Puu-Pasila katosi lähes kokonaan 40 vuotta sitten – "villi ja vapaa" kaupunginosa herää eloon Signe Branderin valokuvissa

Veturitallit ovat edelleen osa Pasilan maisemaa. Signe Brander / Helsingin kaupunginmuseo

Aapo Siippainen

Vuonna 1911 valokuvaaja Signe Brander seisoi jyrkällä rinteellä vanhan Veturitien yläpuolella. Hänen ottamassaan kuvassa näkyvät Pasilan ratapiha, puutavaravaunuja sekä muutamia ihmisiä. Maisemaa hallitsevat kalliot ja metsät.

Reilun sadan vuoden päästä Branderin tallentamasta näkymästä ovat jäljellä lähinnä veturitallit, rautatieläisten talo Toralinna sekä puiden takaa kohoava Kallion kirkon torni.

Branderin selän taakse jää historiallinen Puu-Pasila. 1800-luvun lopulla rakennettu alue oli kaupungin vuokramaata Helsingin rajan ulkopuolella.

Työväestön asuttama alue rakentui villinä ja vapaana ilman suunnitelmallisuutta. Arkkitehtuuria on kutsuttu sekavaksi. Tunnelma on ollut historioitsijoiden mukaan lähempänä maaseutua kuin kaupunkia.

1910-luvulla Pasila oli liitetty maalaiskunnasta Helsinkiin, ja Puu-Pasilaan saatiin vesijohdot, sähkövalot ja oma paloasema. Kaupunki piti aluetta kuitenkin tilapäisenä eikä pitänyt perusparannuksia tärkeinä. Ränsistyminen alkoi 1940-luvulla ja purkaminen 1977.

Kun paikalle rakennettiin myöhemmin Länsi-Pasilaa, alueelta katosi koko katuverkosto sekä osa mäkisestä maastosta. Vanhoista Hertanmäen rakennuksista säilytettiin vain muutama.

Tältä Puu-Pasila näytti viimeisenä vuosikymmenenä vuonna 1971. Kuva: Kari Hakli / Helsingin kaupunginmuseo Kari Hakli / Helsingin kaupunginmuseo

Sillä aikaa, kun Puu-Pasila kuihtui hiljaa pois 1970-luvun viimeisellä puoliskolla, rakennettiin rautatien toisella puolella Itä-Pasilaa Mäkelän pienteollisuus- ja varastoalueen paikalle.

Raskaat ja betoniset elementtitalot edustivat muotia, joka oli valloillaan monissa länsimaiden uusissa kaupunginosissa. Tiivistä kaupunkirakentamista oli kokeiltu muun muassa Ruotsissa.

Itä-Pasila vuonna 1978. Kuva: Sky-Foto Möller / Helsingin kaupunginmuseo Sky-Foto Möller / Helsingin kaupunginmuseo

1970-luvulla ajateltiin, että Itä- ja Länsi-Pasila muodostavat yhtenäisen alueen, joka perustuu suorakaiteen muotoisiin kortteleihin. Tämä toteutui vain Itä-Pasilassa, jota pidettiin kuitenkin epäinhimillisenä. Länsi-Pasilan kaava muutettiin myöhemmin ”inhimillisemmäksi”.

Kaupunginvaltuusto hyväksyi Länsi-Pasilan asemakaavan vuonna 1978.

Kaupunki piti Länsi-Pasilan tärkeimpiä asioina riittävää määrää toimistotiloja. Tämän takia yritykset oli saatava kiinnostumaan alueesta. Itä-Pasilaan verrattuna toimisto- ja asuinrakennukset sijaitsivat toisistaan erillään.

Länsi-Pasilan julkisivuille leimallista on punainen savitiili ja keltatiili. Rakennukset myötäilevät Keskuspuiston reunan maastoa.

Ero Itä-Pasilan suorakaiteen muotoisiin kortteleihin on selvä. Itä-Pasilassa jalankulku ja autoliikenne on eroteltu kahteen tasoon. Jalankulku on yläkannella ja autot alhaalla. Tämä teki rakentamisesta raskaan näköistä ja hankaloitti suunnistamista.

Länsi-Pasilaa kritisoitiin siitä, että aukiot olivat liian suuria. Kaupunkitutkija Anja Kervanto Nevanlinna sanoo Helsingin historia -kirjasarjassa, etteivät Länsi-Pasilan asukkaat osanneet ottaa autioita aukioita omakseen.

Tunnetuimpiatoimistotaloja Länsi-Pasilassa ovat Ismo Valjakan suunnittelema Yhtyneiden Kuvalehtien vaaleansininen rakennus (1987) ja Iso paja (1993). Alun perin Iso paja toimi Yleisradion päärakennuksena. Nykyään päämajaa siellä pitää VR. Ylen pääsisäänkäynti on Pasilassa Mediatalossa eli entisessä Radiotalossa. Yleisradion linkkitorni valmistui vuonna 1983.

Pasilan asema vuonna 1995. Kuva: Scan-Foto / Helsingin kaupunginmuseo Scan-Foto / Helsingin kaupunginmuseo

Keski-Pasilan rakentaminen oli mahdollista sen jälkeen, kun satamajunat siirtyivät Vuosaareen. Keski-Pasilaa on suunniteltu 2000-luvun alusta saakka. Tornitalot hallitsivat havainnekuvia jo vuonna 2005. Kaupunginvaltuusto hyväksyi Pasilan keskustakorttelin asemakaavan vuonna 2015, jolloin Triplan rakentaminen saattoi alkaa.

Junia Pasilassa on ollut 1860-luvulta lähtien. Asemaksi Pasilaa on kutsuttu 1890-luvulta lähtien. Tuolloin nimi oli Fredriksberg, joka oli käytössä vuoteen 1925.

Nimi tulee Carl Fredrik Winqvistin omistamasta Fredriksbergista tilasta. Sen rakennukset sijaitsivat muun muassa Hartwall-areenan paikalla. Tilan isäntänä toimi muun muassa Carl Pasila

Ruotsiksi Fredriksberg nimeä käytettiin aseman virallisena nimenä aina vuoteen 1990. Slanginimi oli Fredika. Sen mukaan on nimetty muun muassa Triplan alueen osoitteistoon kuuluva Fredikanterassi.

Pasilan vanha puuasema on peräisin Karjalan Vammeljoelta, josta se siirrettiin 1920-luvulla. Nykyiselle paikalle Itä-Pasilaan se siirrettiin 1984, jolloin Pasilan rautatieasema rakentaminen alkoi. Puuaseman omistaa Suomen Rauhanliitto. Kansalaisjärjestöjen käyttämää taloa kutsutaan Rauhanasemaksi.

Lähteet: Helsingin historia vuodesta 1945 - Voimat jotka rakensivat Helsinkiä (Otava 2012).

Puu-Pasila - Idylli rautateiden varrella (Kustantaja Laaksonen 2015).

Rautateiden Pasila (Kustantaja Laaksonen 2017).

Liite valottaa Pasilan historiaa, nykyhetkeä sekä tulevaisuutta.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Espoo rakentaa uimarannoille tupakkakatoksia – "Pelkkiä tuhkakuppeja rikotaan paljon herkemmin"
 2. Hernesaaren ruoppaus alkaa – veneilijöitä kehotetaan pitämään noin 150 metrin suojaväli työkoneisiin
 3. Sandro lopettaa Espoon Tapiolassa – tilalle Thermanien omistama Hietalahdenrannasta tuttu sporttibaari
 4. Take away -pakkausten roskameri puistossa tuskastuttaa puutarhuria – "Kyllähän se turhauttaa, että joutuu jatkuvasti siivoamaan toisten jälkiä"
 5. Liki identtiset kerrostalot toteutettiin puu- ja betonirunkoisina Helsinkiin – päästöjen lisäksi vertailtiin käyttöönoton jälkeisiä kosteuksien muutoksia rakenteissa
 6. Lukijalta: Korona lisää päihde- ja mielenterveysongelmia
 7. Laaksoon uusi jättisairaala – paikkoja yli 900, hinta yli 800 miljoonaa euroa
 8. Puistoruokailu leikkipuistoissa alkaa maanantaina - nämä puistot auki
 9. Viimeinen silmäys yli 100-vuotiaaseen ravintolaan? – Helsingin klassikko etsii uutta omistajaa
 10. Vihreiden kansanedustaja Mari Holopainen: "Emme voi loputtomiin fiilistellä jugend-Helsingin kauneudella"
 11. Irakilaissyntyinen Baan tuli Suomeen 5,5 vuotta sitten, valmistuu nyt M:n papereilla ylioppilaaksi – suunnitelmissa tutkijan ura
 12. Opettajilla on edessään savotta – syksyllä kartoitetaan etäopetuksen aiheuttamat oppimiserot
 13. Kolumni: Helsinki tarvitsee luonnon monimuotoisuutta ja urbaania monimuotoisuutta
 14. Päätoimittaja Karri Kannala: Vihreät teki virheen, kun esitti heränneensä puolustamaan Pirkkolan Keskuspuistoa vasta mielenosoituksen myötä, ja sanoi sen ääneen
 15. Uutissuomalaisen debatti: Varman Risto Murto: Nuorille työntekijöille pitää tarjota muutakin kuin korkeita veroja ja supistuvia palveluita

Näytä lisää

Luetuimmat

 1. Maan alta paljastui karu yllätys Konepajalla: 1500-paikkaiseksi suunniteltu terassi kutistuu murto-osaan – "Saa nähdä miten porukka löytää tänne"
 2. Vierustoveri lentokoneessa yski tauotta – perusterve Eva sai maaliskuun lopussa koronan ja kävi kahden tunnin päässä kuolemasta, kuntoutuminen jatkuu yhä
 3. Kaupunki antoi tiukan vaatimuksen pyöräilijöille Helsingissä – "Joko ajaminen loppuu tai..."
 4. Kuva: Poliisilla iso operaatio Helsingissä – "Mies katolla, hirveä action päällä!"
 5. Sandro lopettaa Espoon Tapiolassa – tilalle Thermanien omistama Hietalahdenrannasta tuttu sporttibaari
 6. Viimeinen silmäys yli 100-vuotiaaseen ravintolaan? – Helsingin klassikko etsii uutta omistajaa
 7. Vihreiden kansanedustaja Mari Holopainen: "Emme voi loputtomiin fiilistellä jugend-Helsingin kauneudella"
 8. Hurja ryntäys julkkiskokin ravintolaan: Kaikki pöydät varattiin kuukaudeksi eteenpäin – näissä paikoissa on vielä tilaa Helsingissä
 9. HSL:n asiakkaat raivostuivat: Vapaavalintainen kausilipun kesto poistuu, kun HSL yhdenmukaistaa kortin ja sovelluksen lippuvalikoiman – "Kehitys kulkee tässä vahvasti väärään suuntaan"
 10. Karu päätös lähiöriidalle: miehen epäillään sytyttäneen asunnon tuleen tahallaan Kontulassa – poliisi tutkii murhan yrityksenä
 11. Ravintolalegenda Salven ratkaisu rikkoi todennäköisyydet – "Yleensä se ei onnistu"
 12. Päätoimittaja Karri Kannala: Vihreät teki virheen, kun esitti heränneensä puolustamaan Pirkkolan Keskuspuistoa vasta mielenosoituksen myötä, ja sanoi sen ääneen
 13. Liki identtiset kerrostalot toteutettiin puu- ja betonirunkoisina Helsinkiin – päästöjen lisäksi vertailtiin käyttöönoton jälkeisiä kosteuksien muutoksia rakenteissa
 14. Uudet mallinnukset: Yskäisy levittää koronaa neljän metrin päähän ja ihmisjoukossa puhekin riittää– Työpaikalla koronatartunta voi levitä jopa minuuteissa
 15. Irakilaissyntyinen Baan tuli Suomeen 5,5 vuotta sitten, valmistuu nyt M:n papereilla ylioppilaaksi – suunnitelmissa tutkijan ura

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.