dokumentaristi Juha Taskisen halusta innostaa kalastajia norppaturvalliseen katiskalastukseen. Saimaa-katiska on alun perin ammattikalastaja Markku Kettusen prototyyppiin perustuva kaksinieluinen katiskamalli.

– Saimaa-katiska on kalapyydys, joka on tehty Saimaata varten, Suomen luonnonsuojeluliiton saimaannorppakoordinaattori Kaarina Tiainen kertoo.

Hänen mukaansa tavallinen katiska on norpille ja kuutille surmanloukku. Saimaa-katiskan nielussa on turvalanka, joka estää nielun leviämisen, jolloin norpat eivät pääse sen sisään.

Tiaisen mukaan katiskatalkoot ovat saaneet hyvän vastaanoton. Talkoita on järjestetty niin avoimena, kuin myös esimerkiksi osakaskunnissa ja kouluissa.

Norppaturvallisen katiskan valmistaminen on mahdollista myös kotioloissa. Ohjeet ja lista rakentamiseen tarvittavista välineistä löytyvät Suomen luonnonsuojeluliiton verkkosivuilta.

Saimaannorppakoordinaattori kehottaa Saimaalla kalastavia korvaamaan verkot Saimaa-katiskalla.

– Katiska ei ole sama asia, mutta se on hyvä pyydys vapaa-ajankalastajalle. On pyydyksiä, jotka ovat vaarallisia ja jotka ovat turvallisia norpalle, Tiainen toteaa.

Jotta Saimaalla voi kalastaa turvallisin mielin, ilman pelkoa saimaannorppakuolemista täytyy kiinnittää huomio kalastusvälineisiin.

– Täytyy kalastaa välineillä, jotka eivät tapa tai vahingoita norppia. Verkkoja ei saa norppaturvalliseksi, Tiainen muistuttaa.

Hänen mukaansa ammattikalastuksen puolella käytetään paljon norppaturvallisia pyydyksiä kuten troolia, nuottaa ja norppaturvallisiksi kehitettyjä rysiä.

Saimaannorpan lisäksi Saimaassa elää muitakin uhanalaisia lajeja kuten järvilohi ja saimaannieriä, jotka kärsivät verkkokalastuksesta.

Tänä vuonna Metsähallituksen tietoon on tullut kuusi kalapyydyksiin kuollutta norppaa. Tiaisen mukaan norppakuolemien määrä on todellisuudessa kahdesta kolmeen kertaan suurempi havaintoihin nähden.

Tänä vuonna saimaannorpan kanta-arviota ei ole vielä tehty. Tiainen arvioi, että kanta voi olla edelleen hitaassa kasvussa.

– Viimeisin arvio norppien määrästä on vajaa 400 yksilöä, tuskin kanta on paljoa muuttunut. Ei ole merkkejä, että kanta olisi laskenut, Tiainen kertoo.

Saimaa-katiska

Saimaa-katiskat saivat alkunsa luontokuvaaja ja dokumentaristi Juha Taskisen halusta innostaa kalastajia norppaturvalliseen katiskakalastukseen. Vähitellen syntyi Hyvä katiska -hanke. Hankkeen kärkiajatuksena on valmistaa hyvin pyytäviä, helppotekoisia ja norppaturvallisia katiskoita sekä jakaa tietoja ja vinkkejä katiskakalastuksesta Saimaan alueen asukeille.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Synnyttäjien tukihenkilöiden rajoituksia puretaan asteittain – keisarileikkaukseen ei silti vielä pääse mukaan
 2. Psykoosilääkkeiden käyttö lisääntynyt roimasti lapsilla ja nuorilla – haittavaikutuksina painon nousua ja uneliaisuutta
 3. Helsinkiläinen Joel järjestää yo-juhlat videopuhelulla – opiskeli lukion loppuun yksin Luxemburgissa
 4. "Rotta-mäkkärillä" käynnissä tehotorjunta Itä-Helsingissä – Näin kommentoi yrittäjä: kantaa on saatu pienennettyä
 5. Rakkaus omiin kotikulmiin roihuaa Helsingissä – kun korona hellittää, nämä 70 seuraa ponkaisevat heti pystyyn
 6. Mies kärähti 16 kertaa ratista parin vuoden aikana – niin suuri vaara sivullisille että esitetään vangittavaksi
 7. Oikeus vangitsi nettipetoksia tehtailleen nuoren miehen – edellisen tuomion jälkeen petokset jatkuivat alle viikossa
 8. Lelusalakuljettajan tuomio koveni hovioikeudessa – Siirtolapuutarhamökin ostaminen lahjoitusrahoilla oli törkeää rahanpesua
 9. Koronakevät on tuplannut itsetuhoisuuteen liittyvät soitot tukipuhelimeen – "Rajoitukset voivat korostaa yksinäisyyttä ja ahdistusta"
 10. T24: Suomalaiset voivat taas matkustaa Viroon kesäkuun ensimmäisestä päivästä alkaen
 11. USU-gallup: Valtaosa suomalaisista on varmoja, että ottaa koronavirusrokotteen
 12. Sompasaari saa päiväkodin
 13. Mari Skoolin pakina: "Jos korona ottaa spurtin Kallion terassien avautuessa, Malmin hautausmaalle on jono"
 14. T24: Kaksi miljoonaa suomalaista etsii lomakohdetta tälle vuodelle – Viron on suosikkikohteiden kakkonen heti kotimaan matkailun jälkeen
 15. Oulunkylän ala-asteelle 23 miljoonan euron laajennus – päiväkoti samaan taloon

Näytä lisää

Luetuimmat

 1. Kuva: Poliisilla iso operaatio Helsingissä – "Mies katolla, hirveä action päällä!"
 2. Hurja ryntäys julkkiskokin ravintolaan: Kaikki pöydät varattiin kuukaudeksi eteenpäin – näissä paikoissa on vielä tilaa Helsingissä
 3. Kaupunki antoi tiukan vaatimuksen pyöräilijöille Helsingissä – "Joko ajaminen loppuu tai..."
 4. Helsingin uima-allastilat tutkittiin – tyrmäävä tulos: jopa 62 prosenttia kohteista liian likaisia, kahdesta paikasta löytyi tulehduksia aiheuttavaa bakteeria
 5. HSL:n asiakkaat raivostuivat: Vapaavalintainen kausilipun kesto poistuu, kun HSL yhdenmukaistaa kortin ja sovelluksen lippuvalikoiman – "Kehitys kulkee tässä vahvasti väärään suuntaan"
 6. "Rotta-mäkkärillä" käynnissä tehotorjunta Itä-Helsingissä – Näin kommentoi yrittäjä: kantaa on saatu pienennettyä
 7. Pikaruokaketju avaa 60 hengen terassin huikealle paikalle Helsinkiin– "Tuohon kun saisi ravintolan"
 8. T24: Tallink Ekspress on Tallinkin uusi lähikauppa – Se toimii sekä verkossa että Tallinnan rautatieasemalla
 9. T24: Viron terveysvirasto: Työmatkaliikenteen avaaminen on tuonut koronatartuntoja Suomesta Viroon
 10. Mari Skoolin pakina: "Jos korona ottaa spurtin Kallion terassien avautuessa, Malmin hautausmaalle on jono"
 11. Ravintolalegenda Salven ratkaisu rikkoi todennäköisyydet – "Yleensä se ei onnistu"
 12. Helsinkiläisen Saara Arvan katoamista tutkitaan henkirikoksena, mutta ruumista ei ole löytynyt ja poliisi joutui vapauttamaan epäillyn
 13. Ruokavirasto varoittaa lapsia villinneistä hittikarkeista, kymmenet lapset voineet pahoin syötyään Dippereitä
 14. Asiallinen yläosa, villi paljassäärinen alaosasto – Etätyöasuilla hassuttelu jopa 16-kertaisti Prisman verkkokauppamyynnin
 15. Tunnistatko tätä miestä? – "espanjalainen asunnonomistaja" huijannut ainakin neljää vuokra-asunnon etsijää Helsingissä ja kysellyt asuntoja myös Turusta ja Tampereelta

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.