Otso Kivekäs: Vihreät eivät ole kieltämässä autoja Helsingistä – "Mutta suurin osa autoilusta ei ole pakollista"

Helsingin päättäjien keskelle repesi ammottava kuilu, kun vihervasemmisto kuoppasi oikeiston ajaman keskustatunnelin. Miten tästä jatketaan eteenpäin?

– Politiikkaan kuuluu erimielisyys, joskus jyrkempikin. Vuosien saatossa kukin puolue on vuorollaan ollut voittamassa ja häviämässä. Sitten taas tehdään yhteistyötä muissa asioissa, valtuuston puheenjohtaja Otso Kivekäs (vihr.) toteaa.

Keskustatunneli-idean romahdettua poliitikot joutuvat ottamaan kantaa Länsisataman aiheuttamiin Jätkäsaaren ruuhkiin.

Kivekkään mukaan niitä ei voida helpottaa tunneleilla eikä rampeilla.

– Jos purkaisimme ongelmaa helpottamalla autojen kulkua, sitä enemmän Jätkäsaareen ajaisi autoja.

– Meidän näkemyksemme mukaan suurin osa rekoista ja henkilöautoista täytyy saada kulkemaan Vuosaaren sataman kautta. On tarpeetonta ajattaa muualta maasta tulevaa liikennettä Helsingin keskustan kautta.

Vihreät on viimeistään ilmastokeskustelun myötä leimattu autoilun vastustajiksi. Kivekäs vakuuttaa, että vihreiltä löytyy ymmärrystä niille, jotka tarvitsevat autoa esimerkiksi työnsä tai lasten harrastusten takia.

– Totta kai, joskus on pakko ajaa autolla. Ja kaupunki pitää suunnitella niin, että se on mahdollista.

– Mutta suurin osa autoliikenteestä ei ole välttämätöntä. Haluamme tehdä sellaista kaupunkia, että mahdollisimman moni voi elää ilman autoa.

Se tarkoittaa Kivekkään mielestä tiivistä kaupunkia, jossa palvelut ovat lähellä. Hänestä koko pääkaupunkiseudun kasvu olisi järkevää puristaa Kehä I:n sisäpuolelle, jotta kehitys olisi mahdollisimman ilmastoystävällistä.

Kivekkään mielestä tiivistä kaupunkia ei pidä pelätä.

– Kallio, Kruununhaka ja Töölö on rakennettu tiiviimmin kuin Kalasatama. Kuinka moni pitää niitä epäviihtyisinä?

Asuntoja pitäisi pystyä rakentamaan nykyistä edullisemmin. Sekin onnistuisi Kivekkään mukaan paremmin ilman autoja.

– Kalasatamassa autohallipaikka maksaa yli 40 000 euroa. Pysäköintinormin mukaan autopaikka on pakko rakentaa. Sen kustannukset lisätään asunnon hintaan, vaikka paikka jäisi tyhjilleen.

Tänä viikonloppuna puolueet vääntävät sopua kaupungin ensi vuoden budjetista. Vihreiden mielestä rahaa olisi osoitettava alueellisten erojen tasaamiseen, lastensuojeluun ja mielenterveyspalveluihin.

– Mutta myös uusien kaupunginosien ratikoiden aikaistamiseen niin Pohjois-Pasilassa ja Viikin–Malmin suunnalla kuin Vihdintien ja Laajasalontien kaupunkibulevardeilla.

Kivekäs on vanha talonvaltaaja. Minkä talon valtaisit nyt?

– Kruununmakasiinin Sörnäisten Junatien ja Hämeentien sillan kohdalla. Se on ollut tyhjillään ainakin kymmenen vuotta.

– Siihen saisi keikkapaikan, ravintolan tai työhuoneita.

Lisää aiheesta

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut