Itä-Helsingissä kasvanut Max Seeck muutti Westendiin – rahoitusala vaihtui dekkareihin

Neljä vuotta ja neljä kirjaa. Kirjailija Max Seeckin ura lähti heti nousukiitoon, kun Suomen dekkariseura valitsi hänen teoksensa Hammurabin enkelit Vuoden esikoisdekkariksi vuonna 2016.

– Arvostan palkintoa. Sen voi saada vain kerran ja sen jakavat alan harrastajat. Palkinto antoi myös uskoa omaan työhöni. Hyvät myyntiluvut lisäsivät intoa kirjoittaa, Max Seeck sanoo.

Toisaalta palkinto loi myös paineita. Seeck kirjoitti Hammurabin enkelit muiden töiden ohessa ja takki oli kirjan valmistuttua todella tyhjä.

– Tein kuitenkin heti Tammen kanssa sopimuksen siitä, että kirjoitan lisää. Toiseen dekkariin meni puoli vuotta ja paineet olivat kovat, koska sen piti olla yhtä hyvä kuin ensimmäinen.

Max Seeck tunnustaa, että hän ei oikeastaan ole koskaan pitänyt sanasta dekkari. Hänen mielestään se johtaa vähän harhaan luodessaan mielikuvan siitä, että kirjassa salapoliisi etsii murhaajaa, vaikka kyse on paljon muustakin.

– Dekkareissa käsitellään myös erilaisia ajankohtaisia ilmiöitä, tunteita, ongelmia ja ihmismielen synkkiä puolia.

Max Seeckin mielestä kirjoja voi kirjoittaa kahdella tavalla. Joku kypsyttelee tekstiä vaikkapa 15 vuotta ja joku toinen kirjoittaa muutamassa kuukaudessa. Jälkimmäinen tapa sopii Seeckin mielestä toiminnalliseen ja kaupalliseen dekkariin.

Kirjailija itse vähän vähättelee työtahtiaan. Seeck ei usko inspiraation odotteluun. Kun hän kirjoittaa uutta kirjaa, hän työskentelee muutaman kuukauden aamusta iltaan.

– Jos kirjassa on 400 sivua ja aikaa on puoli vuotta, kirjoitettavaa on vain pari sivua per päivä, hän vertaa.

– Se on toki koko ajan mielessä, että tekstin on oltava laadukasta, nokkelaa ja oivaltavaa.

Max Seeckilla on rahoitusalan koulutus, mutta hän työskentelee markkinointialan yrittäjänä. Hänen yrityksensä tekee muun muassa elokuvakäsikirjoituksia. Haaveena on, että oma dekkari siirtyisi valkokankaalle.

– Yrityksessä kirjoitushommat alkoivat ajautua aina pöydälleni, Seeck hymähtää.

– Minulla on aina ollut halu kirjoittaa tarinoita. Pienestä pitäen olen tehnyt videoita ja rosvoleffoja.

Hammurabin enkelit -teoksen käännösoikeudet myytiin Saksaan, Viroon ja Islantiin. Elokuussa ilmestyneen neljännen, Uskollinen lukija -dekkarin oikeudet on muutamassa viikossa myyty kahdeksaan maahan ja lisää on tulossa.

– Kirja on hyvä. Se on tähän mennessä paras kirjani. Agentuuri ei ota myytäväkseen paskaa, vaan kirjassa pitää olla potentiaalia menestyä ulkomailla.

Max Seeck on aktiivinen somessa, mutta lukijoita pitää kohdata myös elävässä elämässä.

– Keskustelin hiljattain Leena Lehtolaisen kanssa, joka teki läpimurtonsa ennen some-aikaa. Hän loi tunnettuutensa jalkatyöllä kiertäen tapahtumissa ympäri Suomea. Sitä voi verrata poliitikon tekemään kenttätyöhön, Seeck huomauttaa.

Neljässä vuodessa Max Seeckin elämässä on tapahtunut muutakin se, että hän on kirjoittanut neljä kirjaa. Itä-Helsingissä kasvanut ja viimeksi Kapteeninkadulla asunut mies on muuttanut Espoon Westendiin.

Perheeseen kuuluvat vaimo, joulukuussa syntynyt poika ja koira. Vapaa-ajalla on mukava tutustua uuteen kotikaupunkiin.

– Itä-Helsingistä oli pitkä matka Espooseen. Ei täällä tullut käytyä koskaan.

Seeck viihtyy uudessa kotikaupungissaan hyvin. Toimisto on Helsingissä Richardinkadulla, mutta ehkä sekin muuttaa jonain päivänä Espooseen. Vaikkapa Keilaniemeen.

Lue lisää aiheesta

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Palvelut