Helsinkiläisopettajan, 58, koiramaalaukset lumoavat Yhdysvalloissa asti – oppi maalaamaan nettikurssin avulla

Aleksis Kiven kadulla on pieni ateljee, jonka ikkunan eteen etenkin koirien ulkoiluttajat pysähtyvät iltaisin.

Syy kurkkimiseen on selvä. Ikkunassa on öljyväreillä maalattuja lemmikkikoirien muotokuvia. Arkiaamuisin ikkunasta voi nähdä myös taiteilija Louise Charles-Saarikosken,58, työskentelemässä. Seuranaan hänellä on Tenshi-koira. 8-vuotias galgo adoptoitiin Espanjasta vuosi sitten.

Charles-Saarikoski on työskennellyt aikaisemmin englannin opettajana. Ura taiteilijana alkoi Helsingissä vuonna 2012. Opin hän on saanut muun muassa internetin online-kurssilta.

– Innostuin maalaamisesta vuonna 2006, kun olin ratsastamassa Islannissa. Minulla jäi kova ikävä hevosia. Halusin saada hevosista jonkun muiston, joten tein niistä piirroksen.

Aluksi hän harjoitteli piirtämällä kukkia ja puita. Suomen valoisat kesät olivat hyvää aikaa harjoitteluun.

– Poltin osan töistäni mökin saunassa, koska en ollut niihin tyytyväinen. Hiljakseen kuitenkin aloin oppia.

Pian Charles-Saarikoski oli tilanteessa, että hänen maalauksensa alkoivat kelvata muidenkin ihmisten seinille. Ensimmäiset asiakkaat olivat Suomesta, mutta internetiin perustettu verkkokauppa toi nopeasti asiakkaita etenkin Yhdysvalloista. He olivat etsineet verkosta maalauksia hakusanoilla ”animal artist” eli eläimiä maalaava taiteilija.

– Yhdysvalloissa on paljon ihmisiä ja verkkosivun perustaminen valmiille pohjalle oli helppoa. Ihmiset löytävät minut myös sosiaalisesta mediasta, jossa he keskustelevat paljon töistäni.

Yhdysvaltalaiset olivat kiinnostuneita etenkin suomalaisen luonnon villieläimistä, kuten kettujen ja jänisten maalauksista.

– Aluksi maalasin pastelliliiduilla, mutta niitä oli vaikea toimittaa ehjänä Yhdysvaltoihin. Paperilla oleva väri oli liian haurasta. Sen takia siirryin maalaamaan öljyväreillä.

Charles-Saarikoski haluaa jatkossa keskittyä entistä enemmän koiramuotokuviin. Hän on maalannut myös kissojen kuvia, mutta harvemmin.

– Kissoista ei teetetä samalla tavalla muotokuvia kuin koirista. Omistajan suhde kissaan ja koiraan voi olla niin erilainen. Suhde koiraan on usein läheisempi, koska sen kanssa liikutaan paljon myös ulkona. Kissa on itsenäisempi.

Mikä on erikoisin eläin, minkä olet maalannut?

– Kerran maalasin Kirkkonummella asuvan kukon. Se oli perheelle hyvin tärkeä. Kanojen keskellä ollut kukko oli varsinainen persoona.

Suomalaisen luonnon elämiä taiteilija ei ole kokonaan unohtanut.

– Mietin, miten voisin yhdistää koira-aiheen ja jäniksen. En halunnut tehdä metsästykseen liittyvää työtä, koska siinä olisi ollut verta.

Syntyi humoristinen maalaus, jossa jänis on vinttikoiran reppuselässä.

– Yksi asiakas näki työn netissä ja kysyi, voisinko tehdä samanlaisen maalauksen hänen vinttikoirastaan. Hän lähetti minulle ammattivalokuvaajan ottaman valokuvan, jonka pohjalta aloitin työn.

Kesken maalauksen jänis kuitenkin tipahti vauhdikkaan koiran reppuselästä

– Mietin, että olisiko maalaus parempi ilman jänistä. Siitä tuli muotokuvamaisempi, ja myös asiakas oli ratkaisuun tyytyväinen.

Yksi Aleksis Kiven kadun ateljeen ikkunan katseenvangitsijoista on ollut koiramaalaus, joka on saanut inspiraationsa hollantilaisen Johannes Vermeerin 1660-luvulla maalaamasta Tyttö ja helmikorvakoru -taideklassikosta.

– Oma Tenshi-koirani sopi täydellisesti maalaukseen. Olen tehnyt siitä kaksi versiota, joista toisen olen myynyt tähän Kallioon. Seuraava tilaus menee Texasiin.

Taidemaalari

Kotoisin Isosta-Britanniasta, Gloucestershirestä.

Asunut Helsingissä vuodesta 2001.

Opettanut englantia muun muassa OP:n ja Nordean työntekijöille.

Myy maalauksiaan ympäri maailma ja pitää töitään säännöllisesti esillä muun muassa Englannissa.

Lisää aiheesta

Lue lisää aiheesta

Mainos: Mediatalo Keskisuomalainen

Mainos: Mediatalo Keskisuomalainen

Vaalimainoksesi mukana bussimatkoilla ja aamupalapöydissä

Mainos: HotLips

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut