Itä-Pasilasta on tullut viime vuosina mainettaan värikkäämpi kaupunginosa. Harmaat betoniseinät ovat saaneet pintaansa muun muasssa sarjakuvista ja kännykkäpeleistä tuttuja hahmoja, erilaisia tunteita näyttäviä ihmisiä ja abstrakteja muotoja. Taideteoksissa otetaan myös kantaa yhteiskunnan ilmiöihin.
Katutaideyhdistys Helsinki Urban Art aloitti toimintansa Itä-Pasilassa keväällä 2017. Teoksia on maalattu noin 50.
– Pasila kaipaa väriä etenkin talven harmaudessa. Tämä on hyvä paikka katutaiteelle, koska kaksikerroksisen kansirakenteen takia Pasilassa on hyvin paljon seiniä. Haluan nähdä seinät mahdollisuutena, sanoo yhdistyksen tuottaja Jaakko Blomberg
Haastattelun aikana useampikin asukas käy sanomassa Blombergille, että maalaukset ovat hyvä asia.
– Jatkakaa samaan malliin, ohikulkija huikkaa vastavalmistuneen Pihakatu-maalauksen luona Kasöörinkadulla.
Pihakatu-maalaus kuvaa Pasilan luontoa. Eläimiä ovat olleet maalamassa muun muassa lähitalojen asukkaat.
Kuva: Päivi Tuovinen Päivi Tuovinen
Taideteoksiin on saatu luvat joko kaupungilta tai rakennusten omistajilta. Suurin maalaus, 34 metriä korkea Ilmatar on esimerkiksi kokonaan kerrostalon omistaman Saton rahoittama. Blomberg toivoo, että rahoitusta toimintaan tulisi jatkossa myös Helsingin kaupungilta.
Suurin osa taiteilijoista tulee Pasilaan Suomen ulkopuolelta, kuten Unkarista ja Itävallasta. Syy liittyy rahoitukseen.
– Olemme saaneet paljon avustusta eri maiden suurlähetystöiltä. Pyydämme sitten taiteilijoita niistä maista. He tulevat mielellään. Taiteilijoilla on täällä melko vapaat kädet maalata. Emme tee tilaustöitä, Blomberg kertoo.
Katutaideyhdistyksellä on galleriatilat Itä-Pasilassa. Kuva: Päivi Tuovinen Päivi Tuovinen
Kaikkia seiniä ei luonnollisesti maalata umpeen.
– Esimerkiksi ajalle tyypillistä lautabetonia on syytä jättää esiin.
Jatkossa Blomberg haluaisi maalata Itä-Pasilassa myös sisätiloja.
– Parkkihalleissa on ympärillä neljä seinää. Se antaa mahdollisuuden suurin kokonaisuuksiin. Haluaisin tehdä taidetta myös esimerkiksi päiväkoteihin. Lisäksi suunnitelmissa on valotaidetta tai kokonainen festivaali.
Ilmatar on 34 metriä korkea. Kuva: Päivi Tuovinen Päivi Tuovinen
Katutaideyhdistys järjestää noin kerran kuussa opastettuja taidekierroksia Itä-Pasilassa.
– Niistä ovat kiinnostuneet etenkin turistit, jotka etsivät vaihtoehtoista Helsinkiä. Kerran ranskalaiset turistit tilasivat taksin Pasilan K-marketin eteen ja kuski kysyi, ”oletteko aivan varmoja.”
Kierroksia voi tehdä myös omatoimisesti.
– Täällä näkyy paljon koululaisryhmiä. Tämä on halpa vaihtoehto retkelle.
Kuva: Päivi Tuovinen Päivi Tuovinen
Viime kesänä katutaideyhdistys avasi galleria-tilan Kasöörinkadulle. Se on auki torstaista perjantaihin. Tiloissa järjestetään myös katutaidetyöpajoja, jossa eri-ikäiset pääsevät tekemään taidetta.
– Lähialueen kymmenvuotiaat lapset käyvät täällä ilman vanhempiaankin maalailemassa. Yleensä jo seitsemänvuotiaalla riittää voimaa painaa spray-pullon suutinta. Tänä syksynä olemme tehneet yhteisöllistä taidetta muun muassa läheisen palvelutalon vanhusten kanssa. On mukava tuoda taidetta Itä-Pasilaan, koska se on vähän unohdettu alue, joka ei ole tunnettu kulttuurista. Pienelle alueelle on saatu paljon maalauksia.
Liite valottaa Pasilan historiaa, nykyhetkeä sekä tulevaisuutta.