Messukeskuksen salaperäisestä taideteoksesta odotetaan Instagram-hittiä – "Siitä pitäisi tulla WAU-efekti"

Messukeskuksen toimitusjohtaja Anni Vepsäläinen ihaili Pasilan maisemia uusitun Holiday Inn -hotellin kuntosalin näköalaikkunasta. Päivi Tuovinen

Aapo Siippainen

Messukeskus on yksi Pasilan tärkeimmistä maamerkeistä. Sen ovista kulkee vuosittain jopa 1,2 miljoonaa ihmistä. Toistaiseksi messuhallin pääsisäänkäynti ei ole kuitenkaan erityisen valokuvauksellinen kohde. Tilanne saattaa muuttua lokakuun lopussa, kun Messuaukiolle kohoaa Timo Berryn suunnittelema taideteos.

– Instagram-kriteerit olivat tärkeitä teosta suunniteltaessa. Taideteos tulee olemaan toiminnallinen ja elämyksellinen, sanoo Messukeskuksen toimitusjohtaja Anni Vepsäläinen

Teoksen muut yksityiskohdat on pidetty toistaiseksi salassa.

Taideteos on Messusäätiön lahja 100 vuotta täyttävälle Messukeskukselle.

Ensi vuosikymmenellä Messukeskuksen sisäänkäynnistä on tarkoitus tehdä vieläkin näyttävämpi. Asemakaava antaa mahdollisuuden muun muassa kattaa Messuaukio kokonaan.

Investointipäätöksiä tästä hankkeesta ei ole vielä tehty.

– Siitä pitäisi tulla vieraille WAU-efekti. Haluamme nostaa tasoa, noin viisi vuotta toimitusjohtajana työskennellyt Vepsäläinen sanoo.

Messukeskuksen viereen nousevasta tornihotellista on puhuttu vuosien ajan, mutta sen toteuttamisesta ei ole tehty päätöksiä. Asemakaavaan sisällytetty Tornihotelli vilahtaa myös Vepsäläisen puheessa, mutta ajankohtaisempi asia on viime keväänä valmistuneen Holiday Inn -hotellin remontin valmistuminen. Yli 20 miljoonan euron investoinnissa hotellin ja sen ravintolamaailman ilme ja tekniikkaa sekä Messukeskuksen pääkeittiö uusittiin kokonaan.

Hotelli oli kiinni vuoden ja se näkyi asiakasmäärissä etenkin kesällä, jolloin liikematkustajat vaihtuvat lapsiperheisiin.

– Enemmänkin asiakkaita olisi mahtunut. Markkinointia täytyy tehdä enemmän, Vepsäläinen sanoo.

Talviaikaan Messukeskuksessa on totuttu siihen, että hotellissa on täyttä. Vepsäläisen mukaan Triplaan valmistuva hotelli on hyvä asia, koska se helpottaa Messukeskuksen asiakkaiden majoitusta.

– Aikaisemmin hotellikapasiteetti on ollut Helsingissä pullonkaula, jonka takia meidän on ollut vaikea saada isoimpia kansainvälisiä kongresseja. Jatkossa haluamme saada niitä lisää.

Messukeskuksen kansainvälisesti tunnetuimmat tapahtumat ovat Habitare ja Matka sekä liike-elämään keskittyvät Slush ja Nordic Business Forum. Vepsäläinen ei ole huolissaan, että Messukeskus menettäisi niitä.

– Vastaavaa paikkaa ei Suomesta löydy. Kovimmat kilpailijamme ovat muissa Pohjoismaissa. Meillä on Slushin osalta syvällinen kumppanuus, jossa myös Helsingin kaupunki on mukana. Tapahtumilla on suuri yhteiskunnallinen merkitys. Business Finland on tutkinut, että kansainvälinen kongressivieras jättää kaupunkiin noin 1 500 euroa. Kongressikävijöiden määrällä on siis huomattava taloudellinen merkitys, sillä kansainvälinen kongressidelegaatti jättää Suomeen jopa viisi kertaa enemmän rahaa kuin lomaileva matkailija, Vepsäläinen kertoo.

Helsingin Kirjamessut rikkoi viime vuonna kävijäennätyksen. Neljän päivän aikana tapahtumassa kävi yli 85 000 ihmistä, joista joka viides oli ensikertalainen.

– Suunnittelimme ohjelmaa niin, että se houkuttelisi muun muassa nuoria kävijöitä sekä perheitä, Anni Vepsäläinen kertoo.

Myös Habitare-messuilla on tehty muutoksia.

– Aikaisemmin Habitare oli keskittynyt paljon huonekaluihin, mutta viime vuosina pääpaino on ollut muotoilussa.

Messujen lisäksi Messukeskus haluaa tulla tunnetuksi tapahtumapaikkana. Vepsäläinen sanoo, että viime vuoden Mamma Mia -musikaali keräsi 100 000 katsojaa. Ensi keväänä ensi-illan saa Queen-musikaali We Will Rock You.

– Tässä musikaalissa suomalaisilla tekijöillä on enemmän vapauksia. Mamma Miassa kaikki oli hyvin tarkasti määritelty etukäteen, eikä yksityiskohdissa joustettu.

LUE LISÄÄ: Helsingin Uutisten Pasila – pääkaupungin uusi keskusta -erikoisliite on ilmestynyt!

Liite valottaa Pasilan historiaa, nykyhetkeä sekä tulevaisuutta.

Historia

Suomen messut perustettiin 19. lokakuuta 1919.

Ensimmäiset messut pidettiin kesällä 1920 Johanneksen kirkon kentällä.

Töölön messuhalli otettiin käyttöön vuonna 1935.

Nykyisellä paikalla Messukeskus avattiin vuonna 1975.

Kansainvälisistä nimistä Messukeskuksessa ovat esiintyneet muun muassa David Bowie, Frank Zappa, Dr. Feelgood, Pat Boone, Gary Moore, Suzanne Vega ja Armin van Buuren.

ETYK-kokous vuonna 1992, Suomen ensimmäinen EU-huippukokous 1999, ASEM-huippukokous 2006 ja ETYJ 2008.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Helsinkiläinen Sampsa hankki jäsenyyden yhteisveneeseen: "Koronataloustilanteessa tämä on hyvä vaihtoehto"
 2. Muumien syntymästä 75 vuotta: Kansallismuseo juhlistaa näyttelyllä – katso tärpit helsinkiläisten museoiden tarjonnasta kesällä
 3. Liikkuva lomakoti kiinnostaa – uusi asiakaskunta innostui matkailuautoista
 4. Mehumyynti ei tänä vuonna kannattanut, joten töölöläistytöt siirtyivät pullobisnekseen – Lyylillä, 5, on selkeä tavoite
 5. Mari Holopainen torjuu kritiikin Helsingin toimista Tallinna-tunnelin kanssa: "Se kannattaa rakentaa sinne, missä on ihmisiä"
 6. Lukijalta: Korona-aika on hankala ilman älylaitteita
 7. Elinkeinojohtaja Marja-Leena Rinkineva: Koronan vaikutukset osuvat kaikkein pahiten Helsinkiin
 8. Kolumni: Sinnikkäästi parempaan tulevaisuuteen
 9. Päätoimittaja Karri Kannala: Tallinna-tunneli on tervetullut, mutta hankkeella on liian utopistiset tavoitteet
 10. Mistä Tallinna-tunneli kulkee? – Linjauksesta syntyi tiukka vääntö
 11. Päätoimittaja Kannala: Tallinna-tunneli kerää kannatusta, mutta hankkeen esittelytapa ampuu itseään jalkaan
 12. Ilkivalta, varkaudet ja luvaton yöpyminen piinaavat helsinkiläistä senioritaloa – 85-vuotias asukas: "Talon varasto on kuin ilmainen kirpputori"
 13. Parkkipaikkoja ja uusi baana Viikkiin – Hienot havainnekuvat kertovat: Tällaista on luvassa
 14. Malmin kentällä aloitetaan maaperätutkimukset – Alueella tehdään myös luontoselvityksiä
 15. Mies tunkeutui aamuyöllä Triplaan – ehti mellastaa kauppakeskuksessa 3 minuutissa järjettömät vahingot

Näytä lisää

Luetuimmat

 1. Teetkö sinäkin tämän virheen kauppareissulla? – käsidesiäkin voi käyttää väärin
 2. Mies tunkeutui aamuyöllä Triplaan – ehti mellastaa kauppakeskuksessa 3 minuutissa järjettömät vahingot
 3. Helsingistä risteillään kesällä joka toinen päivä Riikaan – alus otetaan Tukholman-reitiltä
 4. Nyt on kuumottavaa liikkua! – Korkeasaaressa on 150 valkoposkihanhen pesää, eläintarha joutui rajaamaan niille omia alueita
 5. Ilkivalta, varkaudet ja luvaton yöpyminen piinaavat helsinkiläistä senioritaloa – 85-vuotias asukas: "Talon varasto on kuin ilmainen kirpputori"
 6. Helsingin vanhin etninen ravintola päihitti epäilijät – avajaisten jälkeen 1980 tokaistiin: "Poika, sulla on puoli vuotta aikaa"
 7. Liikkuva lomakoti kiinnostaa – uusi asiakaskunta innostui matkailuautoista
 8. Missä on Anna? Edes some-profiileissa ei ole näkynyt kuulumisia, poliisi julkaisi kuvan
 9. T24: Viro avasi rajat ja laivayhtiöt lisäsivät laivavuoroja Helsinki-Tallinna-reitille – Matkustajamäärät ovat kuitenkin vielä vähäisiä
 10. Mistä Tallinna-tunneli kulkee? – Linjauksesta syntyi tiukka vääntö
 11. T24: Tallink sulkee City-hotellinsa Tallinnan keskustassa syksyllä – Luvassa on myös lisää irtisanomisia
 12. Mehumyynti ei tänä vuonna kannattanut, joten töölöläistytöt siirtyivät pullobisnekseen – Lyylillä, 5, on selkeä tavoite
 13. Mari Holopainen torjuu kritiikin Helsingin toimista Tallinna-tunnelin kanssa: "Se kannattaa rakentaa sinne, missä on ihmisiä"
 14. Malmin kentällä aloitetaan maaperätutkimukset – Alueella tehdään myös luontoselvityksiä
 15. Parkkipaikkoja ja uusi baana Viikkiin – Hienot havainnekuvat kertovat: Tällaista on luvassa

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.