Saimaannorppia hukkuu kalanpyydyksiin joka vuosi, ja nyt kuolemille halutaan loppu uudenlaisella katiskalla – yksi pieni lisäosa ratkaisee

Saimaa-katiskojen tekeminen onnistuu Kaarina Tiaisen mukaan niin talkoissa, kuin yksinkin. Suomen luonnonsuojeluliitto

Lari Heikkinen

Norppaturvallisten Saimaa-katiskojen rakennustalkoot jatkuivat viime viikolla, kun katiskatalkoiden talvikausi pyörähti käyntiin Luonto- ja tiedekeskus Saimaariumissa. Jatkossa talkoita tullaan järjestämään noin kerran kuukaudessa.

Katiskamalli sai alkuna luontokuvaaja ja dokumentaristi Juha Taskisen halusta innostaa kalastajia norppaturvalliseen katiskalastukseen. Saimaa-katiska on alun perin ammattikalastaja Markku Kettusen prototyyppiin perustuva kaksinieluinen katiskamalli.

– Saimaa-katiska on kalapyydys, joka on tehty Saimaata varten, Suomen luonnonsuojeluliiton saimaannorppakoordinaattori Kaarina Tiainen kertoo.

Hänen mukaansa tavallinen katiska on norpille ja kuutille surmanloukku. Saimaa-katiskan nielussa on turvalanka, joka estää nielun leviämisen, jolloin norpat eivät pääse sen sisään.

Tiaisen mukaan katiskatalkoot ovat saaneet hyvän vastaanoton. Talkoita on järjestetty niin avoimena, kuin myös esimerkiksi osakaskunnissa ja kouluissa.

Norppaturvallisen katiskan valmistaminen on mahdollista myös kotioloissa. Ohjeet ja lista rakentamiseen tarvittavista välineistä löytyvät Suomen luonnonsuojeluliiton verkkosivuilta.

Saimaannorppakoordinaattori kehottaa Saimaalla kalastavia korvaamaan verkot Saimaa-katiskalla.

– Katiska ei ole sama asia, mutta se on hyvä pyydys vapaa-ajankalastajalle. On pyydyksiä, jotka ovat vaarallisia ja jotka ovat turvallisia norpalle, Tiainen toteaa.

Jotta Saimaalla voi kalastaa turvallisin mielin, ilman pelkoa saimaannorppakuolemista täytyy kiinnittää huomio kalastusvälineisiin.

– Täytyy kalastaa välineillä, jotka eivät tapa tai vahingoita norppia. Verkkoja ei saa norppaturvalliseksi, Tiainen muistuttaa.

Hänen mukaansa ammattikalastuksen puolella käytetään paljon norppaturvallisia pyydyksiä kuten troolia, nuottaa ja norppaturvallisiksi kehitettyjä rysiä.

Saimaannorpan lisäksi Saimaassa elää muitakin uhanalaisia lajeja kuten järvilohi ja saimaannieriä, jotka kärsivät verkkokalastuksesta.

Tänä vuonna Metsähallituksen tietoon on tullut kuusi kalapyydyksiin kuollutta norppaa. Tiaisen mukaan norppakuolemien määrä on todellisuudessa kahdesta kolmeen kertaan suurempi havaintoihin nähden.

Tänä vuonna saimaannorpan kanta-arviota ei ole vielä tehty. Tiainen arvioi, että kanta voi olla edelleen hitaassa kasvussa.

– Viimeisin arvio norppien määrästä on vajaa 400 yksilöä, tuskin kanta on paljoa muuttunut. Ei ole merkkejä, että kanta olisi laskenut, Tiainen kertoo.

Saimaa-katiska

Saimaa-katiskat saivat alkunsa luontokuvaaja ja dokumentaristi Juha Taskisen halusta innostaa kalastajia norppaturvalliseen katiskakalastukseen. Vähitellen syntyi Hyvä katiska -hanke. Hankkeen kärkiajatuksena on valmistaa hyvin pyytäviä, helppotekoisia ja norppaturvallisia katiskoita sekä jakaa tietoja ja vinkkejä katiskakalastuksesta Saimaan alueen asukeille.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Kallion kirkossa järjestetään jälleen hääyö – tarjolla ilmaiset juhlaherkut
 2. Mitä maksaa lyhyt taksikyyti Helsingin suosikkiterassille? – vertailu paljasti jopa 9 euron hintaeron
 3. Kumpulan maauimalaan myydään nyt 5 euron erikoislippuja – oikeuttaa jonon ohitukseen
 4. Äänestä historiallisia kuvia Kruununhaan sähkökaappeihin
 5. Häirikkö piinasi naapureita vuosia ja lopulta asunnon valtasi liekkimeri – Laura jäi loukkuun kerrostalon ylimpään kerrokseen: "Tiesin, että jotain tällaista tulee tapahtumaan"
 6. T24: Kartanoelämää Tallinnan naapurissa - Kernun kartano on mainio päiväretkikohde
 7. T24: Katutyöt toivat Tallinnassa päivänvaloon arvokkaita arkeologisia löytöjä
 8. Olitko Tallinnan-laivalla? Risteilylaivoilla on ollut useita koronan kantajia, varoittaa THL
 9. Bussikuski raivosi ja heitti matkustajia väkivalloin ulos bussista Helsingissä – Vaati isoja korvauksia työsuhteen purusta, mutta joutui itse maksamaan
 10. Tukes selvittää Helsingin kaupunginteatterin räjähdystä – Alalla pelätään, että vastaavia onnettomuuksia voi sattua muuallakin
 11. HSL-sovelluksessa voi maksaa lippuja nyt myös Pivolla
 12. Älä päästä koiraa sinileväiseen veteen – Näin tunnistat hengenvaarallisen myrkytyksen
 13. 1990-luvun taloja purkuun Meri-Rastilassa – uusien rakentaminen kutistaa puistoja
 14. USU: Ruumiinavauksia vähemmän kuin koskaan – Lääkäri: "Tämä on huolestuttava suunta"
 15. Hyvinvointi: Miia Hoisko, 37, omistaa 4 erilaista fillaria – "Yhdellä pyörällä ei pärjää, jos haluaa kehittyä useissa pyöräilylajeissa"

Näytä lisää

Luetuimmat

 1. Häirikkö piinasi naapureita vuosia ja lopulta asunnon valtasi liekkimeri – Laura jäi loukkuun kerrostalon ylimpään kerrokseen: "Tiesin, että jotain tällaista tulee tapahtumaan"
 2. Yksiöiden vuokrat pomppasivat Helsingissä – katso hurjat erot alueittain: Tällä uudehkolla alueella 30-neliön asunnosta pyydetään jo liki 1000 e/kk
 3. Nämä 9 Helsingin ravintolaklassikkoa tulisi kokea edes kerran elämässä – "Keittiö ja palvelu ovat olleet ensiluokkaisia kautta aikojen"
 4. Jan Vapaavuori tyrmistyi väitteistä A-studiossa – "Maailmassa ei ole montaa organisaatiota, jossa..."
 5. Olitko Tallinnan-laivalla? Risteilylaivoilla on ollut useita koronan kantajia, varoittaa THL
 6. Juttua päivitetty: Vantaan poliisioperaatio ohi, kohdehenkilö otettu kiinni – Liittyi "hengen ja terveyden suojaamiseen"
 7. Rantapuistoon tuli Helsingissä grillauspaikat mutta ei julkista vessaa, koska sitä vastustettiin – "Yksilön itsekkyys koituu aina kaikkien haitaksi"
 8. Bussikuski raivosi ja heitti matkustajia väkivalloin ulos bussista Helsingissä – Vaati isoja korvauksia työsuhteen purusta, mutta joutui itse maksamaan
 9. 1990-luvun taloja purkuun Meri-Rastilassa – uusien rakentaminen kutistaa puistoja
 10. T24: Katutyöt toivat Tallinnassa päivänvaloon arvokkaita arkeologisia löytöjä
 11. Taas uusi saari avautui yleisölle Helsingissä – piskuinen luoto luotsitupineen on saaristo pienoiskoossa
 12. Jopa kokonaisia roskapusseja jätetään suositulle mattolaiturille – Asukkaalla selkeä näkemys porsastelun syystä
 13. Muutoksia Itä-Helsingin palveluissa: Kontula jäämässä ilman omaa terveysasemaa, Myllypuroa laajennetaan ja Kivikko saa jatkaa toistaiseksi
 14. Ekonomi Sointu Borg on tunnettu kurvikkaista somekuvistaan ja kannustaa naisia tekemään heitä voimaannuttavia asioita – ”Jos haluan näyttäytyä avonaisen kaula-aukon kera, sen myös teen”
 15. Kumpulan maauimalaan myydään nyt 5 euron erikoislippuja – oikeuttaa jonon ohitukseen

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.